Вернуться назад Распечатать

Булочки на молоці

Булочки на молоці
Якщо ви хочете спробувати по-справжньому повітряну випічку, то приготуйте булочки на молоці. Саме такі булочки відрізняються повітряним, але пружним м'якушкою, прекрасним ароматом і, само собою, цікавим смаком.

Домашні здобні булочки на молоці


Інгредієнти:

  • борошно - 4 1/2 ст.;

  • молоко - 1 ст.;

  • вершкове масло - 1/2 ст.;

  • цукор - 1/3 ст.;

  • сухі дріжджі - 7 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • сіль - 1/2 ч. ложки;

  • родзинки - 3/4 ст.


  • Для начинки:

  • коричневий цукор - 1 1/4 ст.;

  • вершкове масло - 2/3 ст.;

  • кукурудзяний сироп - 3 ст. ложки;

  • мелена кориця - 1 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Змішуємо 2 склянки просіяного борошна з теплим молоком, 1/2 склянки розтопленого масла, цукром, дріжджами, яйцями і сіллю. Збиваємо суміш до однорідності, додаємо родзинки і борошно. Перекладаємо тісто на робочу поверхню і вимішуємо 3-5 хвилин, до тих пір, поки воно не стане гладким і еластичним. Тісто для булочок на молоці готове, перекладаємо його в змащену маслом миску, накриваємо плівкою і залишаємо на 1-1 1/2 години.
    Всі інгредієнти для начинки, крім кориці, змішуємо разом. Половину суміші розподіляємо по дну дека для випічки, а в другу половину додаємо корицю. Шматочки тіста рівного розміру розгортаємо в прямокутники, змащуємо їх сумішшю начинку і звертаємо в рулет. Рулети складаємо спіраллю і кладемо на деко, впритул один до одного. Залишаємо тісто підійти ще на годину. Перед випіканням змащуємо верхівки булочок молоком.
    Випікаємо солодкі булочки на молоці в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин.

    Рецепт булочки на кислому молоці


    Інгредієнти:

  • кисле молоко - 300 мл;

  • розпушувач - 2 ч. ложки;

  • борошно - 370 г;

  • рослинна олія - 50 мл;

  • цукор - 3-4 ст. ложки.


  • Приготування
    Злегка підігріте молоко змішуємо з олією. Борошно просіваємо разом з розпушувачем і доповнюємо суху суміш цукром і дрібкою солі. Тепер, поступово підливаючи в суху суміш молоко, замішуємо густе, не липнущее до рук тісто. Ділимо тісто на 10 рівних порцій і підкочуємо їх у кульки. Булочки викладаємо на промаслений лист і випікаємо при 200 градусах 20-25 хвилин.
    Готові булочки на прокисшем молоці без дріжджів, можна посипати цукром або полити карамеллю, поки вони ще гарячі, таким чином, вони зможуть відчути і стати ще смачніше.

    Солоні булочки на сухому молоці


    Інгредієнти:

  • борошно - 350 г;

  • сухе молоко - 2 ст. ложки;

  • цукор - 4 ст. ложки;

  • сіль - 1/2 ч. ложки;

  • яйце - 1 шт.;

  • дріжджі - 1 ч. ложка;

  • вода - 120 мл;

  • вершкове масло - 30 г;

  • порей - 1 шт.;

  • макові зерна;

  • сушений чилі - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Змішати просіяне борошно з цукром, сіллю, сухим молоком і дріжджами. Додаємо до сухих інгредієнтів
    Булочки на молоці
    яйце і розтираємо все разом руками. Як тільки тісто почне збиратися разом, додаємо теплу воду і знову ретельно перемішуємо. Готове тісто накриваємо вологим рушником і залишаємо на 10 хвилин. У тісто додаємо м'яке вершкове масло, подрібнений порей і чилі. Знову залишаємо тісто ще на 10 хвилин. Вимішуємо його 3-4 хвилини і знову залишаємо настоюватися.
    Знову обминаємо тісто, даємо йому підійти протягом години і ділимо на 10 рівних порцій масою близько 100-105 грам. Викладаємо булочки на деко, впритул один до одного. Для глянсової поверхні їх можна змастити збитим яйцем з молоком. Посипаємо булочки маком і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
    Приготувати булочки можна і в солодкому варіанті, замінивши чилі і порей корицею, сушеними ягодами або шоколадом . Перед подачею даємо булочкам повністю охолонути.