Картопляний хліб належить до особливого роду випічки, де овоч замінює частину борошна, використовуючись у вигляді пюре або тертої маси. Такого виробу властивий приємний аромат, пишний м'якуш і м'яка скоринка. Багато країн мають унікальними рецептами приготування і охоче діляться ними c господинями, схильними до експериментів на кухні.
Як спекти картопляний хліб?
Хліб з картоплі різноманітний варіантами. Такий хліб, більше схожий на картопляну запіканку, кришиться і не використовується для бутербродів.
Як правило, тісто замішують з картопляного пюре і частини борошна, додаючи спеції, дріжджі, воду або відвар. Іноді, його печуть зовсім без борошна і дріжджів, використовуючи вівсяні пластівці, сметану, кефір. Хліб з додаванням картоплі можна робити з очищених варених бульб або бульб зварених у мундирі. Частіше використовують співвідношення пюре до борошна 1:2. Хліб з картопляним пюре слід замішувати не менше 20 хвилин. Хліб на картопляному відварі
Картопляний хліб в духовці поповнить рецепти якісної випічки. Дріжджове тісто, замішане на картоплі, швидко піднімається і виходить пишним і повітряним. Картопля - заповнює недолік крохмалю і грає роль розпушувача, поліпшує структуру м'якушки. З додаванням відвару, цей ефект зростає в десятки разів.
Інгредієнти: свіжі дріжджі - 15 г; відварна картопля - 4 шт.; борошно - 600 г; картопляний відвар - 200 мл; масло - 60 мл; яйце - 1 шт.; цукор - 30 р. Приготування Дріжджі розітріть з цукром, додайте 100 мл відвару і відставте на 10 хвилин. Додайте пюрированный картопля, яйце, дріжджі, сіль, відвар, масло, 500 г борошна і замісити тісто. Поставте його в тепло на 40 хвилин. Обімніть, додайте 100 г борошна і поверніть в тепло ще на годину. Сформуйте і поставте на расстойку в духовку при 30 градусах на годину. Збільшіть температуру до 180 і випікайте картопляний хліб 30 хвилин. Картопляний хліб на заквасці
Закваска на картоплі для хліба - альтернатива дріжджам. Відварну картоплю, з якого роблять закваску, містить азотисту сполучення, що сприяє її підвищеної активності. Тому, потрапляючи в тісто, вона прискорює бродіння і робить його структуру настільки легкою і пористої, що готова буханець при стисненні, приймає колишню форму.
Інгредієнти: картопля в мундирі - 1 шт.; цукор - 30 г; вода - 220 мл; борошно - 420 г; сіль - 10 г; масло - 80 г; відварна картопля - 150 р. Приготування Картопля в мундирі очистіть і натріть. Перемішайте з 10 г цукру, 120 мл теплої води і поставте в тепло. Через 3 доби підгодуйте 20 г борошна. Змішайте 60 мл закваски з 100 мл води і 100 г борошна і відставте на 2 години. Додайте опару пюрированный картоплю, сіль, олія, цукор 300 г борошна. Сформуйте хліб і поставте його на расстойку. Випікайте картопляний хліб при 180 градусах 30 хвилин. Рецепт хліба на картопляних дріжджах
Прихильники органічної випічки можуть приготувати хліб на картопляної опарі. Картопляні дріжджі, використовувані при замішуванні тіста, робляться з сирої тертої картоплі і є натуральним і корисним продуктом, який додає випічки обсягу без використання здобних компонентів, роблячи її дуже смачною і ароматною.
Інгредієнти: вода - 1 л; цукор - 20 г; сіль - 20 г; картопляні дріжджі - 300 мл; борошно - 2 кг; масло - 40 мл Приготування Розчиніть у воді сіль і цукор. Додайте картопляні дріжджі і 500 г борошна. Поставте на годину в тепло. Додайте решту борошно. Сформуйте хліб, і відставте його на 2 години. Випікайте 80 хвилин при зниженні температури від 200 до 150 градусів. Фінська картопляний хліб - рецепт
Картопляний хліб по-фінськи - це товсті і апетитні бездріжджові коржі Риеска. Їх печуть по всій країні, замішуючи тісто з картопляного пюре і різноманітних сортів борошна. Даний варіант є поєднання пшеничного борошна і вівсяних пластівців, щільна текстура яких яскраво контрастує з м'якістю картопляного тіста.
Інгредієнти: картопляне пюре - 500 г; вівсяні пластівці - 120 г; яйце - 1 шт.; борошно - 250 г; масло - 60 г; цукор і сіль - по 10 р; розпушувач - 10 р. Приготування Збийте яйце з цукром, сіллю, маслом і пюре. Додайте всі інше і сформуйте 10 коржів. Випікайте картопляний фінська хліб 20 хвилин при 200 градусах. Ірландський картопляний хліб
Ірландський картопляний хліб Фадж доповнює бекон і яйця під час сніданку, в обід - супи і салати, а на вечерю - соковиті сосиски. Це ситна і смачна паляничка з картопляного пюре, масла і борошна, обсмажені на сковороді до рум'яності, проста і легка у приготуванні, тому жителі Ірландії з неї починають і нею ж закінчують свій робочий день.
Інгредієнти: відварна картопля - 4 шт.; борошно - 100 г; масло - 40 г; сіль - 5 р. Приготування Картопля натріть і перемішайте з 20 г масла і борошном. Розкачайте в коржик. Смажте картопляний ірландський хліб в маслі 2 хвилини. Картопляний хліб з цибулею в духовці
Бажаючим урізноманітнити випічку новими смаками і ароматами краще приготувати картопляний хліб з цибулею. При цьому можна скористатися будь-яким рецептом, додавши при замісі тіста, обсмажений в маслі або сушений лук. Використовувати сирої овоч не рекомендується: він зробить тісто «клеклым», не дасть пахощі і не пропечеться.
Інгредієнти: картопля в мундирі - 250 г; борошно 550 г; дріжджі - 20 г; молоко - 250 мл; цибуля - 2 шт.; вершкове масло - 30 г; рослинна олія - 60 мл; цукор - 20 г; яйце - 1 шт. Приготування Картопля очистіть і розімніть в пюре. Обсмажте цибулю. Додайте тепле молоко, дріжджі, цукор і 100 г борошна. Через 15 хвилин введіть в опару цибуля, картопля, всі інші компоненти і замісіть. Через 30 хвилин сформуйте хліб і випікайте 40 хвилин при 180 градусах. Німецький картопляний хліб - рецепт
Німецьку приказку про грубуватість їх випічки, спростовує хліб з картоплею, замішаний на житній заквасці, з додаванням пшеничного і житнього борошна. Він готується з німецькою ґрунтовністю, тому, м'якуш виходить ноздреватым, скоринка відливає бронзовим кольором, а хліб приголомшує ароматом коріандру і пікантним смаком чорного перцю.
Інгредієнти: борошно житнє - 90 г; житній стартер - 45 г; вода - 300 мл; борошно пшеничне - 360 г; сіль - 10 г; пюре - 120 г; коріандр і чорний перець. Приготування Для закваски змішайте 45 г житнього борошна зі стартером і 35 мл води. Залиште бродити на добу при 25 градусах. Розчиніть сіль у 260 мл води, додайте закваску, інші компоненти і вимішайте. Сформуйте хліб і залиште на годину для расстойки. Випікайте 40 хвилин, з пониженням температури, від 240 градусів з парою до 190 градусів. Картопляний хліб на кефірі
Картопляний хліб без дріжджів - знахідка для тих, хто не має часу на випічку. Тим більше сьогодні, коли господині намагаються використовувати в якості заквасок прості натуральні продукти. Кефір чудово піднімає картопляне тісто. Взаємодіючи з крохмалем, він настільки прискорює бродіння, що дозволяє пекти хліб відразу.
Інгредієнти: картопляне пюре - 160 г; кефір - 250 мл; борошно - 300 г; сода - 10 г; сіль - 10 г; масло - 40 мл Приготування З'єднайте борошно з содою, сіллю і теплим кефіром. Введіть картопляне пюре і вимішуйте тісто 10 хвилин. Випікайте при 200 градусах 30 хвилин. Картопляний хліб в хлібопічці
Хліб з картопляними пластівцями в хлібопічці можна пекти хоч кожен день. Сучасний агрегат допомагає отримати добротний хліб за 4 години, а картопляні пластівці, зроблені виключно з якісних бульб, в рази покращують смакові показники виробу. Хліб виходить пишним, не кришиться і чудово підходить для тостів.
Інгредієнти: дріжджі - 5 г борошно - 500 г; молоко - 350 мл; картопляні пластівці - 25 г; сіль і цукор - по щіпці; масло - 40 мл Приготування Викладіть всі інгредієнти згідно інструкції. Готуйте в режимі «Основна випічка». Загальний час - 4 години. Рецепт житнього хліба на картоплю в мультиварці
Картопляно-житній хліб в мультиварці виходить пишним, ароматним, злегка солодкуватим. Житнє борошно довго замішується і піднімається. Картопля посилює процеси бродіння, тому тісто стає пухнастим вже через годину і сам «проситься» в мультиварку, де залишається встановити «Випічку» на 100 хвилин чекати звукового сигналу.
Інгредієнти: пюре - 40 г; житнє борошно - 500 г; борошно пшеничне - 80 г; дріжджі - 10 г; молоко - 300 мл; мед - 40 р. Приготування Додайте в молоко пюре, мед, дріжджі, по 40 г обидва види борошна і відставте на 30 хвилин. Введіть борошно, вимішайте і расстаивайте годину. Готуйте «Випікання» 1 годину 40 хвилин.