Рецепт приготування «Столичного» кексу порадує своїх смаком і ароматом не тільки дорослих, але і дітей. Тим більше, якщо ви пам'ятайте і любіть той кекс, який продавали в СРСР під назвою «Столичний». А якщо ви ніколи не пробували таку випічку, то обов'язково спечіть і дізнаєтесь, яким він був на смак.
Кекс «Столичний» в хлібопічці
Перед тим, як приступити до приготування «Столичного» кекси з родзинками, обов'язково перевірте, чи є на вашій моделі хлібопічки функція випічки кексів. Отже, якщо все в порядку, то приступимо до справи!
Інгредієнти: вершкове масло - 200 г; сметана - 100 г; цукор - 150 г; цукрова пудра для прикраси; яйце - 4 шт.; сіль, цедра лимона - за смаком; борошно - 300 г; розпушувач - 1 ч. ложка; коньяк - 1 ст. ложка; зацукровані фрукти (вишня, цукати) - 100 г; ізюм - 100 г; фундук - 100 р. Приготування Як приготувати кекс столичний в хлібопічці? Беремо розтоплене вершкове масло, змішуємо зі сметаною, додаємо цукор і збиваємо в ємності за допомогою міксера. Якщо у вас є фруктоза, то замість цукру краще всього узяти її, тоді кекс вийде набагато пишніше і вище. В отриману масу додаємо яйця, сіль, цедру одного лимона і гарненько збиваємо міксером. Тісто для кексу «Столичний» готове. Акуратно перелити його в змащену маслом форму хлібопічки. Борошно ретельно просіваємо через сито, щоб вона збагатилася киснем. Потім додаємо до неї розпушувач, перемішуємо і додаємо у наше тісто. Далі додаємо добре промитий ізюм, зацукровані фрукти, ром і горіхи. Все акуратно перемішуємо і ставимо форму в хлібопічку. Виставляємо потрібну програму, так як у різних моделей своя програма. Якщо у вас в інструкції по експлуатації не зазначено, що в неї можна пекти кекси, то краще не експериментувати. Після сигналу хлібопічки, дістаємо наш кекс, перекладаємо на красиве блюдо і залишаємо на 10 хвилин остигати. Перед подачею на стіл посипаємо кекс столичний цукровою пудрою і подаємо до чаю.
Кекс «Столичний» в мультиварці
Інгредієнти: вершкове масло - 200 г; цукор - 150 г; ванільний цукор - 50 г; борошно - 200 г; яйце - 3 шт.; родзинки - 170 г; розпушувач - 1 ч. ложка; сіль - щіпка. Приготування Для приготування кексу «Столичного» з родзинками, беремо родзинки, гарненько миємо, сушимо і змішуємо з 1 чайною ложкою борошна. В окремій ємності збиваємо розтоплене вершкове масло з цукром до отримання однорідної пишної маси. Потім додаємо по черзі по одному яйцю, постійно вимішуючи тісто. Кладемо сіль, ванільний цукор і добре перемішуємо. Борошно просіваємо через сито, додаємо розпушувач і перемішуємо. Тепер поступово всипаємо борошно в тісто, додаємо ізюм і вимішуємо так, щоб весь ізюм рівномірно розподілився в тісті. Беремо форму для випічки змащуємо маслом і викладаємо в неї тісто для кексу. Ставимо форму в мультиварку, виставляємо режим «Випічка» і чекаємо приблизно 15 години. Готовий кекс трохи охолоджуємо і посипаємо цукровою пудрою.
Кекс «Столичний» в духовці
Інгредієнти: вершкове масло - 200 г; цукор - 200 г; борошно - 250 г; родзинки - 150 г; цукрова пудра - 10 р; розпушувач - 10 г; яйце - 3 шт. Приготування Масло і цукор збиваємо міксером до отримання повітряної маси. Потім додаємо яйця і продовжуємо збивати. Борошно змішати з розпушувачем, додаємо цукор і висипаємо в нашу масу. Все добре перемішуємо. Тісто для кексів має бути достатньо густим.
Акуратно додаємо в нього родзинки і викладаємо тісто в змащену маслом прямокутну форму. Випікаємо в духовці приблизно 60 хвилин при температурі 160 °. Перед подачею на стіл посипаємо цукровою пудрою.