Є продукти, смак яких нагадує дитинство. От якраз до них і відноситься плюшка московська. Солодка, ароматна, зверху посипана цукром. Смакота родом з дитинства. Зараз таких у продажу не зустрінеш, ось ми і поговоримо, як зануритися в ті часи і спекти московську плюшку будинку.
Як зробити московську плюшку?
Інгредієнти: борошно - 2 кг; дріжджі - 100 г; молоко - 1 літр; цукор - 1 склянка; маргарин - 200 г; яйця - 2 шт.; сіль - щіпка; сметана - 1 склянка; олія соняшникова - 3 ст. ложки. Приготування Стакан молока підігріваємо до теплого стану, додаємо в нього попередньо подрібнені дріжджі і 2 ст. ложки цукру. Все перемішуємо і залишаємо в теплому місці приблизно на півгодини. Коли дріжджі підійшли, переливаємо суміш в каструлю, в якій будемо замішувати тісто. Для цього також підійде емальоване відро, так як тесту буде багато. Додаємо молоко, що залишилося, воно теж повинно бути підігрітим. Та й взагалі всі інгредієнти дріжджового тесту бажано заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони трохи нагрілися. Тепле тісто буде краще підходити.
Тепер додаємо склянку цукру, 2 яйця, сіль і добре вимішуємо. Розтоплюємо Маргарин і даємо йому трохи охолонути, додаємо в отриману суміш. Туди ж вливаємо сметану і ще раз вимішуємо. Тепер потихеньку додаємо просіяне борошно, не припиняючи місити тісто. Процес вимішування займе у вас не менше 40 хвилин. Хвилин через 20 після початку замісу додаємо столову ложку олії, продовжуємо місити, в кінці додаємо ложку масла. Після цього ставимо тісто в тепле місце підходити. Коли воно підійшло в перший раз, треба його обім'яти і знову поставити підходити.
Готове тісто розділяємо на кульки, розмір вибирайте самі, чим крупніше кулька, тим більше буде ваша плюшка. Розкачуємо його в довгастий пласт, змащуємо маслом і посипаємо цукром. Звертаємо тісто рулетом по довгій стороні. З'єднуємо краї рулету і защипуємо їх. Притримуючи защипленний край, розрізаємо вздовж рулет, але не до кінця. Далі розгортаємо наш виріб, у нас вийшла плюшка у формі сердечка.
Викладаємо вироби на деко, змащене маслом, і даємо ще їм постояти хвилин 15. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів 25-30 хвилин.
Плюшка московська по ГОСТу
Як ми вже говорили раніше, плюшки московські дійшли до нас ще з часів СРСР. Тоді був єдиний державний стандарт, за яким готувалися ці булочки. Ось саме цей рецепт ми вам і пропонуємо.
Інгредієнти: борошно вищого сорту - 500 г (225 г в опару, 275 г в тісто); пресовані дріжджі - 20 г; сіль - 5 р; цукор - 110 г; масло вершкове несолоне - 70 г; молоко коров'яче з жирністю 32 % - 150 г; вода - 48 г (воду перемішуємо з молоком - в опару - 108 м, в тісто - 90 м) ; яйця курячі - 2 шт. (в тісто - 5 р, на обмазку - 25 м); ванілін - 125 р. Приготування Згідно ГОСТу приготування виробів здійснюється опарним і безопарним способом. Для приготування опари інгредієнти вказані у списку продуктів.
Для безопарного способу характерно запровадження всіх складових одночасно. При цьому дріжджі бажано активувати в невеликій кількості теплого молока з додаванням цукру. Рекомендована початкова температура бродіння тіста 29-31 градус, а час бродіння - 120-210 хвилин. З застосуванням попередньої активації дріжджів час скорочується до 120-150 хвилин.
Спосіб приготування московської плюшки у формі сердечка описано в попередньому рецепті. Але крім цього ГОСТ передбачає й інші форми. Для цього на скрученому джгуті можна зробити не 1 а 2 або навіть 3 надрізу. Таким чином, при укладанні на деко вийде 2 або 3 пелюстки. Перед випіканням плюшки змазують яйцем і посипаються цукром.
Плюшка московська - рецепт для хлібопічки
Напевно, найбільшою складністю при приготуванні булочок є заміс тіста. Процес це тривалий, вимагає часу і сил. Просто чудово, якщо є можливість приготувати тісто для московських булочок в хлібопічці, практично всю роботу вона виконає за вас.
Інгредієнти: борошно - 500 г; вода - 70 г; молоко - 120 г; масло вершкове - 100 г; цукор - 200 г (150 г в тісто 50 г для присипки); дріжджі - 3 ч. ложки; яйця - 2 шт. (15 яйця в тісто і 05 яйця для змащування); ванілін - 15 р. Приготування Всі складові викладаємо в ємність хлібопічки і виставляємо режим «Тісто», час приготування у кожній хлібопічки різне. По закінченню готування дістаємо тісто, воно повинно вийти досить пружним, але в той же час повітряним. Формуємо плюшки одним із способів, описаних у попередніх рецептах. Заготовки змащуємо яйцем, посипаємо цукром, викладаємо на змащене маслом деко і даємо підійти ще хвилин 25. Випікаємо в духовці 20 хвилин при температурі близько 200 градусів. Коли вироби почали рум'янитися, значить, вони готові.