Несолодкий живий йогурт і натуральний сир (без будь-яких сумнівних смакових і консервуючих добавок) - самі по собі вельми корисні кисломолочні продукти. Використовуючи йогурт і сир в якості основних компонентів, можна готувати смачні і корисні креми, які добре подавати як окрему страву, використовувати як компонент різних десертів, а також в приготуванні тортів, тістечок та інших кондитерських виробів. Слід зауважити, що такі креми однозначно будуть значно корисніше тих, що приготовані на основі вершкового масла або вершків у зв'язку зі значно більш низькою жирністю.
Проте все ж таки для приготування кремів краще використовувати сир і йогурт середньої жирності, оскільки саме такі продукти найбільш корисні для нормального харчування. Замість класичного болгарського йогурту можна використовувати грецький - це продукт більш густої консистенції з меншою жирністю.
Рецепт сирно-йогуртового крему для просочування тортів
Інгредієнти: сир середньої жирності (краще сільський) - 500 г; живий йогурт класичний несолодкий середньої жирності - 400 г; ваніль або кориця (тільки не разом); цукор (можна у вигляді пудри) - 1-4 ст. ложки (необов'язковий компонент). Приготування Сир протремо через сито, додамо йогурт, ваніль або корицю і цукор (його можна замінити будь-яким натуральним фруктовим сиропом). Все ретельно перемішуємо (можна міксером на малих обертах). Ось крем готовий, він хороший для просочення коржів і бісквітів, а також як компонент фруктово-ягідних десертів.
Щоб приготувати м'ятний сирно-йогуртовий крем, додайте в базовий крем 1-3 ст. ложки м'ятного лікеру або водного м'ятного настою (ваніль і кориця для такого крему, зрозуміло, не потрібні). Можна додати ще 1 ст. ложку соку лимона і/або лайма, малини, полуниці, ці смакові добавки чудово поєднуються з м'ятними відтінками.
Сирно-йогуртовий крем-мус
Щоб сирно-йогуртовий крем застигав і тримав форму, у нього звичайно додають желатин або агар-агар. Виходить сирно-йогуртовий крем-мус.
Для приготування желирующегося крему крім базових інгредієнтів (див. вище) нам знадобиться 10-20 г желатину і близько 100-150 мл води або будь-якого фруктового соку (краще фрешу). Постяться і вегетаріанці можуть замінити желатин, агар-агаром, його, до речі, потрібно трохи менше.
Приготування Трохи підігріваємо рідину (воду або сік) і засипаємо в неї желатин, він буде «розпускатися» протягом близько 40-60 хвилин. Періодично помішуємо. Можна прогріти розчин на водяній бані. Готовий розчин желатину проціджуємо через ситечко і додаємо до крему, приготовленого за базовим рецептом. Ретельно перемішуємо крем, і можна його використовувати. Щоб виріб з кремом-мусом добре застивало, помістіть виріб в холодильник на деякий час.
Ще можна додати в сирно-йогуртовий крем порошок какао, змішаний з цукровою пудрою в співвідношенні 2:1 в кількості 1-3-х ст. ложок і 1-2 ст. ложки рому або плодового бренді. Вийде дуже смачно. Також гарні будуть креми зі смаковими наповнювачами з фруктових сиропів і різних лікарів, до речі, такі добавки непогано замінюють цукор. Тут великий простір для фантазії.
Рецепт сирно-йогуртового крему зі сметаною
Інгредієнти: сир середньої жирності - близько 500 м; йогурт класичний несолодкий середньої жирності - 200 г; сметана густа або вершки - 200 г; цукор-пісок у вигляді пудри - 1-3 ст. ложки; інші компоненти можуть бути такими ж, як у попередніх рецептах (читати вище). Приготування Сир протираємо через сито і змішати з йогуртом і сметаною. Додаємо інші компоненти. Ретельно перемішуємо і - крем готовий, легкий корисний і смачний.