Один з найпопулярніших десертів, який мало кого залишає байдужим - торт «Наполеон», з ніжним кремом і приголомшливо тонкими коржами. До речі кажучи, у нас на сайті є і «близький родич» даного ласощі - рецепт Мильфея .
Будь-який заклад, будь то кафе або ресторан, обов'язково запропонують вам в меню «Наполеон». Ну а ми з вами давайте приготуємо торт «Наполеон» в домашніх умовах, нехай цей процес не найшвидший, але кінцевий результат ваших старань буде вище всяких похвал.
Торт «Наполеон», рецепт приготування якого ми вам пропонуємо, безсумнівно, сподобається всім любителям чудового і смачного десерту.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 300 г; яйце - 2 шт.; вода - 150 мл; оцет (6%) - 1 ст. ложка; сіль - 1/8 ч. ложки; борошно - 600-650 р. Для крему:
молоко - 1 л; цукор - 400 г; жовтки - 8 шт.; ванільний цукор - 2 ч. ложки; борошно - 100 р. Приготування Змішуємо оцет з холодною водою, потім у мисці збиваємо яйця, додаємо до них воду і сіль. Охолоджене масло натираємо на тертці, потім висипаємо борошно на обробну дошку, додаємо до нього олію. Тепер борошно і масло треба порубати ножем, потім робимо в отриманій масі поглиблення і вливаємо туди яйця з водою і оцтом. Гарненько змішуємо інгредієнти і замішуємо тісто для нашого смачного торта «Наполеон». Тісто ділимо на рівні частини (10-12), формуємо з кожної кульки, накриваємо їх плівкою і ставимо в холодильник на годинку. Потім кожен кульку розкачуємо (на папері для випікання), щоб вийшов круглий корж. Якщо краї виходять не рівні, ви можете вирізати коло (діаметр - 24-26 см) будь кришкою для каструлі. Обрізки коржа не прибираємо, вони нам знадобляться. Папір з коржем переносимо на деко і випікаємо при 180 градусах. Приготування торта «Наполеон» займає 7-10 хвилин на кожен корж.
Тепер приготуємо крем для «Наполеона» . Для цього розтираємо жовтки з ванільним і звичайним цукром, змішуємо з борошном і розбавляємо гарячим молоком (доведеним до кипіння). Отриману масу ставимо на невеликий вогонь і варимо до загустіння, не забуваючи періодично помішувати. Готові охолоджені коржі викладаємо у форму (або на блюдо) і перемазиваем остившім кремом. Залишки коржів подрібнюємо в крихту і посипаємо верх і боки тортика. Ставимо його в холодильник і через 6-8 годин торт Наполеон, приготований в домашніх умовах, ви можете подавати до столу.
Торт «Наполеон «за Гостом
Щоб приготувати цей торт «Наполеон», смак якого багато з нас пам'ятають з дитинства, давайте звернемося до рецептури Госту, саме його дотримуються кулінари на кондитерських фабриках.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 315 г; борошно - 400 г; вода - 170 г; лимонна кислота - на кінчику ножа; яйце - 1 шт.; сіль - 3 р. Для крему:
молоко - 65 г; жовтки - 1 шт.; масло вершкове - 100 г; ванільний цукор -1/2 пакетика; коньяк - 1 ст. ложка; цукор - 90 г; цукрова пудра. Приготування Спочатку змішаємо муку з сіллю. Потім розчинний лимонну кислоту у воді і додамо до борошна. Туди ж додаємо яйце і замішуємо еластичне тісто. Сформований кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на півгодини. Вершкове масло трохи присипаємо борошном і гарненько рубаємо ножем, потім формуємо квадрат і відправляємо його в холодильник на 30 хвилин. Потім виймаємо тісто, розгортаємо його, викладаємо в центр вершковий шар і загортаємо конвертом. Розкачуємо тісто в пласт товщиною в 1 см, складаємо обидва кінці до центру, потім ще раз. Виходить, що ми зробили 4 шари. Якщо тісто досить охолоджене і дозволяє його ще раз розкачати, то повторюємо процедуру (розкатали, склали навпіл і ще раз навпіл), якщо немає - відправляємо в холодильник на півгодини. Таким чином, вам треба розкачати і скласти 256 шарів.
Коли весь процес підготовки тесту в домашніх умовах для торта Наполеон буде закінчений, робимо 2 коржа по 5 мм завтовшки, розміром 22 на 22 див.
Викладаємо на деко (на пергамент) і наколюємо ножем. Випікаємо при 220 градусах 25-30 хвилин. Остиглі коржі намазуємо кремом.
Для крему ми змішуємо молоко і жовток, проціджуємо, додаємо цукор масу і ставимо на невеликий вогонь. Доводимо до кипіння (обов'язково помішуючи) і кип'ятимо 2-3 хвилини. Знімаємо каструлю з вогню і охолодити до кімнатної температури. Потім додаємо розм'якшене масло, збите в пишну масу, добре перемішуємо, додаємо коньяк, ванільний цукор і ще раз збиваємо. На нижній корж наносимо 2/3 крему, на верхній корж наносимо залишки крему і посипаємо подрібненими залишками коржів. За бажанням, можете посипати торт «Наполеон» цукровою пудрою.