Вернуться назад Распечатать

Пиріжки з брусницею

Пиріжки з брусницею
Якщо ви встигли заготовити на зиму такої чудової ягоди як брусниця, значить, ви зможете не тільки готувати вітамінні освіжаючі морси, але і піч маленькі смачні пиріжки. Хто відязикаться від такої чудової випічки, якщо подати її зі свіжим чаєм?
Начинку для пиріжків найкраще робити з брусниці томленої або перетертої з цукром (при цих способах обробки зберігається більше корисних речовин). Можна зробити начинку для пиріжків з брусницею і свіжими яблуками. Наріжемо дрібно прямо перед ліпленням пиріжків, щоб яблука не встигли потемніти.
Пиріжки з брусницею можна приготувати із здобного, простого дріжджового або листкового тіста .

Рецепт пиріжків з брусницею з дріжджового здобного тіста


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високосортна - близько 4-5 склянок;

  • дріжджі сухі - 2 ч. ложки (або 25 г свіжих);

  • цукор-пісок - 2-3 ст. ложки;

  • молоко натуральне середньої жирності - 200 мл;

  • яйце куряче - 1-2 шт.;

  • масло вершкове натуральне - 100 г;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • брусниця консервована - скільки знадобиться.


  • Приготування
    Спочатку опара. Трохи підігріємо в сотейнику молоко і розтопити в ньому масло і цукор, але до кипіння не доводимо. Молоко повинно бути температурою не вище 40 градусів. Закладаємо дріжджі, додаємо 2 ст. ложки борошна, розмішуємо і ставимо в тепле місце хвилин на 20.
    Коли опара підійшла (збільшиться в обсязі майже вдвічі), перелити її в миску і подсеиваем борошно. Замішуємо тісто, скачуємо в кулю, накриваємо рушником і ставимо в тепло години на 2. За цей час пару раз обминаємо його і промешиваем руками.
    Коли тісто добре підійшло, розкачуємо його в листи завтовшки близько 05 см, склянкою вирізаємо кружечки і робимо маленькі пиріжки з брусничної начинкою. Якщо будемо робити смажені пиріжки з брусницею - треба защипнути краї так, щоб начинка не витекла на сковороду, а якщо піч, то можна залишити отвір посередині.
    Ну ось, якщо хочете смажити - діставайте сковороду і - вперед, смажимо до красивого коричнево-золотистого відтінку.
    Але печене корисніше смаженого, так що краще викладаємо пиріжки на змащене деко (можна простелити його промасленим пекарської папером), даємо пиріжкам підійти хвилин 15 потім змащуємо збитим яйцем і відправляємо в російську піч або в розігрітий духову шафу. Запікаємо пиріжки при середній температурі протягом 25 хвилин. Готовність визначаємо за кольором тесту. Готові пиріжки з допомогою пензля змащуємо вершковим маслом.
    Листкові пиріжки з брусницею робимо з листкового тіста. Процес, власне, приготування пиріжків виглядає практично так само. Листкове тісто можна купити готове в супермаркетах, будинкових кухнях і підприємствах громадського харчування. Краще, звичайно ж, приготувати його самостійно, щоб бути впевненим в тому, що воно не містить неполезного маргарину.
    Простий рецепт листкового тіста
    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високосортна - близько 2-х склянок;

  • крижана вода - 1/2-2/3 склянки;

  • масло вершкове - 100 г;

  • цукор-пісок - 1ч. ложка;

  • сіль - 1/4 ч. ложки.


  • Приготування
    На робочу поверхню просеем гіркою борошно і зробимо поглиблення. У холодній воді розчинний цукор, сіль і розмішуєм як слід. Нагріємо Масло. Виллємо розтоплене масло (до кипіння його не доводимо, зрозуміло) і воду в поглиблення в гірці борошна. Замішуємо тісто. Ретельно вимішуємо його.
    Пиріжки з брусницею

    Тісто покласти в холодильник години на 2-3 (або на ніч). Перед ліпленням пиріжків з брусницею ділимо тісто на 4 частини і розкачуємо пласти товщиною близько 05 см, змащуємо маслом і складаємо листи один на одного, розкачуємо і повторюємо цикл ще 2-5 разів. Після виконання прошарування можна приступати до вирізання та ліпленні пиріжків. Укладаємо пиріжки на змащене деко і випікаємо в розігрітій духовій шафі при середній температурі протягом 25 хвилин. Готовність визначаємо візуально по відтінку і по запаху. Готові пиріжки можна змастити вершковим маслом.
    Врахуйте: маленькі пиріжки підступні, ось вони лежать на блюді, і пити з ними чай, і здається, що з'їв зовсім небагато, а насправді