Коли вам кажуть, що знаменитий торт «Прага» дуже легко приготувати прямо вдома, вас обманюють. Це дійсно виглядає дуже легко і просто. Тільки ось в результаті вийде швидше Празький торт, Шифонова Прага, Стара Прага, але тільки не класичний празький торт, тому що приготувати його будинку досить складно. Але ми все-таки спробуємо полегшити вам процес приготування і розповімо, як спекти справжній торт «Прага» по ГОСТу.
Рецепт торта «Прага» по ГОСТу
Інгредієнти: абрикосовий джем - 200 г; шоколадна стружка для прикраси. Для бісквіта: борошно пшеничне - 116 г; масло вершкове - 38 г; цукровий пісок - 151 г; какао - порошок - 23 г; яйце - 335 г (7 шт.). Для крему: масло вершкове - 199 р; згущене молоко - 120 г; какао порошок - 93 м; ванілін - 01 р. жовтки яєчні - 21 г; вода - 21 р. Для глазурі:
цукровий пісок - 91 г; ванільна пудра - 03 г; порошок какао - 6 г; крохмальна патока - 14 м; вода - 30 г; есенція фруктова - 03 р. Приготування Як спекти торт «Прага»? Для початку приготуємо основу - шоколадний бісквіт. Беремо яйця і відокремлюємо жовтки від білків. Цукор поділяємо на дві рівні частини. Борошно змішуємо з какао порошком і просіваємо кілька разів через сито. Потім збиваємо жовтки з однією частиною цукру до утворення пишної білої маси. Далі збиваємо яєчні білки до цупкої густої піни. Тепер вводимо в білки залишився цукор і продовжуємо збивати до тих пір, поки він повністю не розчиниться.
Потім обидві яєчні маси дуже акуратно змішуємо, кладемо розтоплене вершкове масло і борошно з какао. Далі беремо круглу форму для випічки, застеляємо папером так, щоб краї паперу звисали. Виливаємо тісто рівномірним шаром, повністю закриваємо пергаментом і випікаємо в заздалегідь розігрітій до 200°C духовці 45 хвилин. Готовий бісквіт охолоджуємо прямо у формі, а потім виймаємо і залишаємо вистоюватися на 8 годин. Тільки по закінченні цього часу обережно розгортаємо корж з пергаментного паперу.
Тепер займемося приготуванням крему для торта «Прага». Жовток змішуємо в рівних кількостях з водою, додаємо згущене молоко і ставимо все на водяну баню. Уварюємо крем до консистенції густої сметани, а потім гарненько охолоджуємо. Далі трохи збиваємо вершкове масло і поступово вводимо в нього остиглу масу і какао. Все ретельно перемішуємо міксером на маленькій швидкості.
Тепер переходимо до найскладнішого етапу - приготування глазурі для торта «Прага». Отже, цукор змішуємо з водою і нагріваємо сироп до температури 180°C. В окремій мисці підігріваємо патоку, вливаємо її до сиропу. Далі на повільному вогні отриману суміш уварюють до 150°C і додаємо до неї фруктову есенцію. Після охолоджуємо сироп до 40°C і збиваємо міксером протягом 20 хвилин. Потім додаємо крохмальну патоку і какао-порошок.
ГОСТовский рецепт приготування торта «Прага» дуже складний для домашньої випічки. Але якщо у вас все вийшло, то залишається тільки правильно зібрати і прикрасити шоколадний торт «Прага».
Отже, бісквіт розрізаємо на 3 рівних коржа. Нижній і другий (середній) рясно змащуємо шоколадним кремом. На прошарок повинен піти майже весь приготовлений крем, залиште тільки пару столових ложок для прикраси. Верхній корж і боки гарненько обмазуємо густим абрикосовим джемом і поливаємо підігрітою до 50 градусів шоколадною глазур'ю. Зверху прикрашаємо готовий торт залишилися кремом і посипаємо шоколадною стружкою.