Якщо ви хочете спробувати по-справжньому повітряну випічку, то приготуйте булочки на молоці. Саме такі булочки відрізняються повітряним, але пружним м'якушкою, прекрасним ароматом і, само собою, цікавим смаком.
Домашні здобні булочки на молоці
Інгредієнти: борошно - 4 1/2 ст.; молоко - 1 ст.; вершкове масло - 1/2 ст.; цукор - 1/3 ст.; сухі дріжджі - 7 г; яйця - 2 шт.; сіль - 1/2 ч. ложки; родзинки - 3/4 ст. Для начинки:
коричневий цукор - 1 1/4 ст.; вершкове масло - 2/3 ст.; кукурудзяний сироп - 3 ст. ложки; мелена кориця - 1 1/2 ч. ложки. Приготування Змішуємо 2 склянки просіяного борошна з теплим молоком, 1/2 склянки розтопленого масла, цукром, дріжджами, яйцями і сіллю. Збиваємо суміш до однорідності, додаємо родзинки і борошно. Перекладаємо тісто на робочу поверхню і вимішуємо 3-5 хвилин, до тих пір, поки воно не стане гладким і еластичним. Тісто для булочок на молоці готове, перекладаємо його в змащену маслом миску, накриваємо плівкою і залишаємо на 1-1 1/2 години.
Всі інгредієнти для начинки, крім кориці, змішуємо разом. Половину суміші розподіляємо по дну дека для випічки, а в другу половину додаємо корицю. Шматочки тіста рівного розміру розгортаємо в прямокутники, змащуємо їх сумішшю начинку і звертаємо в рулет. Рулети складаємо спіраллю і кладемо на деко, впритул один до одного. Залишаємо тісто підійти ще на годину. Перед випіканням змащуємо верхівки булочок молоком.
Випікаємо солодкі булочки на молоці в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин.
Рецепт булочки на кислому молоці
Інгредієнти: кисле молоко - 300 мл; розпушувач - 2 ч. ложки; борошно - 370 г; рослинна олія - 50 мл; цукор - 3-4 ст. ложки. Приготування Злегка підігріте молоко змішуємо з олією. Борошно просіваємо разом з розпушувачем і доповнюємо суху суміш цукром і дрібкою солі. Тепер, поступово підливаючи в суху суміш молоко, замішуємо густе, не липнущее до рук тісто. Ділимо тісто на 10 рівних порцій і підкочуємо їх у кульки. Булочки викладаємо на промаслений лист і випікаємо при 200 градусах 20-25 хвилин.
Готові булочки на прокисшем молоці без дріжджів, можна посипати цукром або полити карамеллю, поки вони ще гарячі, таким чином, вони зможуть відчути і стати ще смачніше.
Солоні булочки на сухому молоці
Інгредієнти: борошно - 350 г; сухе молоко - 2 ст. ложки; цукор - 4 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; яйце - 1 шт.; дріжджі - 1 ч. ложка; вода - 120 мл; вершкове масло - 30 г; порей - 1 шт.; макові зерна; сушений чилі - 2 ч. ложки. Приготування Змішати просіяне борошно з цукром, сіллю, сухим молоком і дріжджами. Додаємо до сухих інгредієнтів
яйце і розтираємо все разом руками. Як тільки тісто почне збиратися разом, додаємо теплу воду і знову ретельно перемішуємо. Готове тісто накриваємо вологим рушником і залишаємо на 10 хвилин. У тісто додаємо м'яке вершкове масло, подрібнений порей і чилі. Знову залишаємо тісто ще на 10 хвилин. Вимішуємо його 3-4 хвилини і знову залишаємо настоюватися.
Знову обминаємо тісто, даємо йому підійти протягом години і ділимо на 10 рівних порцій масою близько 100-105 грам. Викладаємо булочки на деко, впритул один до одного. Для глянсової поверхні їх можна змастити збитим яйцем з молоком. Посипаємо булочки маком і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Приготувати булочки можна і в солодкому варіанті, замінивши чилі і порей корицею, сушеними ягодами або шоколадом . Перед подачею даємо булочкам повністю охолонути.