Якщо ви запланували спекти щось смачне, то зупиніться на рецепті лимонного кексу. Готувати його не складніше, ніж інші види такого десерту, але свіжий і незвичайний смак виділяє його серед маси побратимів.
Сирно-лимонний кекс на сметані
Інгредієнти: сир дрібнозернистий - 300 г; яйця - 2 шт.; сметана - 120 мл; лимон - 1 шт.; цукор - 1/2 ст.; вершкове масло - 100 г; борошно - 1 ст.; розпушувач - 1 ст. ложка. Приготування Цедру одного лимона натираємо на дрібній тертці (слідкуйте, щоб не потрапила біла м'якоть, інакше кекс буде гірчити).
Яйця перетираємо з цукром, додаємо столову ложку лимонного соку, сметану і сир. В окремій мисці змішуємо сухі інгредієнти, а потім додаємо їх до сирної основі.
Вимішуємо густе тісто кількома рухами так, щоб воно залишилося трохи не однорідним. Викладаємо його у форму для випікання і готуємо 40 хвилин при 180 градусах.
Смачний лимонний кекс подаємо з кількома скибочками лимона і м'ятою, для прикраси. Для більшої соковитості добре додати в тісто 50 мл рослинного масла, а для аромату доповнити лимонні нотки апельсиновими, втягнувши в тісто трохи цедри цього цитрусового.
Лимонно-шоколадний кекс
Топпінгом до лимонного кексу може бути практично що завгодно: варення, горіхи, родзинки і, звичайно ж, шоколад. Мабуть, на останньому ми і зупинимося
Інгредієнти: масло вершкове - 200 г; цукор - 230 г; борошно - 230 г; лимон - 1 шт.; яйця - 4 шт.; шоколадна крихта - 100 г; розпушувач - 1 ст. ложка; кефір - 120 мл; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування М'яке масло збиваємо разом з цукром протягом 10 хвилин (краще скористатися блендером) для того, щоб воно наситилося повітрям. Далі вмішуємо яйця, не поспішаючи, по одному, кожен раз вимішуючи суміш вручну. Додаємо цедру, сік одного лимона і шоколадну крихту.
Тепер приступаємо до сухих інгредієнтів: у борошно додаємо сіль і розпушувач, дуже ретельно перемішуємо масу, щоб бути впевненими в тому, що кекс підніметься рівномірно. У масляну суміш підсипаємо половину борошна, злегка вимішуємо до однорідності, а після додаємо другу половину, знову вимішуємо і вливаємо кефір. Намагайтеся не заважати кекс занадто довго, після додавання борошна, інакше утворюється глютен зробить випічку твердої і гуязиком. Тому, як тільки досягли однорідності - заливайте кефір.
Лимонний кекс з шоколадом на кефірі випікається 45 хвилин при 180 градусах. Після готовності його можна полити сиропом або глазур'ю і прикрасити кондитерської присипкою.
Лимонний кекс з родзинками - рецепт
Кекси з родзинками - це просто класика жанру, яка буде доречна завжди і гарантовано сподобається якщо не всім, то більшості. А ось як приготувати простий і ніжний лимонний кекс з родзинками, ви дізнаєтеся з рецепту нижче.
Інгредієнти: Для тіста:
масло вершкове - 225 г; цукор - 225 г; родзинки - 50 г; яйця - 4 шт.; лимони - 2 шт.; борошно самоподнимающаяся - 225 р. Для просочення:
лимонний сік; цукрова пудра - 85 р. Приготування Масло кімнатної температури збиваємо разом з цукром. Додаємо 4 яйця і продовжуємо злегка помішувати до однорідності. Тепер настав час засипати цедру з двох лимонів, трохи родзинок, а також долити сік половини лимона і потроху підсипати самоподнимающуюся борошно (її можна помітити простий борошном, змішаної зі столовою ложкою розпушувача). Лимонний кекс готується в духовці 45-50 хвилин при 180 градусах у змащеній маслом формі для випікання.
Щоб зробити десерт більш соковитим і солодким, його просочують сумішшю цукру і соку, що залишилися півтора лимонів, поки той ще гарячий. Приємного апетиту!