Вернуться назад Распечатать

Торт «Прага» по ГОСТу

Торт «Прага» по ГОСТу
Коли вам кажуть, що знаменитий торт «Прага» дуже легко приготувати прямо вдома, вас обманюють. Це дійсно виглядає дуже легко і просто. Тільки ось в результаті вийде швидше Празький торт, Шифонова Прага, Стара Прага, але тільки не класичний празький торт, тому що приготувати його будинку досить складно. Але ми все-таки спробуємо полегшити вам процес приготування і розповімо, як спекти справжній торт «Прага» по ГОСТу.

Рецепт торта «Прага» по ГОСТу


Інгредієнти:

  • абрикосовий джем - 200 г;

  • шоколадна стружка для прикраси.


  • Для бісквіта:

  • борошно пшеничне - 116 г;

  • масло вершкове - 38 г;

  • цукровий пісок - 151 г;

  • какао - порошок - 23 г;

  • яйце - 335 г (7 шт.).


  • Для крему:

  • масло вершкове - 199 р;

  • згущене молоко - 120 г;

  • какао порошок - 93 м;

  • ванілін - 01 р.

  • жовтки яєчні - 21 г;

  • вода - 21 р.


  • Для глазурі:

  • цукровий пісок - 91 г;

  • ванільна пудра - 03 г;

  • порошок какао - 6 г;

  • крохмальна патока - 14 м;

  • вода - 30 г;

  • есенція фруктова - 03 р.


  • Приготування
    Як спекти торт «Прага»? Для початку приготуємо основу - шоколадний бісквіт. Беремо яйця і відокремлюємо жовтки від білків. Цукор поділяємо на дві рівні частини. Борошно змішуємо з какао порошком і просіваємо кілька разів через сито. Потім збиваємо жовтки з однією частиною цукру до утворення пишної білої маси. Далі збиваємо яєчні білки до цупкої густої піни. Тепер вводимо в білки залишився цукор і продовжуємо збивати до тих пір, поки він повністю не розчиниться.
    Потім обидві яєчні маси дуже акуратно змішуємо, кладемо розтоплене вершкове масло і борошно з какао. Далі беремо круглу форму для випічки, застеляємо папером так, щоб краї паперу звисали. Виливаємо тісто рівномірним шаром, повністю закриваємо пергаментом і випікаємо в заздалегідь розігрітій до 200°C духовці 45 хвилин. Готовий бісквіт охолоджуємо прямо у формі, а потім виймаємо і залишаємо вистоюватися на 8 годин. Тільки по закінченні цього часу обережно розгортаємо корж з пергаментного паперу.
    Тепер займемося приготуванням крему для торта «Прага». Жовток змішуємо в рівних кількостях з водою, додаємо згущене молоко і ставимо все на водяну баню. Уварюємо крем до консистенції густої сметани, а потім гарненько охолоджуємо. Далі трохи збиваємо вершкове масло і поступово вводимо в нього остиглу масу і какао. Все ретельно перемішуємо міксером на маленькій швидкості.
    Тепер переходимо до найскладнішого етапу - приготування глазурі для торта «Прага». Отже, цукор змішуємо з водою і нагріваємо сироп до температури 180°C. В окремій мисці підігріваємо патоку, вливаємо її до сиропу. Далі на повільному вогні отриману суміш уварюють до 150°C і додаємо до неї фруктову есенцію. Після охолоджуємо сироп до 40°C і збиваємо міксером протягом 20 хвилин. Потім додаємо крохмальну патоку і какао-порошок.
    Торт «Прага» по ГОСТу

    ГОСТовский рецепт приготування торта «Прага» дуже складний для домашньої випічки. Але якщо у вас все вийшло, то залишається тільки правильно зібрати і прикрасити шоколадний торт «Прага».
    Отже, бісквіт розрізаємо на 3 рівних коржа. Нижній і другий (середній) рясно змащуємо шоколадним кремом. На прошарок повинен піти майже весь приготовлений крем, залиште тільки пару столових ложок для прикраси. Верхній корж і боки гарненько обмазуємо густим абрикосовим джемом і поливаємо підігрітою до 50 градусів шоколадною глазур'ю. Зверху прикрашаємо готовий торт залишилися кремом і посипаємо шоколадною стружкою.