Існує маса способів приготувати солодкий хліб, кожен з яких має свої індивідуальні переваги та особливості. Подібна випічка подається з чаєм, какао, кава, соками, іншими напоями на свій вибір або в залежності від виду є доповненням до несолодким основних страв і закусок.
Як приготувати солодкий хліб?
Солодкий здобний хліб можна спекти в духовці, мультиварці, хлібопічці і навіть на сковороді.
Основу для приготування хліба найчастіше замішують на дріжджах або додають розпушувач, погашену соду. Просіювання борошна перед замісом дозволить поліпшити структуру виробу, зробити її м'якше і повітряніше. В залежності від рецепту в тісто можна додати сухофрукти, горіхи, насіння, сушені або свіжі ягоди, фрукти, овочі, інші компоненти, що визначають смакові характеристики випічки. Випікатися солодкий хліб може у письмовій формі, на деку, застеленому пергаментом, або присипаному борошном. Солодкий хліб в духовці – рецепт
Солодкий хліб в духовці можна на молоці будь-якої жирності, рідкої сметани, сироватці, кефірі або воді, кожен раз оцінюючи новий вражаючий смак домашньої випічки. Родзинки перед додаванням в тісто обов'язково миють, обсушують і притрушують борошном. Тим же манером надходять і з іншими сухофруктами.
Інгредієнти: яйця – 2 шт.; борошно – 05 кг; молоко – 220 мл; цукровий пісок – 100 г; масло вершкове та рослинне – 25 г; дріжджі сухі – 2 ч. ложки; ізюм – 100 г; сіль – 05 ч. ложки. Приготування Розчинити дріжджі в теплому молоці, додавши ложку цукру. Вмішують цукор, що залишився, сіль, яйця, борошно, а потім масло. Залишають вимішаний ком для підйому на 15 години в тепло. Додають в основу родзинки, вимішують і знову дають піднятися. Поділяють базу на 7 кульок, укладають їх поруч в промаслений форму, дають підійти. Печуть солодкий хліб з родзинками при 190 градусах 30 хвилин. Солодкий хліб в хлібопічці
Простіше і швидше готується солодкий хліб з родзинками в хлібопічці . В даному випадку функцію замісу тіста виконує пристрій, що дозволяє господарці заощадити левову частку часу. Додавати продукти слід в послідовності, визначеній інструкцією до приладу. Вершкове масло слід розтопити і закладати з рідкими складниками.
Інгредієнти: яйця – 2 шт.; борошно – 05 кг; молоко – 250 мл; цукровий пісок – 60 г; масло вершкове – 120 г; дріжджі сухі – 2 ч. ложки; ізюм, фундук і мигдаль – по 25 г; сіль – 05 ч. ложки. Приготування Збивають трохи яйця, змішують з маслом і молоком. Закладають у відерце пристрою рідкі і сипучі інгредієнти. Включають прилад в основному або стандартному режимі «Випічка» і готують до сигналу. Солодкий хліб на сковороді
Приготувати солодкий хліб можна на сковороді, пожарив нарізану на порційні шматочки білий батон на вершковому маслі після попереднього обмакувания в молочно-яєчної ванільною суміші. Отримані ароматні і рум'яні грінки – ідеальне доповнення до чашці гарячого ранкової кави або чаю.
Інгредієнти: батон – 1 шт.; молоко – 120 мл; вершкове масло – 100 г; яйця – 3 шт.; цукор – 100 г; ванілін або ванільний цукор. Приготування Нарізають батон скибочками сантиметрової товщини. Збивають яйця з цукром, додавши ваніль або ванільний цукор. Додають молоко, розмішують. Вмочують скибочки в отриманій суміші, викладають у розігріту сковороду з вершковим маслом, підрум'янюють її з двох сторін. Подають солодкий смажений хліб в гарячому або теплому вигляді. Солодкий хліб в мультиварці
Солодкий білий хліб зручно піч в мультиварці. Щоб отримати виріб з рівномірним апетитним рум'янцем, його перевертають у процесі випікання і підрум'янюють її з іншого боку. Замість води можна взяти в якості рідкої бази молоко, сухі дріжджі замінити пресованими свіжими, а родзинки доповнити іншими добавками на свій вибір.
Інгредієнти: борошно – 400 р; вода – 250 мл; цукровий пісок – 50 г; дріжджі сухі – 1 ч. ложка; родзинки – 150 г; сіль – 05 ч. ложки. Приготування Розчиняють у теплій воді дріжджі і цукор. Додають сіль, борошно, масу ретельно вимішують, додавши в кінці родзинки. Перекладають масу в промаслений чашу і залишають на годину. Випікають солодкий хліб в режимі «Випічка» протягом двох циклів, після чого перевертають буханець і знову включають той же режим. Солодкий мавпячий хліб – рецепт
Мавпячий солодкий хліб називають таким за візуальну схожість з плодами баобаба, які обожнюють мавпи, і за традицію поїдати таку випічку руками, відламуючи від загальної булки по одному липкій кульці. Посипка цукрова для порцій тіста може бути зроблена не тільки з кориці, але і з порошком какао, маком, іншими добавками.
Інгредієнти: борошно – 500 г; молоко – 300 мл; цукровий пісок – 50 г; масло вершкове – 100 г; коричневий цукор – 150 г; дріжджі сухі – 1 ч. ложка; кориця мелена – 2 ст. ложки; ванілін – щіпка; сіль – 05 ч. ложки. Приготування У теплому молоці розчинити дріжджі і цукор. Через 15 хвилин додають ванілін, сіль, 50 г масла і борошно, вимішують не менше 10 хвилин. Залишають основу для подвійного підйому, після чого відщипують порції, скачують кульки розміром не більше середнього абрикоса. Вмочують порції в розтопленому маслі, панірують у суміші з кориці з коричневим цукром та укладають близько один до одного в форму з отвором по центру. Печуть солодкий мавпячий хліб 30-35 хвилин при 180 градусах. Азербайджанський солодкий хліб
Рецепт азербайджанського солодкого хліба кожна господиня зможе доповнити по-своєму, додавши в тісто сухофрукти, горіхи або посипавши ними поверхню виробів. Таку випічку декорують також при бажанні білим або чорним кунжутом, маком, попередньо змастивши поверхню яєчним жовтком, змішаним з ложкою молока.
Інгредієнти: борошно – 1 кг; молоко – 05 склянки; топлене масло – 1 склянку; цукор – 15 склянки; яйця – 2 шт.; дріжджі і сода – 05 ч. ложки; горіхи – 100 г; кориця. Приготування Змішують борошно з дріжджами, содою, цукром, корицею, топленим маслом і теплим молоком. Замішують тісто, дають підійти, після чого розкачують у пласт, посипають горіхами, скручують рулетом, а потім равликом і знову розкачують. Змащують виріб жовтком і випікають до рум'янцю. Кабардинський солодкий хліб
Приготування солодкого хліба за кабардинской традиції передбачає смаження сформованого листкового вироби на сковороді або випікання при високих температурах в духовці. Шаруватість випічці додасть унікальна технологія витягування змащених порцій тіста з подальшим їх скочуванням в рулет.
Інгредієнти: борошно – 500 г; молоко і сметана – 05 склянки; масло вершкове і рослинне – 60 г; цукор – 30 г; яйця – 4 шт.; сіль – 1 ч. ложка; дріжджі – 05 ч. ложки; цукор для посипання. Приготування З молока, сметани, цукру, яєць, дріжджів і солі замішують тісто, залишають на 30 хвилин, не чекаючи підходу. Поділяють змазаними маслом руками тісто в тонкі пласти, укладають шаром внапуск. Змащують тонкий пласт маслом, посипають цукром, скручують в рулет, а потім равликом. Смажать виріб на сковороді під кришкою або печуть до рум'янцю в духовці. Португальська солодкий хліб
Випічка солодкого хліба по португальському рецептом не обмежується чіткими рамками і має десятки різновидів. Базовий рецепт видозмінюють, використовуючи замість молока інші молочні продукти, картопляний відвар або просто воду. Отриману випічку подають з ранковою кавою в свіжому вигляді або готують з неї тости.
Інгредієнти: борошно – 300 г; молоко – 120 мл; цукор – 2 ст. ложки; дріжджі сухі – 1 ч. ложка; сіль – 05 ч. ложки; яйце – 1 шт.; масло вершкове – 1 ст. ложка; ванілін. Приготування У теплому молоці розчиняють дріжджі, цукор. Додають інші компоненти, вимішують тісто не менше 10 хвилин. Після дворазового підходу перекладають в основу форму, знову дають піднятися і випікають хліб до рум'янцю при 180 градусах. Солодкий житній хліб з сухофруктами
Солодкий житній хліб, приготований з додаванням волоських горіхів і сухофруктів, - випічка для справжніх гурманів, що надають перевагу контрастні за смаком страви і закуски. Курагу і в'ялений чорнослив після ретельного промивання обсушують і нарізають соломкою або кубиками і як родзинки притрушують борошном.
Інгредієнти: борошно житнє – 450 г; висівки – 50 г; вода – 15 склянки; цукор – 60 г; дріжджі сухі – 2 ч. ложки; сіль – 1/3 ч. ложки; горіхи і родзинки – 05 склянки; чорнослив і курага – по 1/3 склянки. Приготування Розпускають в теплій воді дріжджі і цукор. Додають висівки, сіль, борошно, вимішують тісто, додавши горіхи і сухофрукти. Залишають основу на 15-2 години в теплі. Формують чорний солодкий хліб бажаної форми, посипають борошном, дають піднятися і випікати при 220 градусах до рум'янцю. Солодкий гарбузовий хліб
Солодкий хліб – рецепт, який часто доповнюють при створенні тесту овочевий або фруктовою м'якоттю. В даному випадку – це гарбуз, м'якоть якої попередньо припускають з додаванням води до м'якоті або запікають в духовці, мікрохвильовій печі. Колір випічки буде яскравіше при використанні мускатних сортів овоча.
Інгредієнти: борошно – 320 г; м'якоть гарбуза – 450 г; цукор – 2 ст. ложки; розпушувач – 25 ч. ложки; сіль – 05 ч. ложки; яйце – 1 шт.; масло вершкове – 2 ст. ложки; ванілін, родзинки. Приготування Підготовлену, термічно оброблену гарбузову м'якоть пюрируют блендером, змішують з цукром, сіллю, маслом, яйцем. Додають борошно з розпушувачем і ваніллю, підмішуючи в процесі замісу тіста родзинки. З тіста формують круглу корж, надрізають зверху на 8 секторів, не дорізуючи до низу 1 см і випікають до готовності в духовці. Листковий хліб з солодкою начинкою
Листковий солодкий хліб готується з цукровою посипкою, яку допускається доповнювати корицею, маком, подрібненими, попередньо обсмаженими горіхами, родзинками, сухофруктами та іншими добавками. Спекти сформований виріб можна традиційно в духовці, в мультиварці на «Випікання» або на сковороді під кришкою.
Інгредієнти: борошно – 400 г; кефір або сироватка – 250 мл; сода – 1 ч. ложка; масло рослинне – 4 ст. ложки; цукор, добавки – за смаком; сіль. Приготування Змішують кефір і соду. Додають сіль, борошно, замішують тісто, залишають на 20-30 хвилин. Розкочують тісто в дуже тонкий пласт, витягаючи на столі. Змащують пласт маслом, щедро посипають цукром з добавками, скачують в рулет, а потім згортають равликом. Випікають листковий солодкий хліб до готовності і рум'янцю.