Класичний рецепт сирної ватрушки
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - 350 г і ще трохи; сир - 500 г; молоко - 100-130 мл; яйце куряче - 2 шт. і 1 жовток; масло вершкове натуральне - 100 г; кухонна сіль - 1 щіпка; дріжджі сухі - 1 ч. ложка, якщо свіжі - 3 ч. ложки; ваніль - 1 щіпка; цукор. Приготування Опара: трохи борошна (2-3 ст. ложки) перемішаємо з теплим молоком, дріжджами, 1 ст. ложкою цукру і поставимо в тепле місце хвилин на 20. Перельем в миску і додамо розм'якшене вершкове масло, яйця і, потроху підсипаючи борошно, замісимо тісто. Воно не повинно бути занадто крутим. Промесим ретельно, накриємо серветкою і поставимо в тепле місце хвилин на 20. Обомнем, промесим і ще раз помістимо в тепло хвилин на 20. Тепер ще раз обомнем і можна ліпити ватрушки .
Сирна начинка для ватрушок готується просто. З'єднаємо сир з яйцем, цукром (1-2 ст. ложки), ваніллю і перемішати ретельно.
Готове тісто скачаємо «ковбаску» і розділимо ножем на рівні частини. Сформувати кульки і з допомогою маточки від ступки середнього розміру зробимо поглиблення в них. Вийдуть коржі з поглибленням. Викладаємо на змащене жиром деко (ще краще - простеленний промасленим пекарської папером) і наповнюємо коржі начинкою. Змащуємо тісто збитим жовтком і випікаємо протягом 20-25 хвилин до красивого рум'яного відтінку при температурі 180-200 градусів в духовій шафі. Приємний запах готової здобної випічки також є показником готовності.
Можна спекти швидкі сирні ватрушки і з листкового тіста, тим більше, що його сьогодні легко знайти в супермаркетах, закладах громадського харчування або замісити самостійно. Робимо Начинку так само (дивіться вище).
Листкове тісто Інгредієнти: борошно пшеничне - 300 г; натуральне вершкове масло - 200 г (з морозилки); яйце куряче - 1-2 шт.; сіль - 1 щіпка; сік лимона - 1-2 ст. ложки; вода крижана - близько 100-150 мл. Приготування Просеем більшу частину борошна в миску гіркою, сформуємо поглиблення й уб'ємо яйця. Додамо масло, натерте на тертці, сік лимона і сіль. Замісимо тісто. Домішуємо ретельно і ділимо ком на 4 частини. Поміщаємо в холодильник на 2 години. Розкачуємо кожну порцію в пласт, змащуємо маслом і накладаємо один на інший стопкою. Розгортаємо в пласт і знову ділимо на 4 частини. Повторюємо цикл. Можна двічі або тричі.
Формуємо коржі, робимо в кожній поглиблення товкачем, викладаємо на деко і заповнюємо сирною начинкою. Випікаємо протягом 20-25 хвилин в духовій шафі.
Подаємо ватрушки зі свіжим чаєм, компотом, какао, кава .