Домашні булочки з маком під силу спекти кожному кулінару, якщо озброїтися хорошим рецептом і деякими базовими знаннями для приготування ідеального тіста і підготовки начинки. Приготовані страви сподобаються всім ласунам, навіть тим, хто не дуже любить випечені вироби.
Як приготувати булочки з маком?
Щоб приготувати смачне частування, потрібно визначити, яке тісто для булочок з маком підійде ідеально. Вибір основи для подібних ласощів дуже різноманітний, кожен знайде рецепт по душі.
Спекти здобні булочки з маком краще з дріжджового тіста, в якому багато яєць, якісне вершкове масло і жирне молоко. Дріжджі для такої основи вибирають живі. Листкове частування готується простіше будь-якого, адже тісто застосовують покупне. Щоб булочки вийшли пишними і більш розсипчастими використовують дріжджову заготовку. З кефірного тіста солодкі булочки з маком вийдуть менш пишними, але смачними і на довго залишаться свіжими і м'якими. Пісне тісто майже не відрізняється за смаком від здобного, але важливим мінусом є мінімальний термін його зберігання, тому не варто випікати багато виробів. Як зробити начинку з маку для булочок?
Начинка з маку для булочок потребує окремої уваги, бо на її приготування треба приділити час. Є кілька способів запарювання насіння. Спершу мак промивають, для цього поміщають його в полотняний конверт, заливають водою і миють.
Мак заливають окропом, варять під кришкою 10 хвилин, воду зливають. Повторюють процедуру 3 рази, заливають молоком (1 ст. маку на 1 ст. молока). Мліють насіння в молоці 5 хвилин, проціджують через сито, подрібнюють. Можна мак залити окропом і залишити під кришкою на годину, потім прокрутити з цукром через м'ясорубку. Півкілограма маку промити, запарити і подрібнити. Розтопити в черпаку 100 г масла і всипати 150 г цукру. Томити до розчинення піску, вбити 1 яйце, перемішати і викласти мак. Ретельно перемішати, охолодити перед застосуванням. Булочки з маком з дріжджового тіста - рецепт
Кращі булочки з маком з дріжджового тіста потрібно готувати опарним методом і з додаванням великої кількості здоби: яєць, жирного молока і вершкового масла. Процес виготовлення смачних булочок не швидкий, але красиве оформлення і відмінний смак з лишком окупають всі витрати часу та бюджету.
Інгредієнти: молоко – 1 ст.; живі дріжджі – 50 г; цукор – 1 ст. л. Здоба:
молоко – 1 ст.; цукор – 150 г; яйця – 4 шт.; м'яке масло – 150 г; борошно – 500-700 г; ванілін; солодка макова начинка – 250 г; жовток – 1 шт. Приготування Розчинити дріжджі в склянці теплого молока з цукром, залишити на 10 хвилин. Змішати масло з молоком, яйцями і цукром, ввести опару і ванілін. Всипати борошно, замісити м'яке тісто. Залишити для вистоювання, тричі обминаючи. Розкачати тісто в прямокутний пласт, розподілити мак. Скласти конвертом, спершу однією третиною пласта накрити. Накрити другим краєм. Розкачати. Розрізати на смужки по 2 см. Кожну смужку скрутити спіраллю. Скріпити краї, викласти на деко. Залишити для вистоювання на 20 хвилин. Змастити жовтком, посипати маком. Випікати 25 хвилин при 200 градусах. Булочки з маком з листкового тіста
Просто і без клопоту готуються листкові булочки з маком, якщо в наявності є дріжджова заготовка. Заздалегідь можна приготувати макову начинку, замочивши насіння в окропі, потім змішати з цукровим піском, застосовувати наповнення потрібно повністю охолодженим. З 1 кілограма тіста вийде більше 20 булочок.
Інгредієнти: листкове тісто – 1 кг; солодка макова начинка – 1 ст.; вершкове масло – 70 г; жовток – 1 шт. Приготування Розкачати трохи пласт тіста. Змастити вершковим маслом, розподілити мак. Згорнути рулетом. Розрізати на сегменти, товщиною від 2 до 5 см. Змастити жовтком, викласти на деко. Випікати булочки з маком 20 хвилин при температурі 190. Булочки з маком і корицею
Смачні булочки з маком можна готувати різними способами, застосовуючи насіння в якості начинки або доповнення здобного тіста. Добре наповнення поєднується з корицею, ця спеція додасть оригінального аромату. Тісто краще зробити здобне опарним методом, вимішувати не сильно, щоб основа вийшла пишною і пористою.
Інгредієнти: здобне тісто – 1 кг; мак – 1 ст.; окріп – 2 ст.; цукор – 1/2 ст.; кориця – 1 ст. л.; жовток – 1 шт. Приготування Тісто має тричі підійти, обминають його руками, змащеними олією. Мак запарити на годину в окропі, воду злити, змішати насіння з цукром, прокрутити через м'ясорубку, додати корицю. Розділити тісто на частини, розкачати в корж, викласти по ложці начинки, скріпити краї. Сформувати круглу заготовку, викласти на деко, залишити на 20 хвилин. Змастити жовтком, випікати булочки з корицею та маком 25 хвилин при температурі 180. Булочки з маком і родзинками
Спекти булочки з маком в духовці можна за експрес-рецептом дріжджового тіста. Готується основа з кислого молока, на сухих дріжджах з розпушувачем. Не потрібно чекати багаторазового підходу тіста, однієї години вистачить, щоб тісто збільшилося вдвічі. Родзинки додадуть солодкості, бо в начинку цукру потрібно покласти вдвічі менше звичного.
Інгредієнти: яйця – 4 шт.; м'яке масло – 100 г; сухі дріжджі – 10 г; цукор – 100 г; борошно – 400-600 г; кисле молоко – 05 л; розпушувач – 1 ч. л.; макова начинка.; родзинки – 2 жмені; жовток. Приготування У теплому молоці розвести дріжджі і ложку цукру. Окремо змішати масло з цукром, яйцями. Додати молоко з дріжджами. Кинути розпушувач, вимішувати м'яке тісто підсипаючи борошно. Залишити в теплі на 1-1,5 години. Розкачати тісто, розподілити начинку і розпарений ізюм. Згорнути рулетом, розрізати на сегменти 5 см. Залишити на 20 хвилин. Змастити жовтком, випікати булочки з родзинками і маком 25-30 хвилин. Булочки з маком в шоколадній глазурі
Дуже незвичайними виходять булочки з маком в шоколадній глазурі. Цей рецепт сподобається кожному домашньому кондитеру, завдяки своїй простоті виконання і недорогого складу. Ласощі готується з дріжджового опарного тіста, в результаті виходить дуже м'яким, з брунатною хрусткою скоринкою.
Інгредієнти: борошно – 500 г; тепла вода – 1 ст.; сухі дріжджі – 5 г; цукор – 75 г; м'яке масло – 100 г; яйце – 1 шт.; ванілін. Начинка:
мак -100 г; цукор і подрібнені горіхи – 50 г; яйце – 1 шт. Глазур:
цукор – 100 г; вода – 35 мл; какао – 1 ст. л. Приготування Залити мак окропом, проварити 5 хвилин, процідити через сито, змішати з яйцем, цукром, горіхами. У воді розчинити дріжджі, всипати половину борошна, перемішати, залишити на 50 хвилин. В опару кинути цукор, масло, яйце, ваніль, перемішати. Вводити борошно, замішуючи щільне тісто. Залишити на 2 години в теплі. Розкачати з тіста прямокутник, змастити олією, викласти начинку. Згорнути рулетом, розрізати на 2-3 см. сегменти. Викласти на деко, залишити на 10 хвилин. Змастити яйцем, випікати 25 хвилин при 180 градусів. Зробити глазур для булочок з маком: зварити сироп з води і цукру, охолодити, змішати з какао. Занурити в сироп кожну булочку. Булочки з маком на кефірі
Смачні і пишні булочки з маком без дріжджів виходять дуже апетитними, рум'яними і м'якими. Гідна перевага подібного роду випічки – це тривалість їх зберігання, вони не черствіють на наступний день. Начинку можна впевнено доповнювати корицею, родзинками, горіхами, кефір рівноцінно замінюється йогуртом або сметаною.
Інгредієнти: цукор – 100 г; сіль – щіпка; розпушувач; кефір – 2 ст.; борошно – 600-700 г; макова начинка – 200 г; жовток. Приготування Змішати кефір, сіль, цукор, ввести муку з розпушувачем, замішуючи м'яке тісто. Залишити на 15 хвилин. Розкачати в тонкий пласт, викласти начинку, згорнути рулетом. Розрізати на порційні булки, викласти на деко. Змастити жовтком, випікати 30-35 хвилин при температурі 180. Здобні булочки з маком і цукром - рецепт
По-новому можна приготувати знамениті «плюшки» - спекти булочки з маком і з цукром. Оригінальні ласощі оцінять усі ласуни, а кухареві сподобається доступність рецепта. Реалізувати ідею можливо з базовими знаннями роботи з дріжджовим тістом, його можна зробити самому або купити в кондитерському відділі супермаркету.
Інгредієнти: здобне тісто – 1 кг; цукор – 1 ст.; макова начинка не солодка – 1 ст.; жовток. Приготування Готове тісто розділити на рівні порції, вагою приблизно 50-60 г, розкотити в пласт. Розподілити по 1 ст. ложці цукру, потім по 2 ч. ложці маку. Згорнути рулетом. Скласти навпіл, швом всередину. Зробити надріз, не дорізуючи до краю 2 см. Розгорнути краї, формуючи «сердечка». Змастити жовтком, залишити на 20 хвилин. Випікати при температурі 180 до золотистого кольору. Пісні булочки з маком
Допоможе спекти смачні булочки з маком рецепт, описаний далі. Такими ласощами можна побалувати рідних в період продуктивної стриманості – під час посту. Солодкі і пишні вироби мають тільки один недолік – вони не зберігаються довго, на наступний день вироби стануть вельми непривабливими.
Інгредієнти: дріжджі сухі – 15 ч. л.; цукор – 1 ст. л.; сіль – щіпка; вода – 180 г; газована вода – 150 г; рослинна олія – 4 ст. л.; борошно – 600 г; солодка макова начинка – 500 р. Приготування У борошно додати дріжджі, цукор і сіль. Підігріти воду. Влити в борошняну суміш воду і масло, замісити м'яке тісто, залишити на годину. Тісто розкачати в пласт, змастити маковою начинкою, згорнути рулетом. Порційно порізати, викласти на деко, залишити на 20 хвилин. Випікати до золотистого кольору при температурі 190.