Насичений смаком хліб з родзинками - ідеальний варіант для ранкового тосту з джемом, або приготування канапе з маслом і рибою. Приготувати такий хліб в домашніх умовах не складе особливих труднощів, але займе достатню кількість часу, так що набираємося терпіння і йдемо готувати чорний хліб з родзинками.
Хліб "Маріїнський" з родзинками
Інгредієнти: житнє борошно - 300 г; пшеничне борошно - 200 г; сухі інстантні дріжджі - 1 1/2 ч. ложки; суха закваска - 8 г; солодова суміш - 7 г; родзинки - 1 жменя; коріандр - 1 ч. ложка; цукор - 2 ст. ложки; сіль - 2 ч. ложки. Приготування Обидва види борошна просіваємо, ретельно перемішуємо і робимо в центрі сухої суміші "колодязь". В колодязь насипаємо сухі дріжджі з сіллю і цукром, а також коріандр. Врахуйте, що кожен з цих інгредієнтів не повинен стикається з іншим. Закваску і солодову суміш розводимо водою і вливаємо в центр колодязя. Замішуємо еластичне тісто, підсипаючи родзинки в процесі вимішування. Готове тісто відставляємо на бродіння 30 хвилин, після чого формуємо з нього хлібину і кладемо її в форму для випікання. Даємо тісту піднятися ще 30 хвилин. Випікаємо хліб 15 хвилин при 200 градусах, а після ще 45 хвилин при 180.
Щоб приготувати такий хліб з родзинками в хлібопічці, виберіть режим "Житній хліб" і "Середній" колір скоринки.
Житній хліб з родзинками
Інгредієнти: житнє борошно - 500 г; пшеничне борошно - 400 г; дріжджі сухі - 3 ч. ложки; родзинки - 130 г; сухе молоко - 6 ст. ложок; коричневий цукор - 100 г; вершкове масло - 100 г; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Заливаємо дріжджі 500 мл теплої води, розведеної з цукром і залишаємо на 10-15 хвилин. Борошно просіваємо, з допомогою віночка ретельно змішуємо з сухим молоком і сіллю. В центрі сухої суміші робимо "колодязь" і зливаємо в нього воду з дріжджами і розтоплене вершкове масло, зверху насипаємо родзинками і приступаємо до замішування тіста.
Спочатку змішуємо воду з борошном в центрі криниці з допомогою виделки, а після починаємо працювати руками.
Тісто накриваємо вологою серветкою і залишаємо в теплі для підйому на 1 годину. Із підійшов тісто формуємо буханець і залишаємо її повторно піднятися на 45 хвилин, після чого надрізаємо хліб хрест на хрест і змащуємо водою. Посипаємо верхівку солодкого хліба з родзинками і борошном і випікаємо при 180 градусах 1 годину.
Щоб приготувати хліб з родзинками в мультиварці за цим рецептом, кладемо тісто в чашу і включаємо режим "Підігрів" на 10-15 хвилин при відкритій кришці, після чого пристрій закриваємо і виставляємо режим "Випічка" на 60 хвилин. після закінчення часу перевертаємо хліб іншою стороною і випікаємо ще 40 хвилин.