Деякі види випічки слід хоч раз в житті приготувати тільки з-за їх карколомного запаху. Однією з них є медова коврижка, яка прекрасно підійде до будь-якого чаювання. Ви можете зробити її на яйцях і маслі, але для пісних днів, так і для вашої фігури краще спробуйте класичну пісну. В основі рецепту пісної медової пряники - пряничное тісто, яке замішується на меду з додаванням прянощів, горіхів, родзинок.
Як приготувати медову коврижку?
Солодка випічка з запахом пряника готується, звичайно ж, на меду. Кориця або ваніль, гвоздика або кардамон - спеції підбирайте по своєму смаку, кожна з них відрізняється власним ароматом і смаком. Після того, як коврижка буде готова, ви можете промазати її джемом, медом або, навіть, заварним кремом. До речі, рослинна олія не обов'язково використовувати виключно соняшникова, сьогодні у вас є прекрасний вибір - олія з виноградних кісточок, кунжутна, арахісова. Кожне з них додасть пікантного смаку випічки. Нижче ми пропонуємо вам рецепт пісної медової пряники, який ви можете брати за основу для своїх кулінарних експериментів.
Інгредієнти: мед - 2 ст. ложки; цукор - 1 склянка; вода - 1 склянка; какао - 2 ст. ложки; родзинки - 1/2 склянки; сода - 1 ч. ложка; горіхи - 1/2 склянки; масло рослинне - 1/2 склянки; джем - 1/2 склянки; борошно; гвоздика, кориця, коріандр - по 1 щіпці. Приготування Насипаємо цукор в миску, додаємо мед і воду, масло рослинне, трохи нагріваємо до повного розчинення цукру і меду. При цьому постійно помішуємо суміш. Коли медова суміш охолоне до 40 градусів, насипати соду, какао, прянощі і гарненько вимішуємо. Потім додаємо родзинки, горішки і борошно. Кількість борошна може бути різною, орієнтуйтеся на консистенцію тіста - воно повинно бути схоже на густу сметану. Змащуємо форму для випікання маслом і відправляємо в духовку, нагріту до 200 градусів, на півгодини. Остиглу медову коврижку розрізаємо вздовж і промазуємо будь-яким джемом.
Медова коврижка в мультиварці
Кухонні диво-помічниця давно увійшла в наші будинки і впевнено оселилась на кухні. Приготування медових пряників з її допомогою процес легкий і необтяжливий. Замішуєте тісто і покласти в чашу мультиварки. Вам залишається тільки дочекатися сигналу, який покличе всю сім'ю пити чай з ароматною випічкою. При бажанні, коврижку можна покрити цукровою або шоколадною глазур'ю.
Інгредієнти: мед - 2 ст. ложки; цукор - 1 склянка; борошно - 2 склянки; розпушувач - 1 ст. ложка; вода - 1 склянка; какао - 2 ст. ложки; родзинки, горіхи - за смаком; масло рослинне - 1/2стакана; гвоздика, кориця, ваніль, коріандр - за смаком. Приготування Спочатку розчиняємо цукор у теплій воді, додаємо мед, рослинне масло і ретельно перемішуємо. Окремо в мисці змішуємо борошно з розпушувачем, какао та улюблені прянощі. Розпушувач ви можете замінити содою, погашеної оцтом. Потім з'єднуємо медову суміш з борошном і гарненько вимішуємо віночком до тих пір, поки не зникнуть грудочки. У тісто можна додати подрібнені горіхи або родзинки, попередньо запарений і просушений.
Чашу мультиварки змащуємо рослинним маслом, наповнюємо тестом і встановлюємо режим «Випічка». Час приготування - 60 хвилин. Остиглу пісну медову коврижку можете розрізати навпіл і промазати будь-яким джемом або кремом.
Медова коврижка в хлібопічці
Звичайно, якщо у вас є хлібопічка, то будь-який рецепт пісної медової пряники годиться і для неї. Замішуєте тісто, запускаєте режим «Випічка» або «Кекс» на 30-35 хвилин. Як ви бачите, все геніальне і смачне - просто!