Яблучний торт не терпить надлишків в описі, так що без довгих просторікувань давайте перейдемо до самих рецептами.
Рецепт яблучного пирога
Як готувати французький яблучний торт - тарт-татен ми вже говорили. Рецепт описаний нижче також прийшов до нас з Європи і відрізняється дуже цікавим смаком.
Інгредієнти: Для коржів:
борошно - 4 ст.; сода - 2 ч. ложки; порошок для випічки - 1 ч. ложка; сіль - 1 ч. ложка; кориця - 1 ч. ложка; мелена гвоздика - 1 /2 ч. ложки; вершкове масло - 1 1/2 ст.; цукор - 2 1/2 ст.; яйця - 2 шт.; яблучне пюре - 4 ст.; арахіс - 1 жменя. Для карамелі:
цукор - 1 1/2 ст.; цукровий сироп - 1/4 ст.; вершкове масло - 1/2 ст.; вершки - 1 1/2 ст. Для крему:
цукор - 1 1/2 ст.; борошно - 1/3 ст.; молоко - 1 1/2 ст.; вершки - 1/3 ст.; вершкове масло - 1 1/2 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати яблучний торт, духовку розігріваємо до 180 градусів. 3 форми діаметром 20 см змащуємо маслом і покриваємо пергаментом.
Борошно просіваємо з содою і пекарським порошком, додаємо сіль, корицю і гвоздику. Ретельно перемішуємо.
В іншій ємності збиваємо м'яке масло з цукром в пишну білу масу. Додаємо до масла по 1 яйцю за раз, постійно помішуючи. Тепер до масляної маси поступово підсипаємо суміш сухих інгредієнтів і замішуємо тісто. У тісто додаємо яблучне пюре і збиваємо до однорідності. Ділимо тісто з 3 форм і ставимо в духовку на 40-45 хвилин. Готові коржі для торта з яблучним пюре повинні охолонути 20 хвилин.
Тим часом готуємо карамель. У сотейник насипаємо цукор і вливаємо сироп з 1/2 склянки води. Чекаємо поки кристали цукру розчиняться, після чого збільшуємо вогонь і даємо карамелі покипіти, без помішування, до тих пір, поки вона не придбає золотавий відтінок. Прибираємо карамель з вогню, додаємо масло і молоко при постійному збиванні.
Тепер зробимо крем. Цукор змішуємо з борошном і ставимо суміш на вогонь. Вливаємо молоко, вершки і при постійному помішуванні доводимо суміш до кипіння. Кип'ятимо крем на повільному вогні 10-15 хвилин, після чого переливаємо його в холодну миску. Вливаємо до крему 1/3 склянки сиропу, який ми приготували раніше і даємо охолонути. До остиглої масі поступово додаємо м'яке вершкове масло і ваніль, попутно збиваючи крем міксером.
Тепер промазуємо остиглі коржі кремом усередині і зовні, а верхівку торта поливаємо карамеллю. Боки торта посипаємо подрібненим арахісом.
Морквяно-яблучний торт
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; цукор - 1 1/2 ст.; сода - 2 1/4 ч. ложки; порошок для випічки - 1 1/2 ч. ложки; кориця - 1 1/2 ч. ложки; мелена гвоздика, мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; какао-порошок - 2 ч. ложки; рослинне масло - 1 ст.; сіль - 1/4 ч. ложки; яйця - 4 шт.+1 жовток; морква - 3 шт.; яблука - 2 шт.; волоський горіх - 1 ст.; яблучне повидло - 1/2 ст.; крем-сир - 300 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; цукрова пудра - 2 ст. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Змащуємо 3 форми для випічки для випікання коржів маслом і покриваємо пергаментом.
В одній мисці з'єднуємо борошно, цукор, соду, порошок для випічки, всі спеції і какао. Додаємо масло і яйця, замішуючи густе тісто.
На великій тертці натираємо яблука і морква, горіхи подрібнюємо ножем і додаємо все отримане тісто. Ділимо тісто між 3 формами.
Ставимо коржі в духовку на 35-40 хвилин. До речі, коржі для яблучного торта можна спекти в мультиварці. Для цього кожну порцію тіста виливаємо в змащену маслом чашу мультиварки і готуємо в режимі "Випічка" 40-45 хвилин. Готові коржі залишаємо охолонути на 20 хвилин.
Крем-сир збиваємо з маслом цукровою пудрою і ванільним екстрактом до утворення гладкого однорідного крему.
Остиглі коржі змащуємо спершу шаром повидла, а потім кремом. Зовні торт також змащуємо кремом. Готовий торт з яблучним повидлом посипаємо залишками волоських горіхів.