Звичайно ж, випічка, особливо здобна, м'яко кажучи, не дуже корисна, особливо для тих, хто має проблеми із зайвою вагою. Однак мозок і серце для нормальної роботи потребують певної кількості вуглеводів (тобто, в солодкому), тому іноді можна трохи побалувати себе і своїх домашніх і спекти здобні булочки, їх добре подавати в першій половині дня до чаю або кави або з теплим компотом. Навіть потрібно іноді включати в меню здобну випічку, ну, наприклад, у вихідні або святкові дні. Слід зауважити, що в міру солодка здобна випічка корисна дітям (особливо неповним), принаймні, діти, як правило, її люблять. Крім усього іншого, здобна випічка - це так смачно.
Простий рецепт здобних булочок
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне цільнозернові - близько 300 м; масло вершкове натуральне - близько 30 м; дріжджі - 8 г свіжих (або 3 г сухих); молоко середньої жирності - близько 50 мл; яйце куряче - 1-2 шт.; цукор-пісок - 2 ст. ложки; кухонна сіль - 1 щіпка; сода харчова - 1 щіпка. Для начинки:
какао-порошок - 2 частини; цукор-пісок - 1 частина; кориця - зовсім небагато. Ще знадобиться:
вершкове масло - 15-20 р. Приготування Просеем борошно в миску, зробимо поглиблення і додамо яйця, розм'якшене масло, цукор, сіль і соду. Замішуємо тісто виделкою, потроху підливаючи молоко. Ретельно вимесим його, тісто буде злегка липнути, але борошно додавати не варто. Накриємо миску рушником і помістимо в тепле місце, щоб тісто підійшло (хвилин на 20). Обомнем і промесим тісто і знову помістимо в тепле місце на 20 хвилин. Повторимо цикл.
Тепер обминаємо і розкачуємо тісто в пласт. Посипаємо пласт сумішшю какао з цукром і корицею, звертаємо в рулет і розрізаємо на 8-10 приблизно рівних частин. Вийшли рулетики. Форму застеляємо пекарським промасленим папером і викладаємо рулети. Даємо рулетикам підійти хвилин 20 і вже включаємо духова шафа - прогрітися.
Випікаємо булочки-рулетики протягом 15-25 хвилин до рум'яної скоринки і змащуємо поверхню вершковим маслом. Злегка остуджуємо і можна подавати. Можна сформувати булочки з вечора, затягнути форму плівкою і поставити в холодильник до ранку. Вранці - випікаємо, і до столу.
Слідуючи цим же рецептом можна приготувати здобні булочки з начинкою з маку - використовуємо мак замість суміші какао з цукром і корицею (тільки спочатку треба запарити мак в окропі хвилин на 15 а потім воду злити, відкинувши на сито).
Рецепт здобних булочок з родзинками на кефірі
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові - близько 500 м; кефір або йогурт середньої або високої жирності - близько 300 мл; цукор-пісок - 2-5 ст. ложок; масло - 2-5 ст. ложок оливкової (або 50-70 г розм'якшеного вершкового натурального); сіль - 1 щіпка; сода - 1 щіпка; ваніль -1 щіпка; коньяк - 1-2 ст. ложки; родзинки. Приготування Запарюємо родзинки окропом в окремій мисці, через 15 хвилин зливаємо воду.
Просіваємо (обов'язково) борошно в миску, додаємо розм'якшене масло, кефір, цукор, сіль, соду, ванілін і коньяк - він додасть тесту пишноти. Можна і 1-2 курячих яйця додати. Замішуємо тісто (можна міксером),
воно не повинно бути занадто крутим або, навпаки, рідким. Додаємо родзинки і ретельно перемішуємо, ще можна як начинки використовувати рубані горіхи - буде ще смачніше.
Ділимо тісто на приблизно однакові шматочки, з яких формуємо булочки будь-якої форми. Викладаємо їх на простеленний пекарської папером деко і випікаємо протягом 20-25 хвилин до рум'яної скоринки. Готові гарячі булочки змащуємо вершковим масло або яєчним білком.
Використовуючи тісто з 1-го або 2-го рецепта, можна готувати булочки з фруктовим повидлом або варенням.