Чорничний пиріг – класика американської кухні, а у фінській – національне блюдо, причому в кожній родині зі своєю унікальною рецептурою. Кому б не належало першість у винаході цього ласощі, ми з задоволенням готуємо пиріг з сиром і чорницею, насолоджуючись його простотою і натуральністю і інгредієнтів.
Пісочний пиріг з сиром і чорницею
Так званий «відкритий пиріг», який повністю складається з легкою і ніжною сирно-чорничної начинки, а пісочне тісто тонким шаром обрамляє цей десерт.
Інгредієнти: борошно – 280 м; цукор – 105 г; яйце – 2 шт.; розпушувач – 2 ч. ложки; щіпка ваніліну; вершкове масло – 95 г; сир – 280 м; сметана – 110 г; чорниця – 380 р. Приготування Вершкове масло рубаємо з борошном, цукром і розпушувачем, додаємо яйця і ванілін, замішуємо пісочне тісто. Формуємо з тіста кулю і розгортаємо його. Форму для випічки пирога змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Викладаємо приготоване тісто у форму, зверху кладемо папір для випікання, і, щоб тісто не роздулося - яку крупу тонким шаром. Запікаємо корж 10 хвилин при 180 після чого знімаємо папір з крупою і підрум'янюємо ще пару хвилин.
Сир перемішуємо з чорницею і цукром, додаємо сметану. В охолоджений корж викладаємо чорницю, сир і сметану, ставимо пиріг в духовку ще на 30 хвилин.
Класичний тертий пиріг з сиром і чорницею – рецепт
Інгредієнти: сир – 390 г; борошно – 120 г; крохмаль – 60 г; вершкове масло – 95 г; цукор – 140 г; яйця – 2 шт.; розпушувач, ванільний цукор – 1/2 ч. ложки; ягоди чорниці - 250 г; сметана – 55 р. Приготування Розтираємо масло з 70 г цукру і жовтком. Поступово додаємо борошно, крохмаль, ванільний цукор і розпушувач. Розминаємо тісто до однорідності, формуємо кулю і відправляємо в холод на 20 хвилин. Змішуємо сир з іншою нормою цукру, сметаною, одним цілим яйцем і залишилися білком. З половини тіста формуємо корж з бортиками, викладаємо його у форму для запікання і засипаємо ягодами чорниці. Закриваємо шар ягід сирною начинкою, а потім посипаємо все натертим на крупній тертці тестом. Випікаємо пиріг 40 хвилин при 180 градусах.