Гарбуз славиться своїми цінними властивостями і благотворним впливом на роботу всіх систем організму. Існує маса рецептів різноманітних страв з гарбуза, але ми сьогодні поговоримо про поєднанні овоча з медом і запіканні його в духовці. Кожен із запропонованих рецептів дозволить отримати дійсно смачне і корисне ласощі, яким можна буде насолодитися чашкою гарячого чаю.
Гарбуз, запечена шматочками в духовці з медом – рецепт
Інгредієнти: гарбуз свіжа – 330 г; мед рідкий квітковий – 40 г; вода – 30 мл; олія соняшникова або оливкова олія без запаху – 15-20 мл; цукор – 25 р. Приготування Для запікання в духовці бажано вибирати гарбуз цукрового сорту. Вона безперечно вийде ніжніше і смачніше. Плід перед приготуванням необхідно помити, розрізати спочатку навпіл, вийняти насіння з м'якоттю, а потім нарізати часточками товщиною до двох сантиметрів.
У мисці змішуємо воду, мед квітковий рідкий і соняшникова або оливкова без аромату масло. При бажанні в отриману суміш можна додати трохи меленої кориці. Поливаємо отриманою сумішшю скибочки гарбуза, укладені в форму для приготування в духовці або на деко і відправляємо їх для запікання в розігріту до 185 градусів пристрій на п'ятдесят хвилин. За десять хвилин до завершення процесу посипаємо скибочки гарбуза зверху цукровим піском і збільшуємо температуру духовки до максимуму.
Гарбуз, запечена в духовці з медом, горіхами і корицею цілком
Інгредієнти: гарбуз маленька – 1 шт.; горіхи будь-які на вибір – 220 г; кориця мелена – 1 щіпка; мед – 160-190 г; сік лимонний – 20 мл Приготування Щоб запекти гарбуз цілком, вибираємо невеликий плід, моєму його ретельно і витираємо на сухо. Тепер акуратно зрізаємо зверху кришечку і через отримане отвір виймаємо насіння і вичищаємо волокнисту м'якоть ложкою. Горіхи підсушуємо в духовці або на сухій сковороді, а потім розтираємо до отримання крихти в ступці або подрібнюємо в блендері. Змішуємо горіхову масу з медом, корицею і лимонним соком і заповнюємо отриманою масою порожнину в гарбузі.
Прикриваємо отвір гарбуза зрізаною «кришкою», маємо виріб на деко, в який наливаємо зовсім трохи водички, і запікаємо ласощі протягом півгодини при температурі 185 градусів.
Після сигналу залишаємо гарбуз ще на деякий час в духовій шафі, а потім переміщаємо на блюдо і можемо подавати.
Гарбуз, запечена з яблуками, медом і сметаною
Інгредієнти: гарбуз – 850 г; яблука – 450 г; горіхи будь-які на вибір – 40 г; кориця мелена – 5 г; мед – 70 г; сметана – 130 г; родзинки без кісточок – 1 жменя; масло вершкове – 55 г; сухарі панірувальні – 35-50 р. Приготування Перед тим як відправляти запікати гарбуз з яблуками, її необхідно очистити від шкірки і нутрощів, після чого нарізати кубиками і припустити до невеликого розм'якшення на сковороді з вершковим маслом і невеликою кількістю води. Поки гарбуз гаситься, очищаємо яблучка від серцевини і за бажанням від шкірки і ріжемо їх на тонкі часточки. Готуємо також і заливку, змішавши сметану з медом, товченими горіхами і меленою корицею. Горіхи необхідно попередньо підсушити на деку в духовці або на сухій сковороді.
Тепер викладаємо в промаслений і присипану панірувальними сухарями форму припущену гарбуз, посипаємо скибочки розпареним родзинками і розкладаємо зверху скибочки яблук. Поливаємо композицію сумішшю з меду і сметани і відправляємо запікатися при максимальній температурі на півгодини.
Даний варіант ласощі можна доповнити гарбузовим насінням, замінивши ними горіхи, а також замість сметани використовувати натуральний йогурт.