«Тірамісу» - це легкий десерт, що нагадує по консистенції пудинг, основними інгредієнтами якого є сир «Маскарпоне» і традиційне італійське печиво «Савоярді». Незважаючи на класичну рецептуру, десерт зазнав ряд перетворень за своє недовге існування. Так, наприклад, «Савоярді» стали замінювати бісквітом, «Маскарпоне» - вершковим кремом, а кавову просочення - фруктової.
У даній статті ми розберемося з тим, як зробити торт «Тірамісу» та з класичним, і за новоявленим рецептами.
Класичний рецепт торта «Тірамісу» з «Маскарпоне»
Інгредієнти: яйця - 6 шт.; цукор - 1 1/4 ст.; сир «Маскарпоне» - 1 1/4 ст.; печиво «Савоярді» - 350 г; міцна кава - 1/3 ст.; какао - 1 ст. ложка; чорний шоколад - 30 р. Приготування Приготування торта «Тірамісу» слід почати з створення основи з «Маскарпоне», для цього яєчні жовтки і цукор слід ретельно збити і помістити на киплячу водяну баню. «Заварювання» жовтків займе 10 хвилин, при цьому масу необхідно постійно помішувати. Готові гарячі жовтки необхідно збити до лимонного кольору, а потім вмішати до «Маскарпне».
В окремій мисці збиваємо яєчні білки до піків і акуратно додаємо масу до жовтків. На дно скляної сервировочной посуду укладаємо палички «Савоярді», змащуємо їх міцною кавою за допомогою кисті і зверху викладаємо суміш «Маскарпоне» і яєць. Повторюємо аналогічну процедуру і з наступним шаром.
Як прикрасити торт «Тірамісу», вирішувати вам: можна присипати поверхню шоколадом або какао, викласти зацукровані фрукти або коктейльні вишні - в будь-якому випадку після прикраси десерт необхідно відправити в холодильник для застигання, мінімум на 2-3 години, максимум - на ніч.
Торт «Тірамісу» з бісквітом в домашніх умовах
Рецепт приготування торта «Тірамісу» з бісквітом не є автентичним, але це жодною мірою не робить його гірше оригіналу, просто такий десерт має інший смак і консистенцію. Якому варіанту віддати перевагу - вирішувати вам, в будь-якому випадку такий рецепт варто уваги.
Інгредієнти: Для бісквіта:
яйця - 5 шт.; цукор - 250 г; борошно - 250 г; пекарський порошок - 1 1/2 ч. ложки. Для крему:
сир «Маскарпоне» - 500 г; яйця - 4 шт.; цукрова пудра - 100 г; міцна кава - 250 мл; какао - 2 ст. ложки. Приготування Щоб спекти бісквіт, яйця необхідно розтерти з цукром дочиста, додати просіяне борошно і розпушувач. Залишилися яєчні білки слід збити в міцну піну і акуратно вмішати в тісто. Готове тісто заливаємо у форму і випікаємо при 180 градусах 15-20 хвилин. Випечений бісквіт повністю охолодити.
Для крему яєчні жовтки збиваємо з цукром, додаємо до сиру і гарненько перемішуємо. Збити до білих піків необхідно буде і яєчні білки, їх повітряну масу також необхідно буде додавати до «Маскарпоне».
Остиглий бісквіт просочуємо міцною кавою, викладаємо на нього половину всього крему, потім кладемо наступний бісквіт і повторюємо процедуру. Зверху десерт прикрашаємо какао-порошком, і наш бісквітний торт «Тірамісу» готовий!
Торт «Тірамісу» без яєць
Інгредієнти: вершки для збивання - 150 мл; сир «Маскарпоне» - 500 г; цукрова пудра - 100 г; печиво «Савоярді» - 15 шт.; міцна кава - 150 мл; лікер «Амаретто» - 2 ст. ложки. Приготування Так як крем для «Тірамісу» не містить яєць, то з цукровою пудрою збиваємо лише охолоджені вершки.
До них ж відправляємо сир «Маскарпоне» і обережно вимішуємо до однорідності.
«Саворди» вимочуємо в охолодженому, свіжозаварений натуральному кави і викладаємо на дно скляного блюда.
На шар печива рівномірно наносимо половину маси крему з суміші сиру та вершків. Накриваємо шар крему поруч просочених кави «пальчиків» «Савоярді», поверх яких розподіляємо залишився крем. Прикрашаємо десерт за смаком і відправляємо в холодильник на 4 години. Приємного апетиту!