Мало хто знає, що добре знайома нам ватрушка, в різних містах має різну назву. Так, наприклад, в Костромській області ватрушки називають кумянками, а в Сибіру - ватрухами. Саме так прийнято називати невеликий відкритий пиріжок або коржик, защепленную тільки з країв. В якості начинки традиційно використовують сир, але його можна замінити на повидло, тоді у вас вийдуть солодкі булочки, або ж на картоплю, сир і навіть м'ясо. Так що давайте розглянемо з вами кілька рецептів приготування ватрушок, а ви виберіть для себе найбільш прийнятний і смачний.
Сирна ватрушка - рецепт
Даний рецепт приготування ватрушок з сиром дуже простий, переконаєтеся в цьому самі.
Інгредієнти: Для тіста:
сухі дріжджі - 10 г; молоко - 250 мл; цукор - 2 ст. ложки; борошно - 25 склянки; масло вершкове - 50 г; сіль - за смаком. Для начинки:
сир - 500 г; жовток - 4 шт.; цукор - 75 г; ізюм - 100 г; вершкове масло - 50 г; сметана - 50 мл; борошно - 1 ст. ложка; ванілін - за смаком. Приготування Як піч ватрушки з сиром? Все дуже просто. Наливаємо в кухлик молоко і підігріваємо його приблизно до 40 градусів. Розчиняємо в теплому молоці дріжджі, цукор і все перемішуємо. У вас повинна вийти однорідна рідка маса. Залишаємо хвилин на 20 підніматися. По закінченню часу, додаємо розтоплене вершкове масло, борошно і замішуємо однорідне гладке тісто. Кладемо його в каструльку, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце підходити. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.
Отже, наше тісто підійшло. Як правильно спекти ватрушки, щоб вони вийшли м'якими і повітряними? Поділяємо тісто на 15 частин і формуємо однакові кульки. Розкладаємо їх на застеленому пергаментом деко і залишаємо на 30 хвилин. Не гаючи часу, приступаємо до приготування начинки для майбутніх ватрушок з родзинками і сиром.
Перетираємо через сито сир, додаємо до нього сметану, цукор, жовтки, розтоплене вершкове масло, родзинки, борошно і ваніль. Все добре перемішуємо. Беремо склянку, присипаємо його борошном, щоб тісто не прилипало, і в центрі кожної кульки робимо поглиблення. Змащуємо краю вершковим маслом і заповнюємо поглиблення начинкою. Випікаємо ватрушки з сиром в духовці при температурі 180 градусах приблизно 25-30 хвилин, розмістивши на дні духовці ємність з холодною водою.
Ви також можете трохи змінити цей рецепт і зробити одну велику ватрушку з сиром. Для цього не треба ділити тісто на 15 шматків, а просто скативаете один великий кулька і викладіть його на деко. Робите поглиблення плоскою тарілкою і викладайте всю начинку, випікаєте, і у вас виходить подоба відкритого сирного пирога. Пригостіть ним своїх рідних і друзів - вони просто пальчики оближуть!
Рецепт ватрушок з повидлом
Ватрушки з повидлом - дуже швидкий, смачний і простий у приготуванні рецепт. По-іншому його можна назвати навіть рецептом ледачою ватрушки. Чому ледачою, запитаєте ви? Та тому, що приготувати це блюдо можна дуже швидко і легко. Отже, приступимо!
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; масло вершкове - 100 г; цукор - 3 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; сметана - 2 ст. ложки; яйце - 2 шт.; повидло для начинки. Приготування Вершкове масло розтираємо з цукром. Потім додаємо борошно, сметану, яйця, сіль і замішуємо руками гладке тісто. Поділяємо його на 10 однакових частин, щоб зробити багато ватрушок або випікаємо одну велику ватрушку. Викладаємо на деко, робимо поглиблення і заповнюємо його повидлом. Змащуємо краю ватрушки жовтком і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.