Пиріжки і булочки з дріжджового тесту на кефірі виходять особливо пишними і повітряними, не залежно від того, випікалися вони в духовці або подрумянивались на сковороді. Вони довго не черствіють, а якщо розігріти в мікрохвильовці, знову стають такими, наче тільки що з печі - м'якими і надзвичайно смачними.
І якщо ви давно хотіли, але досі не знали, як підступитися до здобі, дріжджове тісто на кефірі - це те, що потрібно для новачків. Воно зовсім не примхливе, і відмінно підходить всього за півгодини, після чого тісто потрібно злегка обім'яти і можна творити свої перші шедеври. Мінімум зусиль і часу, і ви зможете приємно здивувати своїх близьких. Репутація відмінною господині вам забезпечена!
Рецепт дріжджового тесту на кефірі
Інгредієнти: борошно - 600 г; дріжджі пресовані - 25 г; цукор - 1 ст. ложка; кефір - 200 г; молоко - 50 г; яйця - 2 шт.; масло вершкове - 75 г; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Розводимо дріжджі в теплому, температури тіла, молоці. Окремо змішуємо кефір, розтоплене вершкове масло, яйця і сіль. З'єднайте з дріжджами і, поступово додаючи борошно, замішуємо м'яке, ніжне тісто. Скачуємо його в кулю, обсипаємо борошном і кладемо у велику миску під вологий рушник. Дріжджове тісто на кефірі завжди шикарно піднімається, майже в 3 рази, тому дайте йому достатньо місця. Через півгодини тісто акуратно обминаємо і чекаємо, поки воно знову не збільшитися в об'ємі.
Тепер з тестом можна працювати - працювати і ліпити, що душі завгодно: пиріжки, ватрушки, булочки, булочки, рогалики. Викладаємо на деко, накриваємо рушником і даємо «підрости» хвилин 10. Випікаємо 15-20 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Калорійність такої випічки, без урахування начинки, становить 210 ккал на 100 р.
Рецепт швидкого дріжджового тесту на кефірі
Інгредієнти: кефір - 500 мл; дріжджі сухі - 11 г; борошно - 1 кг; яйце - 1 шт.; цукор - 2 ч. ложки; олія рослинна (рафінована) - 2 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложка. Приготування Дріжджі розвести в невеликій кількості теплої води, накриваємо і чекаємо хвилин 10 поки вони «заграють». Яйце з сіллю злегка збовтуємо виделкою, додаємо цукор і кефір, вливаємо дріжджі і рослинне масло. Помішуючи, поступово вводимо муку. Муки може піти менше, ніж зазначено в рецепті, і тут головне, не переборщити. Тісто повинне вийти легким і м'яким. І як тільки перестане липнути до рук, припиняємо додавати борошно і викладаємо його в миску, змащену маслом.
Зверху накриваємо пакетом, теж покритий маслом, і закутуємо рушником. Залишаємо в теплому, спокійному місці всього на півгодини. Після обминаємо пишно піднялося тісто і ліпимо пиріжки. Слід врахувати, що при смаженні вони сильно збільшаться в обсязі, тому, викладаючи на сковороду, залишаємо достатньо вільного місця.
Тісто здобне дріжджове на кефірі
Інгредієнти: кефір - 15 ст.; дріжджі сухі - 2 ч. ложки; маргарин - 250 г; яйця - 3 шт.; борошно - 4 ст.; цукор - 05 склянки; сіль - 05 ч. ложки. Приготування Нагріваємо домашній кефір приблизно до 30 градусів і розвести в ньому дріжджі. Додаємо розтоплений маргарин, яйця і цукор. Борошно просіваємо гіркою на стіл, робимо поглиблення і вливаємо в нього яєчно-кефірну суміш. Замішуємо не густе тісто. Не страшно, якщо воно буде трохи липнути до рук. Скачуємо його в кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник! До тих пір, поки маргарин не охолоне, а краще на ніч. Чим довше воно там вилежітся, тим легше з ним працювати. А вранці можна заводити пиріжки і ватрушки . Це тісто відмінно поєднується як з солодкими, так і солоними начинками.