Торт «Трухлявий пень» отримав свою назву через характерною йому незвичайної, пухкої консистенції. Завдяки ніжному і пористій тесту такий торт буквально розсипається в роті. Незважаючи на незвичайний смак, приготування торта «Трухлявий пень» не вимагає особливих витрат часу, тому відмінно вийде навіть у недосвідченої господині.
Торт «Трухлявий пень» з варенням
Для любителів солодощів торт «Трухлявий пень» з варенням стане справжньою знахідкою. Його не нудотний, але в міру солодкий смак особливо сподобається дітям, адже солодощів багато не буває.
Інгредієнти: Для тіста:
яйця - 2 шт.; цукор - 4 ст. ложки; варення абрикосове - 4 ст. ложки; кефір - 1 склянка; борошно - 2 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка. Для крему:
сметана (не жирна) - 500 г; мед - 2 ст. ложки. Для прикраси:
шоколад - 1 плитка; волоські горіхи - 100 р. Приготування Яйця збиваємо з цукром до однорідності і додаємо варення. Окремо змішуємо розпушувач і кефір, додаємо суміш до яєць і присипаємо борошно. В результаті у нас повинно вийде легке і рідке тісто, якраз на 2 коржа. Коржі для торта випікаємо в змащені маслом формочках при 180 градусах 25 хвилин, а після готовності остуджуємо і ріжемо навпіл (у підсумку виходить 4 коржа). Чергуємо шари ніжних коржів та сметанного крему, який ми приготували, збивши сметану з цукром. Зібраний «Трухлявий пень» посипаємо тертим шоколадом і горіхами, залишаємо на 30 хвилин у холодильнику, і подаємо до столу.
«Трухлявий пень» в мультиварці
Приготування і без того простого тортика, можна зробити ще простіше, скориставшись мультиварка. Як спекти торт трухлявий пень з допомогою кухонного помічниці, ви дізнаєтеся з рецепту нижче.
Інгредієнти: цукор - 100 г; яйця - 2 шт.; фруктовий сироп - 100 мл; кефір - 200 мл; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки; борошно - 2 ст.; вершкове масло - 2 ст. ложки; какао - 2 ст. ложки; шоколад (чорний і білий) - 2 плитки. Приготування Перед тим, як приготувати торт трухлявий пень необхідно збити яйця і цукор, додати в суміш трохи фруктового сиропу, кефіру, розпушувача (або соди, але в 2 рази менше!) і 2 склянки просіяного борошна, замісити рідке тісто.
Чашу мультиварки рясно змащуємо вершковим маслом і заливаємо наше тісто. Готуватися «трухлявий» бісквіт буде 120 хвилин (для мультиварки це 60+ додаткові 60 після сигналу).
Щоб зробити з торта справжній пень, ми присипаємо остиглий бісквіт какао, а зверху малюємо річні кільця за допомогою кондитерського шприца з топленим білим і чорним шоколадом. Залишилося дати тортику настоятися близько години і можна подавати на стіл.
Тортик «Трухлявий пень»
Нижченаведений рецепт вважається класичним. Він займає більше часу, ніж його бісквітний «побратим», але повірте, результат того вартий.
Інгредієнти: Для тіста:
сметана - 250 мл; цукор - 1 ст.; яйце - 1 шт.; розпушувач - 1 ч. ложка; борошно - 3 ст. Для начинки:
чорнослив - 100 г; курага - 100 г; волоський горіх - 150 р. Для крему:
сметана - 500 мл; цукор - 3 ст. ложки. Приготування Для приготування торта «Трухлявий пень» сухофрукти запарюємо окропом на 2-3 хвилини, а потім подрібнюємо в блендері окремо (горіхи подрібнюємо разом з чорносливом). Консистенція подрібнених фруктів повинна нагадувати повидло, тому при необхідності можна додати води.
Для тесту необхідно змішати сметану, цукор, гашену соду і борошно. У результаті повинна вийти густа, м'яка, не липнуче до рук маса, яку необхідно розділити на 8 однакових шматочків.
З кожного шматка тіста формуємо колобок, а після розкачуємо його в млинець. Рівномірним шаром розмазуємо нашу начинку по поверхні млинця, і скачуємо рулет: 4 рулети повинні бути начинені курагою, а решта 4 відповідно, чорносливом і горіхами. Рулетики запікають при 180 градусах 10 хвилин, або до золотистої скоринки, а після охолодження, розрізають на шматочки в 4-5 див.
Починаємо формувати «Трухлявий пень», заповнюючи дно форми рулетами. Кожен готовий рулетний шар рясно заливають сметанним кремом з цукром.
«Трухлявий пень» настоюється в холодильнику всю ніч, а на ранок поїдається з ароматним чаєм. Приємного апетиту!