Домашня випічка приваблює багатьох кулінарів, завдяки шикарному вибору начинок, так з одного і того ж тесту можна творити абсолютно незвичайні страви. Найбільш часті варіанти – фрукти і ягоди, рідше застосовуються сухофрукти, і даремно, наприклад, пиріг з курагою – надзвичайно смачне ласощі, яке успішно доповнить чаювання.
Як приготувати пиріг з курагою?
Спекти пироги з курагою в духовці не складніше, ніж інші випечені вироби. Потрібно застосувати перевірений вдалий рецепт тіста і скористатися рекомендаціями по приготуванню наповнення.
Начинка з кураги для пирога готується з сухофруктів без кісточок, ретельно відібраних, без видимих пошкоджень. Одним з традиційних варіантів підготовки начинки буде проварювання кураги в цукровому сиропі протягом 20 хвилин, зливають відвар, сухофрукти прокручують через м'ясорубку і застосовують у випічці. Розмочену в гарячій воді курагу порізати, викласти в сотейник, залити водою, щоб тільки покривала заготовку. Засипати цукром і уварювати 5 хвилин. Охолодити і застосовувати. Ароматна начинка готується з 500 г кураги і 100 цукру, їдальні ложки лимонного і 1/4 ст. апельсинового соку і 200 мл води. Все з'єднати, варити на мінімальному вогні під кришкою 30 хвилин. Дочекатися, поки половина рідини випарується, подрібнити блендером, охолодити і застосовувати. Пиріг з курагою - простий рецепт
Найпростіший пиріг з курагою і чорносливом – ласощі, яке оцінять ті, хто дотримується посту чи дотримується певних правил харчування – в складі немає ні масла, ні яєць, а основа замішується на яблучному соці, останній краще застосовувати натуральний: свіжовичавлений або домашній консервований.
Інгредієнти:
яблучний сік – 200 мл; цукор – 130 г; розпушувач; рослинне масло – 70 мл; горіхи – 50 г; борошно – 200 г; курага і чорнослив – 200 р. Приготування
Залити водою курагу і чорнослив, залишити на 15 хвилин, воду злити, висушити, порізати не дуже. З'єднати сік, цукор, розпушувач, перемішати. Подрібнені горіхи підсушити на сковороді, висипати в тісто. Ввести муку, перемішати, додати сухофрукти. Вилити тісто у форму, випікати пиріг з чорносливом і курагою 1 годину при 160. Дріжджовий пиріг з курагою
Здобний і солодкий пиріг з курагою готується з пишного дріжджового тіста, з якого готують паски, ласощі вийде дуже пишним і не зачерствіє на наступний день. Для приготування ласощів потрібно зробити начинку, проваривши сухофрукти в цукровому сиропі, при бажанні можна подрібнити начинку блендером або залишити невеликими шматочками.
Інгредієнти:
курага – 500 г; цукор – 1 ст.; вода – 200 мл; Опара: молоко – 1 ст.; свіжі дріжджі – 25 г; цукор – 1 ч. л.; Тісто: молоко – 1 ст.; цукор – 1/2 ст.; м'яке масло – 100 г; ванілін – 5 г; яйця – 3 шт.; борошно – 500-700 г; жовток – 1 шт. Приготування
Курагу порізати не дрібно, залити водою, засипати цукром, варити 10-15 хвилин, помішуючи. Охолодити. З'єднати продукти для опари, залишити до реакції. Змішати інгредієнти для тіста, ввести опару. Всипаючи борошно, замісити тісто, залишити в теплі на расстойку, тричі обминаючи. Розділити тісто на 2 нерівні частини, більшу розкачати і викласти у форму. Розподілити начинку, прикрасити рештою тіста. Залишити на 15 хвилин, змастити жовтком, посипати цукром. Випікати пиріг з курагою 25-30 хвилин при 180. Пиріг з курагою з листкового тіста
Найшвидший і простий варіант домашньої випічки - листковий пиріг з курагою, застосовувати краще дріжджову заготівлю, так ласощі вийде пишніше і більш розсипчастим. Формувати можна як фантазія дозволить, створюючи химерні частування у вигляді рулетів, кісок або робити звичайні відкриті пироги.
Інгредієнти:
тісто – 500 г; курага – 400 г; подрібнені горіхи – 1/2 ст.; кориця – 1 ч. л.; коричневий цукор – 3 ст. л.; жовток – 1 шт.; молоко – 30 мл; цукрова пудра для посипання. Приготування
Курагу порізати, відварити протягом 20 хвилин, пробити блендером. Горіхи підсушити, з'єднати з курагою. Тест розкачати, розрізати на 2 частини. Одну половину тіста викласти у форму, розподілити начинку, посипати сумішшю кориці і тростинного цукру. Другу половину тіста надрізати в центрі кілька разів, щоб вийшли смужки, їх треба відвернути. Викласти надрізаний пласт поверх начинки, скріпити краю. З'єднати жовток і молоко, змастити пиріг. Випікати швидкий пиріг з курагою 20 хвилин при 190. Після охолодження посипати пудрою. Пісочний пиріг з курагою
Цей рецепт пирога з курагою та горіхами реалізується з пісочного тіста. У начинку додають подрібнені волоські горіхи, фундук або мигдаль, їх потрібно попередньо просушити на сухій сковороді. Для особливого аромату при варінні сухофруктів додається лимонна або апельсинова цедра і сік з м'якоттю.
Інгредієнти:
цукор – 150 г; заморожене масло – 100 г; борошно – 2 ст.; яйця – 2 шт.; розпушувач; Начинка: курага – 300 г; апельсин – 1 шт.; горіхи - 1/2 ст.; цедра – 1 ч. л.; вода – 100 мл; цукор – 100 р. Приготування
З'єднати сік 1 апельсина, цукор, воду і цедру. Залити сумішшю дрібно порізану курагу. Варити 15 хвилин до розм'якшення всіх інгредієнтів. Пробити блендером. Ввести горіхи в начинку, перемішати. Порубати заморожене масло з борошном до утворення крихти, ввести цукор, яйця і розпушувач. Зібрати ком тесту, обернути плівкою, прибрати в морозилку на 20 хвилин. Розділити на 2 нерівні частини, більшу розкачати, викласти у форму, розподілити начинку, прикрасити рештою тестом. Випікати пиріг з горіхами і курагою 25 хвилин при 200. Пиріг з курагою і яблуками
Відкритий пиріг з курагою можна зробити з будь-якого тесту, швидше за все готується з покупного листкового. В начинку входять яблука, краще вибрати кисло-солодкий сорт, курагу порізати дрібно, а для прошарку взяти жирний сир. Збирається ласощі всього за 5 хвилин, випікається і остигає півгодини – ідеальний рецепт для сніданку.
Інгредієнти:
листкове дріжджове тісто – 500 г; жовток – 1 шт.; горіхи подрібнені – 1 /2 ст.; сир – 200 г; курага – 100 г; мед – 3 ст. л.; яблука – 2 шт.; сметана – 1 ч. л; кориця – 1 ч. л.; кунжут – 1 ст. л. Приготування
Яблука порізати, обсипати корицею. Курагу дрібно порізати. Розкачати тест, вирізати коло. Змастити корж 1 ч. л. меду. Викласти сир, слідом яблука, курагу, посипати горіхами, залити залишилися медом. Підвернути краю до центру, защипами формуючи бортики. З'єднати сметану з жовтком, змастити краї пирога, посипати кунжутом. Випікати 30 хвилин при 200. Пиріг з сиром та курагою
Сирний пиріг з курагою – гідна варіація «Королівської ватрушки». Готується випічка з класичного пісочного тіста і великої кількості сиру з прошарком із сухофруктів. Курага не піддається термічній обробці в даному випадку, тому вибирати потрібно часточки м'які, без пошкоджень і без кісточок.
Інгредієнти:
пісочне тісто – 500 г; курага – 150; сир – 500 г; цукор – 1/2 ст.; яйця – 3 шт.; ванілін. Приготування
Збити сир з яйцями, цукром, ваніліном. 2/3 тіста розподілити у формі з бортами. Викласти курагу, слідом сир. Натерти залишився тест, посипати пиріг. Випікати 40 хвилин при 180. Татарський пиріг з рисом, родзинками і курагою
Багатошаровий татарський пиріг з рисом та родзинками і курагою – губадия, традиційно його готували до свята, зараз рецепт доступний кожному кулінару. Головною особливістю частування є застосування спеціального висушеного сиру – корту, а тісто, навпаки, готується дуже швидко і просто.
Інгредієнти:
борошно – 120 г; молоко – 40 мл; розпушувач; цукор – 5 г; сіль – 1 пучку; маргарин – 20 г; яйце – 1 шт.; Начинка: круглозернистий рис – 50 г; корт – 70 г; яйця варені – 2 шт.; масло розтоплене – 50 г; цукор – 30 г; ізюм – 100 г; курага і чорнослив – по 1 ст. Приготування
З'єднати всі продукти для тіста, вимішувати не довго. Розділити на 2 нерівні частини, більшу розкачати, викласти у форму, щоб краї звисали. Змішати корт з цукром. Рис відварити до напівготовності. Сухофрукти промити, обсушити. У форму з тестом викласти 2 ложки рису, корт суміш рису і сухофруктів, терті яйця. Розкачати менший шматок тіста, накрити пиріг, защепити краї. Випікати 30 хвилин при 170. Пиріг з курагою в мультиварці
Найкраще в мультиварці виходить заливний пиріг з курагою, тест можна зробити сметанне, кефірний або застосувати інший кисломолочний продукт. Для більшого аромату в тісто потрібно додати лимонної цедри, а сухофрукти вимочити протягом 4-5 годин в ароматному алкоголь: ром, амаретто або інший лікер.
Інгредієнти:
кефір – 1 склянка; яйце – 1 шт.; борошно – 250 г; масло вершкове – 100 г; цукор – 150 г; розпушувач, ванілін; курага – 200 г; амаретто – 100 мл; лимонна цедра – 1 ст. л. Приготування
Курагу порізати, залити лікером, накрити, прибрати на 5 годин. Збити яйце з цукром і маслом, влити кефір. Всипати розпушувач, ванілін, цедру, борошно. Вилити в чашу, зняти клапан. Готувати пиріг з курагою на «Випікання» 1 год. За 20 хвилин до сигналу перевернути.