Згущене молоко – смачні ласощі родом з дитинства. Цей продукт, як і багато інших, можна купити практично в будь-якому магазині. Але, на жаль, крім молока, цукру та інших натуральних компонентів там присутня маса не корисних добавок. Рецепти приготування домашньої згущеного молока чекають вас нижче.
Варена згущене молоко – рецепт
Інгредієнти: молоко коров'яче – 3 літри; сік лимона – 50 мл; харчова сода – 1 ч. ложка; цукор – 1 кг. Приготування У велику каструлю висипаємо цукор і виливаємо все молоко. Ставимо на вогонь трохи більше середнього і, постійно помішуючи, доводимо до повного розчинення цукрового піску. А після цього чекаємо, щоб маса закипіла. Потім вимикаємо вогонь, додаємо соду і вливаємо сік лимона. При цьому піде реакція, почне підніматися піна. Знову включаємо вогонь і доводимо до кипіння. Тепер зменшуємо вогонь до мінімального і варимо згущене молоко 3 години. Поступово молоко почне міняти колір, чим більше вариться, тим більше коричневим виходить.
Далі перевіряємо готовність згущеного молока: на суху тарілочку капаємо крапельку згущеного молока – якщо крапля через пару хвилин загусне, згущене молоко готова, її можна знімати з вогню, розливати по банках і відправляти на зберігання.
Шоколадна згущене молоко – рецепт
Інгредієнти: молоко коров'яче – 1 склянка; яйця – 2 шт.; пісок цукровий – 3 склянки; борошно – 15 ст. ложки; какао порошок – 1 ст. ложка; масло вершкове – 50 р. Приготування Масло розтоплюємо, яйця збиваємо. В молоко додаємо цукор, кладемо борошно, збиті яйця, какао, розтоплене масло і добре розмішуємо. Ставимо масу на вогонь і після закипання проварюємо близько чверті години на малому вогні. Щоб маса не пригоріла, обов'язково розмішуємо її віночком. Після цього шоколадну згущене молоко остуджуємо і використовуємо за призначенням.
Рецепт радянської згущеного молока
Інгредієнти: молоко коров'яче – 1 літр; цукор – 1 стакан. Приготування Виливаємо В каструлю молоко, ставимо на вогонь і всипаємо цукор. На помірному вогні уварюємо, поки маса не зменшиться приблизно на 1/3 об'єму. Коли вміст каструльки стане густіти і придбає кремовий відтінок, каструлю можна знімати з плити і розливати згущене молоко по банках для подальшого зберігання.
Згущене молоко – простий рецепт
Інгредієнти: молоко незбиране – 200 мл; пудра цукрова – 200 г; масло – 20 р. Приготування У каструлі змішуємо молоко з цукровою пудрою і маслом. Ставимо на малий вогонь і, помішуючи, доводимо до розчинення масла і пудри. При закипанні з'явиться пінка, збільшуємо вогонь до середнього і варимо, помішуючи. Після закипання потрібно варити 10 хвилин. Потім каструльку зі згущеним молоком ставимо в ємність з холодною водою для охолодження. Спочатку згущене молоко буде рідкуватий, а після остигання вона добре загусне.