Печиво на кефірі – швидкий варіант домашньої випічки, яку подужає і новачок в кулінарії, реалізацію деяких рецептів можна залучати і малюків, наприклад, для формування ласощі. Готувати можна солодкі, солоні, дріжджові частування, отримуючи щоразу абсолютно нові ласощі з різними смаками і додатковими домішками.
Як приготувати печиво на кефірі?
Тісто на кефірі для печива – найпростіший варіант подібного роду частувань, готується воно в два рахунки і доповнюється різними добавками: горіхами, какао, цукатами і насінням. Кисломолочний продукт застосовують як свіжий, так і скислий, в останньому випадку «підйомної сили» в тесті буде більше і печиво вийде пишніше.
Печиво на кефірі на швидку руку – рецепт, який складається всього з 4 інгредієнтів: кефіру, борошна, яєць і масла. Замішується щільне тісто і формують вироби. Дріжджове тісто замішується на сухих дріжджах з додаванням розпушувача. Такий варіант не вимагає випічки расстойки, вироби відразу формуються, а в процесі випікання стають пишними. Просте печиво на кефірі можна робити без додавання цукру, в якості підсолоджувача застосовують мед, сухофрукти або готують солоне ласощі з додаванням насіння, спецій і сиру. Печиво довго зберігається і залишається свіжим, якщо в складі багато здоби: жирного кефіру, якісного масла (не менше 82%) та яєць. Знизити калорійність допоможе рівноцінна заміна пшеничного борошна на цільнозернове або вівсяну, вершкового масло рослинне, а цукру на рослинні замінники – стевію, мед, наприклад. Вівсяне печиво на кефірі - рецепт
Вівсяне печиво на кефірі – хороший приклад низькокалорійної випічки. Якщо немає мети зменшувати кількість калорій рецепт краще залишити без змін, в іншому випадку замінити частину продуктів на аналоги: масло, цукор. Хрустким печиво стане після повного охолодження, пластівці потрібні швидкорозчинні, дрібні, смалывать їх не обов'язково.
Інгредієнти:
вівсянка – 300 г; кефір – 250 мл; цукор – 4 ст. л.; ваніль, розпушувач; кориця – 1/2 ч. л.; масло вершкове – 50 г. Приготування
Вівсянку залити кефіром, залишити поки розбухне (хвилин 40). Після закінчення часу всипати цукор, розпушувач, корицю, додати м'яке масло, перемішати. На промаслений пергамент викласти печива, сформовані ложкою. Випікається печиво з пластівців на кефірі 30 хвилин при 190. Пісочне печиво на кефірі
Печиво на кефірі і маргарині готується за рецептом пісочного тесту, але в результаті ласощі виходить більш пишним, але таким же розсипчастим, воно добре розкочується, тримає форму і не розтікається при випіканні, тому можна нескінченно фантазувати оформляючи ласощі. З такої основи можна робити печива з начинкою з вареного згущеного молока, густого джему або свіжих фруктів.
Інгредієнти:
кефір і маргарин – 150 г; борошно – 350 г цукор – 100 г + 50 г для панірування; розпушувач, ванілін. Приготування
Маргарин розтерти з борошном, розпушувачем і цукром в крихту, додати кефір. Замісити тісто. Обернути плівкою, прибрати в холод на 20 хвилин. Розділити тісто на кілька частин, скачати джгут, розрізати на кружки товщиною 1 див Вмочити одну сторону цукор, притискаючи. Випікати печиво на кефірі 15 хвилин при 180 до золотистого кольору. Дріжджове печиво на кефірі
Це здобне печиво на кефірі готується не довго, на відміну від інших частувань з дріжджового тіста. Процес приготування солодощі не вимагає расстойки, в начинку можна застосувати будь густе варення, подрібнені фрукти і варене згущене молоко, надати будь-яку форму, на яку вистачить фантазії: півмісяці, рогалики, конвертики.
Інгредієнти:
кефір – 200 мл; сухі дріжджі – 1 пакетик; розпушувач – 1 ч. л.; борошно – 500 г; цукор – 100 г + 50 г для обсипання; масло вершкове – 100 г; яйця – 3 шт.; джем; жовток – 1 шт.; молоко – 50 мл Приготування
Розчинити в кефірі дріжджі, дочекатися поки піде реакція. Окремо з'єднати масло, цукор, яйця, розпушувач. Влити кефір, всипати борошно, замішуючи щільне тісто. Розкачати пласт товщиною 5 мм, розрізати на смужки 4:5 див. Викласти начинку, скріпити краї, надати форму півмісяця. Залишити на 15 хвилин. Розбовтати жовток з молоком, змастити печиво, обсипати цукром. Випікати печиво здобне на кефірі 30 хвилин при 190. Печиво на кефірі з варенням
Випечене печиво на кефірі в духовці можна зробити у вигляді рогаликів, для реалізації ідеї знадобиться густий джем, повидло або варення з цілими шматочками (сироп не використовується). Для більш оригінального смаку до складу начинки додають подрібнені горішки, а поверхню обсипають коричневим цукром.
Інгредієнти:
масло м'яке – 150 г; борошно – 600 г; кефір – 200 мл; яйця – 2 шт.; ванілін, розпушувач; варення – 150 г; коричневий цукор – 2 ст. л. подрібнені горіхи – 1/2 ст. Приготування
Варення змішати з горіхами. М'яке масло з'єднати з цукром, яйцями, ваніліном і розпушувачем. Додати кефір і підсипати борошно, замішуючи щільне тісто. Розкачати пласт, розрізати на трикутники, на широку частину викладати по 1 ч. ложці начинки. Згорнути рулетами, обваляти в цукрі. Випікати печиво на кефірі 30 хвилин при 170. Печиво на кефірі з сиром
Сирне печиво на кефірі має характерну особливість – вона довго не черствіє, тому його можна впевнено готувати у великій кількості. Форма ласощів надається будь-яка, на яку хварит фантазії, в даному варіанті описані знамениті «Гусячі лапки», ще ласощі називають «Поцілунки». Відразу потрібно підготувати вирубку для додання круглої форми, банки 05 л підійде ідеально.
Інгредієнти:
сир – 150 г; кефір – 100 мл; масло – 50 г; яйце – 1 шт.; борошно – 350 г; розпушувач; цукор – 5 ст. л. Приготування
З'єднати ворог, кефір, масло і яйце. Ввести муку з розпушувачем, замісити туге тісто, прибрати на холод на 30 хвилин. Розкачати пласт, вирізати круги. У тарілку насипати цукор, змочити одну сторону заготовки. Скласти коло цукром всередину, одну половину вмочити в цукор, знову скласти. Одну сторону трикутника вмочити в цукор, викласти на деко присипкою вгору. Випікати 30 хвилин при 180. Печиво на кефірі з медом
Медове печиво на кефірі більше нагадує пряники, воно виходить пишною, ароматною і дуже м'яким всередині з хрусткою цукровою оболонкою. На формування піде мінімум часу, вироби скочуються в кулі, панируются в підсолоджувач і в процесі випікання трохи розтікаються, набуваючи форму печива.
Інгредієнти:
масло вершкове – 50 г; мед – 50 г; борошно – 170 г; кефір – 100 мл; розпушувач; сухий імбир – 1/2 ч. л.; цукор – 50 г + 2 ст. л. для обсипання. Приготування
Змішати борошно, розпушувач, цукор, імбир. Додати масло, розтерти в крихту. Влити кефір і мед, при необхідності підсипати борошна, замісити тісто. Скачати кульки, обваляти в цукрі, викласти на деко. Випікати 15 хвилин при 180. Печиво на кефірі з корицею
Цей рецепт печива на кефірі в духовці відрізняється відмінним смаком і незвичайною формою. До складу начинки входить кориця, тростинний цукор і подрібнені горішки (за бажанням), а формується частування у вигляді оригінальних равликів. Ласощі можна доповнити сметанно-цукровий кремом, в результаті вийде майже «Синнабон».
Інгредієнти:
кефір – 200 мл; борошно – 500 г; масло м'яке – 100 г + 100 г у начинку; цукор – 100 г; яйця – 2 шт.; розпушувач – 1 ч. л.; сухі дріжджі – 5 г; жовток – 1 шт.; кориця – 3 ч. л.; тростинний цукор – 4 ст. л.; подрібнені горіхи – 1 ст. Приготування
Розчинити дріжджі в кефірі з ложкою цукру до появи піни. Окремо змішати масло з яйцями, цукром, олією і розпушувачем. Ввести кефір, підсипати борошно, замішуючи тісто. Розкачати пласт, змастити м'яким маслом. Посипати сумішшю кориці і тростинного цукру, горіхами, згорнути рулетом. Розрізати на сегменти, товщиною 1 див Викласти на деко, змастити жовтком, випікати 30 хвилин при 190. Печиво на кефірі на сковороді
М'яке печиво на кефірі можна приготувати, застосовуючи звичайну сковороду. Змащувати посуд не потрібно, ласощі не прилипне до поверхні, якщо є страх, що печиво прилипне, можна злегка присипати дно борошном. Рецепт частування дуже простий і швидко реалізується, та що і до сніданку його можна встигнути приготувати.
Інгредієнти:
масло – 100 г; кефір – 100 мл; борошно – 300 г; яйце – 1 шт.; цукор – 100 г; розпушувач – 1 ч. л.; ванілін; лимонна цедра – 1 ст. л. Приготування
Масло розтерти з борошном, додати яйце, кефір, цукор, цедру, ваніль і розпушувач. Замісити туге тісто, при необхідності додаючи борошно. Розкачати пласт, вирізати печиво, смажити н гарячій сковороді без олії з двох боків до золотистого кольору. Печиво на кефірі з сиром
Несолодке печиво на кефірі приготоване з додаванням сиру – відмінний варіант закуски до пінному. Ласощі виходить хрустким і чимось нагадує крекер, його можна перед випіканням злегка присипати сіллю. У рецепті вказано мінімальний набір спецій, його можна розширити та ввести сушений часник, кунжут або інші насіння.
Інгредієнти:
масло – 50 г; кефір – 100 мл; твердий сир – 100 г; пажитник – 1 ч. л.; сушений базилік – 1 ч. л.; борошно – 200-250 м; яйце – 1 шт.; сіль – 1/2 ч. л.; розпушувач – 1/2 ч. л. Приготування
З'єднати яйце з маслом, сіллю, тертим на дрібній тертці сиром і кефіром. Ввести спеції і борошно, замісити туге тісто. Сформувати печиво, випікати 20 хвилин при 190 градусах. Після повного охолодження печиво стане хрустким.