Італійський хліб чіабата давно вже завоював визнання і любов мільйонів гурманів у всьому світі. І в наші дні будь-яка поважаюча себе господиня пробувала, чи хоче спробувати, спекти його самостійно. Якщо ви відноситеся до їх числа, ми пропонуємо вам декілька найбільш вдалих рецептів хліба чіабатта.
Рецепт чіабатти в духовці
Інгредієнти: пшеничне борошно - 650 г; свіжі дріжджі - 30 г; вода - 300 мл; оливкова олія - 30 мл; сіль - 15 ч. ложки; цукор - 1 ч. ложка. Приготування Зверніть увагу, що тісто для чіабатти слід готувати виключно з борошна вищого сорту. Для цього розведіть дріжджі в 50 мл ледь теплої води, додайте цукор і поставте опару в тепле місце на 1 годину.
Потім візьміть 250 мл злегка теплої води, з'єднайте з сіллю, борошном і опарою, і замісіть тісто. Воно повинно вийти м'яким і не липнути до рук. Обережно введіть в тісто оливкова олія. Покладіть його в миску, накрийте рушником і відправте в тепло на 15-2 години. За цей час тесту має стати вдвічі більше.
Після закінчення часу, перекладіть його на стіл, розріжте навпіл і з кожної частини сформуйте буханець, довжиною близько 30 см. Посипте борошном деко, викладіть на нього хліб і його також посипте борошном. Потім накрийте рушником хліб, поставте в тепле місце на годину, він повинен збільшитися, а після цього відправте в духовку, нагріту до 220 градусів. Випікайте чіабату, поки вона не стане золотистою, потім готовий хліб знову накрийте і дайте постояти півгодини.
Рецепт італійського хліба чіабатта
Якщо ви хочете приготувати чіабатту не за класичним рецептом, наведеному вище, то можете скористатися трохи зміненим. Цей рецепт італійської чіабатти цікавий тим, що в тісто додають сухе молоко, щоб хліб вийшов більш ніжним.
Інгредієнти: борошно пшеничне вищого сорту - 300 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; сухе молоко - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; сухі дріжджі - 1 пакетик. Приготування З'єднайте в мисці сіль, борошно, сухі дріжджі і сухе молоко. Налийте до них оливкова олія і 200 мл теплої води. Замісіть тісто, періодично посипаючи борошном руки, щоб воно не прилипало. Готове тісто накрийте рушником і поставте в тепле місце на 1 годину. За цей час воно має збільшитися в об'ємі в два рази.
Потім перекладіть тісто на деко, присипаний борошном, сформуйте з нього хлібину, накрийте її рушником і дайте постояти в теплі ще 45 хвилин. Вона також повинна піднятися. Після цього поставте чіабатту в духовку, розігріту до 200 градусів і випікайте приблизно 20-25 хвилин, до золотистого кольору. Перед подачею дайте хлібу охолонути.
Чіабатта з оливками і сулугуні
Тим, хто хоче зробити свій італійський хлібець більш апетитним, ми розповімо, як готувати чіабату з сулугуні та оливками.
Інгредієнти: борошно пшеничне - 13 кг; оливки без кісточок - 1 банка; сулугуні - 100 г; темне пиво - 200 мл; вода - 750 мл; сухі дріжджі - 1 пакетик; сіль і цукор - по 1 ст. ложці. Приготування Почніть з приготування опари. Для цього змішайте пиво, воду, цукор, дріжджі і 600 г борошна. Накрийте змішані інгредієнти харчовою плівкою і залиште на ніч. Вранці додайте до опарі сіль і залишки борошна і замісити тісто: воно повинно вийти м'яким. Прикрийте тісто рушником і дайте постояти в теплому місці 1 годину.
Посипте робочу поверхню борошном, викладіть на нього тісто і поділіть його на дві частини. Сформуйте з них дві довгасті буханки хліба і залиште їх на 15 години, щоб підійшли. У цьому час оливки порізати тонкими кружечками, а сулугуні натріть на крупній тертці або просто покришіть на шматочки.
Після цього трохи примніть тісто, в середину насипте начинку і складіть коржик навпіл. Викладіть хліб на посипаний борошном деко і поставте його в духовку. Випікайте чіабатту при 230 градусах протягом 40-45 хвилин.
Надихнувшись італійської чіабаттою, не забудьте спробувати рецепти часникового хліба і хлібних паличок .