Захотілося солоденького, а морочитися особливо не дуже хочеться? Можна приготувати популярне у радянські часи ласощі - булочки зі згущеним молоком (тобто згущеним молоком, а ще краще - зі згущеним какао з молоком). Це досить проста випічка, не вершина кондитерського мистецтва. Проте деяким людям вона навіть може подобатися, швидше за все, з ностальгічних міркувань.
Як зробити булочки зі згущеним молоком?
Краще використовувати згущене молоко, приготовану з дотриманням Госту. Згущене молоко попередньо треба проварити прямо в банку, інакше розтечеться. Закриту банку поміщаємо в каструлю з водою і варимо на слабкому вогні протягом 15-3-х годин. Для ще більшого загущення можна додати в проварену згущене молоко мелених горіхів. Ну, зрозуміло, можна додати ваніль і/або корицю для поліпшення смаку.
Рецепт булочки зі згущеним молоком
Інгредієнти: молоко - 200 мл; борошно пшеничне високосортна - близько 3-х склянок; натуральне вершкове масло - 50 г; сіль - 1 щіпка; яйце куряче - 2 шт.; сухі дріжджі - 1 ч. ложка; згущене молоко або какао з молоком і цукром - близько 380 г; горіхи будь-які мелені - 150 г; ваніль; цукор - 3 ст. ложки; трохи соняшникової олії. Приготування Згущене молоко варимо в каструлі з водою протягом 2-х годин. Паралельно готуємо тісто.
Спочатку опара: дві столові ложки просіяного борошна змішуємо з підігрітим молоком, додаємо 1-2 ст. ложки цукру і дріжджі. Перемішуємо і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин.
У мисці перетираємо залишився цукор з яйцем, ваніллю і розм'якшеним маслом. Приготовану суміш з'єднуємо з опарою і перемішуємо. Додаємо сіль. Потроху подсеиваем і домішуємо просіяне борошно.
Добре промешиваем тісто і ставимо в тепло на 30-40 хвилин, після чого обминаємо і промешиваем руками, потім повторюємо цикл двічі.
Піднялося тісто ділимо на десять-п'ятнадцять частин. Розкачуємо їх у коржі.
Згущене молоко змішати з меленими горіхами. У центр кожного коржика ложкою викладаємо невелику порцію начинки. З'єднуємо краї тіста. Виставляємо на деко. Випікаємо булочки в духовій шафі до красивого рум'яного відтінку і приємного апетитного аромату. Калорійність булочок зі згущеним молоком досить висока, тому особливо захоплюватися не варто.
Подаємо з чаєм , кава, какао .