Для тих, хто жити не може без цукерок «П'яна вишня в шоколаді» існують улюблені алкогольно-ягідні варіації і у випічці, і в десертах. Приготування торта «П'яна вишня» займає досить тривалий час, і не стільки сам процес, скільки підготовка до нього потрібно заздалегідь настояти вишню на коньяку, добре остудити корж, перед тим, як працювати з ним. Це торт не зробиш за годину, і підійде він швидше до сімейних урочистостей, ніж до буденної чаювання. Але, повірте, торт просто чудовий і дійсно заслуговує того, щоб супроводжувати вас тільки в найбільш радісні моменти.
Як приготувати торт «П'яна вишня»?
Інгредієнти: Для коржів:
яйце - 3 шт.; цукор - 2 і 1/3 склянки; борошно - 3 склянки; молоко - 1 і 1/3 склянки; олія рослинна (рафінована) - 3/4 склянки; окріп - 1 1 /3 склянки; какао - 13 ст. ложок; розпушувач - 2 ч. ложки; сода - 2 ч. ложки. Для крему:
масло вершкове - 250 г; молоко згущене - 1 банка (400 г); какао - 3 ст. ложки; коньяк - 1 ст. ложки; вишня (заморожена) - 3 склянки. Для глазурі:
шоколад гіркий - 100 г; масло вершкове - 50 г; цукрова пудра - 4 ст. ложки; какао - 2 ст. ложки; крохмаль - 1 ст. ложка; коньяк - 4 ст. ложки. Приготування Для початку давайте розберемося в тому, як зробити вишню «п'яної». Видаляємо з ягід кісточки, залишивши з десяток цілими для прикраси. Розкладаємо окремо чищені вишні і з кісточками в 2 баночки, заливаємо коньяком так, щоб ягоди повністю покрилися. Щільно закриваємо кришкою і настоюють дві доби.
Як спекти бісквіт для торта «П'яна вишня»?
Безумовно, корж повинен бути дуже шоколадним. Боїтеся чи не любите - зменшіть кількість ложок какао. Рецепт розрахований для форми діаметром 23 див Вона повинна бути досить глибокою, готовий торт у висоту виходить близько 10 див. Духовку заздалегідь розігріваємо до 220 градусів. Просіваємо в миску всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, розпушувач, соду, какао. Окремо злегка збиваємо яйця, додаємо до них рослинне масло і молоко, добре перемішуємо. Виливаємо все в суху суміш. Тісто має вийти густим, як в'язка каша.
Додаємо крутий окріп, швидко перемешиваеми виливаємо тісто у застелену пергаментом форму. Бісквіт випікаємо близько півтора годин при 190 градусах. Перевіряємо готовність зубочисткою - проткніть корж, якщо паличка залишається сухою, бісквіт готовий. Даємо йому трохи охолонути і виймаємо з форми.
Пекти корж краще ввечері, залишивши його охолоджуватися всю ніч. Робимо з повністю остиглого бісквіта «коробочку». Гострим ножем зрізаємо верхівку висотою близько півтора сантиметрів. Якщо бісквіт не вийшов ідеально рівним, «пагорби» і «пагорки» теж можна обрізати - вони підуть в начинку, а глазур приховає всі недоліки.
Виймаємо з коржа м'якуш, товщина стінок і дна повинна бути близько сантиметра. Витягнутий бісквіт розтираємо в крихту.
Замочену вишню без кісточок відкинемо на сито. Коньяк з-під неї змішаємо зі згущеним молоком, додаємо розм'якшене вершкове масло і збиваємо міксером. Додаємо какао, бісквітну крихту і вишню. Все обережно перемішуємо. Цією масою заповнюємо коробочку, закриваємо зрізаною верхівкою і трохи придавим.
Для глазурі розтоплюємо вершкове масло на водяній бані, послідовно додаємо цукрову пудру, коньяк з-під вишні, какао, крохмаль, щоразу перемішуючи до однорідності. Кладемо шматочки шоколадної плитки і розмішуємо до повного розчинення. Покриваємо глазур'ю торт з усіх боків, даємо трохи застигнути і прикрашаємо зверху «п'яними» вишеньками з кісточкою. Готовий торт повинен настоятися близько години. Потерпіть ще зовсім трохи і подавайте частування до столу!
Десерт «П'яна вишня» - рецепт
Інгредієнти: вишня (можна використовувати заморожену) - 1 склянка; червоне солодке вино - 1 склянка; волоські горіхи - 1/2 склянки; сметана (жирність не менше 25%) - 1 склянка; цукор - 1 склянка; ванільний цукор - 1 пакетик; желе вишневе - 1 упаковка. Приготування З вишні видаляємо кісточки. Дробимо не дуже дрібно горіхи, додаємо до ягід і заливаємо все вином так, щоб повністю покрило. Доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні хвилин 15-20. Зливаємо вино, а горіхи з вишнями розкладаємо по креманкам.
Сметану збиваємо з цукром і ваніліном, покриваємо вишню і відправляємо в холодильник, щоб вона застигла.
Варимо желе, остуджуємо і заливаємо поверх сметани. Можна прикрасити креманки будь-якими ягодами. Знову відправляємо десерт в холодильник до повного застигання. Ідеальне ласощі в літню спеку!