Пам'ятаєте, в дитинстві, всі дерева були великими, а зірки - яскравими. І як хочеться часом туди повернутися. А це можливо! Звуки, запахи і смак улюбленого сочника - все це здатне, нехай ненадовго, повернути час назад.Рецепт приготування сочников з сиром простий і невигадливий, а набір необхідних продуктів знайдеться в будь-якому холодильнику. І це - відмінний привід побалувати себе і близьких домашньою випічкою.
Рецепт сирного сочника
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 50 г; яйця - 1 шт.; сметана -5 ст. ложок; цукор -1/2 ст.; сода -1/2 ч. ложки; борошно - 2 ст.; щіпка солі. Для начинки:
сир - 200 г; цукор - 2 ст. ложки; сметана - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; борошно - 1 ст. ложка; ванільний цукор. Приготування Весь процес приготування соковитою з сиром займає не більше години. Просіваємо борошно, змішуємо її з содою. Окремо збиваємо яйце з цукром і сіллю. Додаємо сметану, продовжуючи працювати віночком. Туди ж - розм'якшене до кімнатної температури (не розтоплене!) масло. Все добре збиваємо. Частинами вводимо борошно з содою, вимішуємо. Тісто для соковитою з сиром повинно вийти м'яким, пластичним. При необхідності можна додати ще 1/2 склянки борошна. Тісто загортаємо в харчову плівку і на півгодини відправляємо в холодильник.
Тепер займемося начинкою. Сир протираємо через сито (технічно просунуті господині можуть скористатися блендером), змішуємо зі сметаною і борошном. Ложка борошна легко заміщується ложкою манки (вийде ніжніше, але тут вже хто воліє). Відокремлюємо білок і збиваємо його з цукром в міцну піну, додаємо ванільний цукор і з'єднуємо всі інгредієнти начинки разом.
Охолоджене тісто розгортаємо в тонкий пласт товщиною 5-7 мм до Речі, і назва своє сочники отримали з-за такої розкочування тіста, сочень, тобто дуже тонко. З допомогою блюдця діаметром 10-12 см вирізаємо кругляш. На одну половину коржа кладемо приблизно столову ложку начинки, закриваємо зверху другою половиною і трохи защепляем краю. Втім, останнє можна і не робити, начинка не втече, а буде апетитно виглядати з підрум'яненого бочка.
Як спекти сочні з сиром? Викладаємо сочники на змащений вершковим маслом деко(як варіант, на пергаментний папір) і відправляємо в розігріту до 220 градусів духовку хвилин на 15. Виймаємо, змащуємо сочні збитим з ложкою води (молока) жовтком, і знову відправляємо в духовку - підрум'янитися. Вийти яскрава, хрустка скоринка, і під нею - ніжна, соковита начинка. Ммм, пальчики оближеш А от є сочники краще на наступний день, тоді вони стають просто ідеальними. Той самий смак - зі шкільного буфету, за 10 копійок.
Сочні з сиром з пісочного тіста
Для тих же, хто віддає перевагу більш розсипчасте тісто, пропонуємо ще один рецепт.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 150 г; цукор - 150 г; сметана - 6 ст. ложок; сода - 05 ч. ложки; борошно - 35 ст.; щіпка солі. Для начинки:
сир - 300 г; цукор - 3 ст. ложки; ванільний цукор - 1 ст. ложка; сметана - 2 ст. ложки; білок - 2 шт.; манка - 2 ст. ложки. Приготування Заважаємо, збиваємо все так само, як і в попередньому рецепті. А ось розкачати можна і по-іншому. Ділимо тісто на невеликі колобки і качалкою перетворюємо їх у млинці. На цьому етапі можна залучити маленьких помічників - діти обожнюють возитися з тестом. Нехай краї нерівні, зроблене своїми руками в 3 рази смачніше! І якщо ваш малюк сир не їсть ні в якому вигляді, сочники можуть стати відмінним виходом з положення.
Далі все за схемою. Кладемо начинку, злегка защипуємо краю, і - в духовку. В начинку можна додати цедру лимона, родзинки, цукати, курагу, сушену вишню. Смак вийти цікавішим, насиченішим, але це вже зовсім інша історія!