Вернуться назад Распечатать

Сирний кекс з родзинками

Сирний кекс з родзинками
Випічка повинна бути не тільки смачною, але і корисною. Якщо ви вважаєте, що так не буває, значить, ви ніколи не пробували сирний кекс з родзинками. Це нескладне блюдо, тим не менш, містить білок і кальцій. Так що запасаємося сиром і печемо.

Кекс із сирної маси з родзинками


Інгредієнти:

  • масло «Селянське» чи подібне (не маргарин) – 1/2 пачки (близько 125 р);

  • сир середньої жирності (можна домашній з знятого молока) – 300 г;

  • сіль кам'яна – 1 маленька щіпка;

  • пшеничне в/г борошно – 15 склянки;

  • родзинки світлий – 1/2 склянки;

  • пісок білий вітчизняний цукровий – 1-15 склянки;

  • гашене сода або пекарський порошок – 1 /3 ч. ложки;

  • яйце 1 сорту велике – 3 шт.


  • Приготування
    Позбавляємося від крупинок в сирі (протираємо через сито або добре розтираємо з маслом за допомогою вилки). В сирно-масляну суміш додаємо соду, сіль. Яйця і цукор збиваємо в пінисту масу, в ній не повинно бути грудочок. Вливаємо суміш в сир і перемішуємо. Порційно подсеиваем і відразу вмішуємо борошно. Родзинки вибираємо не оброблений сірої – він більш тьмяний і не блищить, зате смачніше і корисніше. Промиваємо родзинки і замочуємо на чверть години в теплій воді, потім відкидаємо на сито. Коли родзинки просохне, всипаємо його в тісто, перемішуємо і розподіляємо по змащеній маслом формі. Якщо використовуєте силіконову форму, можете не змащувати.
    Печемо сирний кекс з родзинками в духовці трохи більше півгодини при 200 градусах. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою або сірником. До речі, саме в цьому варіанті виходить сирний кекс з родзинками по ГОСТу (рецепт зберігся з 1988 р.). Ніжний і ароматний, він підкорить вас простотою приготування.
    Мафіни з сиру
    Якщо великий сирний кекс з родзинками погано пропікається, міняємо рецепт і печемо маленькі мафіни.
    Інгредієнти:

  • яйця великі курячі свіжі – 3 шт.;

  • сир домашній з незбираного молока – 04 кг;

  • домашня густа сметана (не менше 30% жирності) – 50 р;

  • цукор вітчизняний білий – приблизно 1 склянка;

  • пекарський порошок – 1 пакетик;

  • ванілін або ванільний цукор – 1 пакетик;

  • крупа манна – 1/2 склянки;

  • борошно пшеничне в/с – 1/2 склянки;

  • світлий родзинки – за смаком.


  • Приготування
    Заздалегідь замочуємо родзинки в теплій воді, коли він набубнявіє, промиваємо і просушуємо. Обвалюємо ягоди в невеликій кількості борошна. Сир протираємо з цукром, ваніліном і розпушувачем. Збиваємо яйця в пінисту масу, вливаємо в сир. Додаємо манку і борошно. Потрібно акуратно розмішати всі інгредієнти, додавши сметану. В останню чергу додаємо родзинки. Перемішуємо і розкладаємо тісто у формочки для кексів. Краще використовувати силіконові. Печемо наші мафіни в прогрітому духовій шафі до готовності. Посипаємо готові охолоджені кексики пудрою або поливаємо глазур'ю. Можна приготувати смачний ягідний соус або відкрити баночку варення.