Звичайно ж, булочки з варенням - це не їжа кожного дня, проте іноді, як кондитерський шедевр, така випічка з свежезаваренним чаєм або кавою цілком непогано може виступати в ролі першого сніданку. Можна дозволити собі такий приємний сніданок 1-2 рази в місяць, а струнким, спортсменам і дітям не шкідливо і частіше.
Булочки можна пекти з вареннями з різних фруктів і з різних видів тіста (листкового, здобного дріжджового, та ін). Листкове тісто можна купити готове в магазинах, а дріжджове - будинкових кухнях, але краще, звичайно, зробити тісто для булочок з варенням самостійно - так ви будете впевнені в якості всіх складових інгредієнтів і правильності методів приготування.
Листкові булочки з малиновим варенням з тіста без дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - 15-2 склянки + трохи на подпил; масло вершкове - 200 г; сметана 20% - 0 5 склянки; кухарську бренді або ром - 1 ст. ложка; сіль - 1 щіпка; сода харчова, погашена соком лимона - 1 щіпка. Для начинки:
малинове варення. Для змазування поверхні і посипання шарувань:
білок курячого яйця - 1 шт.; цукор-пісок. Приготування Сметана і масло повинні бути холодними, краще - дуже холодними (бажано, щоб температура в приміщенні була не вище 20 градусів С).
Краще замішувати тісто за допомогою міксера або використовуючи комбайн, так продукти в процесі замішування не встигне нагрітися і тісто не буде липнути до рук (у крайньому випадку, лопаткою, але не руками).
Просіваємо борошно в миску, додаємо погашену соду, сіль, бренді, сметану і подрібнене олія (можна натерти на крупній тертці або подрібнити ножем). Замішуємо і промешиваем тісто до однорідності.
Розкачуємо тісто в пласт і, загинаючи краю до центру, складаємо конвертом. Розкачуємо. Повторюємо цикл ще 2-3 рази. Загортаємо тісто в харчову плівку і покласти в морозильну камеру холодильника мінімум хвилин на 40 або просто на полицю холодильника на 8-12 годин.
Розкачуємо тісто в пласт товщиною не більше 05 див. Обрізаємо краю рівно і розрізаємо пласт тіста на квадрати зі стороною приблизно 10-12 див.
Змащуємо краї двох сторін квадрата водою (або яйцем), як би малюючи смужку шириною 05 див. В центр кожного квадрата кладемо ложку малинового варення (воно не повинно бути рідким, якщо що, підкоригуйте густоту кукурудзяним крохмалем або обирайте тільки ягоди з варення).
Складаємо слоїсту булочку у формі трикутника, добре притискаючи краю. Перекладаємо слойки на деко, застелений промасленим пекарської папером. Поверхня слойок промазуємо яєчним білком і трохи присипаємо цукром. Випікаємо листкові булочки з варенням при температурі близько 200 градусів С протягом приблизно 20-25 хвилин.
Подаємо зі свіжим чаєм, кавою, какао, компотом, каркаде, мате, ройбушем.
Як ви помітили, в тісті немає цукру і маргарину, що вигідно відрізняє цей рецепт листкового тіста від інших.
Зрозуміло, листкові булочки можна зробити не тільки з малиновим варенням, але і будь-яким іншим, наприклад, абрикосовим або полуничним (або навіть з повидлом, джемом, конфітюром, мармеладом домашнього приготування).
Булочки з варенням добре виходять і з дріжджового тіста, наводимо рецепт.
Рецепт булочок з варенням
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - близько 1 кг; молоко - 15 склянки; яйця курячі - 4-5 шт.; цукор-пісок - 1 склянка; масло вершкове - 200-300 р; дріжджі пресовані - 40-50 г; сіль. Приготування Помішуючи, злегка підігріваємо молоко з цукром в каструльці до теплого стану і повного розчинення.
Вносимо раскрошенние дріжджі, півсклянки борошна, розмішуємо, щоб не було грудочок. Накриваємо і ставимо
опару в тепле місце хвилин на 20.
Переливаємо опару в миску, додаємо дрібку солі, яйця і розтоплене масло. Перемішуємо і починаємо подсеивать потроху борошно, замішуємо тісто (змазаними маслом руками, лопаткою або міксером). Тісто має вийти не занадто крутим і легко відставати від стінок посуду.
Промешиваем тісто, ретельно скачуємо в кулю, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце до значного збільшення в об'ємі. Обминаємо тісто і промешиваем. Повторюємо цикл хоча б двічі.
З готового тіста робимо булочки з варенням і випікаємо до готовності.