Про традиційні ватрушки і навіть королівські ми вже писали, але їх різновидів досить багато, і сьогодні поговоримо про те, як приготувати ватрушки з повидлом. Зазвичай для такої випічки господинь заводять дріжджове тісто. Але пісочне і навіть листкове теж підійде. Ми відійдемо від канонів, і розглянемо два абсолютно незвичайних рецепта.
Рецепт вівсяних ватрушок з повидлом
Інгредієнти: пластівці вівсяні - 1/2 ст.; борошно - 1 ст.; олія оливкова - 1 ст. ложка; вода газована мінеральна - 1/2 ст.; кефір - 1/3 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка; молоко - 3 ст. ложки; жовток яєчний - 1 шт.; кориця - 1/2 ч. ложки; повидло сливове - 1 ст. Приготування Вівсянку заливаємо водою і оливковою олією, перемішуємо і залишаємо на півгодини, щоб пластівці набубнявіли. Потім додаємо просіяне борошно, кефір і розпушувач. Замішуємо пружне тісто, ділимо його на 2 частини. З однієї катаємо кругляш-денця, з іншої частини - «ковбаски», які і утворюють бортики майбутніх ватрушок. Існує й інший спосіб, простіше. Розкачуємо коржі трохи товщі і по центру дном склянки продавлюємо поглиблення. Його і заповнюємо повидлом.
Давайте тепер розглянемо, як же піч ватрушки з повидлом. Печемо їх на застеленому пергаментом деку в розігрітій до 180 градусів духовці рівно 25 хвилин. Після цього дістаємо, обмазуємо збитим з молоком і корицею жовтком і відправляємо ще на 5 хвилин - підрум'янитися.
Як спекти ватрушки з повидлом по-грецьки?
Інгредієнти: борошно - 3 ст.; цукор - 1/2 ст.; сметана - 1/2 ст.; олія оливкова - 2 ст. ложки; яйця - 3 шт.; сода - 1/2 ч. ложки; коньяк - 2 ст. ложки; повидло яблучне - 1 ст.; крохмаль - 1/2 ст. ложки. Приготування Солодкі грецькі ватрушки калитсунья готують з сиром, але ми візьмемо в якості начинки повидло.
Просіваємо сухі складові: борошно, цукор і соду. Додаємо до них спочатку масло, вимішуємо. Потім додаємо сметану і 2 збитих яйця. В кінці вливаємо коньяк, тісто не повинно бути дуже густим. Даємо йому півгодини на расстойку. Після розгортаємо в тонкий пласт товщиною 2-3 мм. Блюдцем вирізаємо кола. Розмазуємо по всій поверхні начинку. Щоб повидло не потекло, додамо в нього трохи крохмалю. Загортаємо краю буханців на верх і защипуємо. Ватрушки викладаємо на змащене оливковою олією і злегка присипаний борошном деко, зверху пройдемося пекарській пензликом зі збитим яйцем. Запікаємо 20 хвилин при 180 градусах.