Любителі натуральних продуктів, зроблених в домашніх умовах, неодмінно зрадіють цьому матеріалу, який ми вирішили повністю присвятити деталей того, як зробити мармелад в домашніх умовах. Від магазинного такий мармелад відрізняється не тільки складом (який, до речі, ви самі можете регулювати), але і смаком, а також трохи менш щільною текстурою.
Домашній мармелад – рецепт
Мармелад відрізняється від інших цукерок текстурою, тягучістю, яку можна забезпечити відразу декількома способами. У рамках першого з них до інгредієнтів суміші додають желатин, але можна вибрати і вегетаріанську альтернативу у вигляді агар-агару або пектину.
В рамках першого рецепта ми виберемо банальну желатинову основу.
Інгредієнти: желатин (гранули) - 1/2 ст.; вода - 365 мл; мікс з ягід - 2 1/2 ст.; мед - 55 мл; лимонний сік - 55 мл Приготування Спершу необхідно дати желатину розбухнути, для цього гранули досить залити склянкою холодної води і залишити на 20 хвилин. Після розбухання гранули збивають з допомогою блендера, додають до них ягоди, сік лимона і воду, що залишилася. Оскільки ми готуємо домашній мармелад без цукру, гарною заміною останнього стане мед. Коли всі складові будуть змішані, желатиновий розчин розливають по формах, які попередньо краще змастити маслом, і залишають на холоді на 2-4 години.
Мармелад з желатином в домашніх умовах
Ще один варіант домашнього мармеладу має досить незвичний смак, оскільки його основу становить чай. В якості підсолоджувача в рецепті використовується мед, невелика кількість цукру і згущене молоко, а для урізноманітнення смаку в основу також додають ягоди.
Інгредієнти: малина - 175 г; сік одного лимона; мед - 65 мл; цукор - 15 г; заварений чай - 235 мл; желатин - 6 ст. ложок; згущене молоко - 95 мл Приготування Ягоди малини помістіть в сотейник і залийте соком лимона. Проварити до розм'якшення плодів, після чого протерти суміш через сито і з'єднайте з цукром і медом. Додайте желатин в ягідне пюре і розведіть всі чаєм. Коли желатиновий розчин буде готовий і в ньому не залишиться шматочків, додайте останній штрих у вигляді згущеного молока і розливайте желе по формочках. Залиште в холоді до повного застигання.
Жувальний мармелад в домашніх умовах з агар-агаром
Основою мармеладу може бути будь-який фруктовий або ягідний сік, який можна легко перетворити в мармелад з допомогою агар-агару. Оскільки агар-агар видобувається з водоростей, такі цукерки – прекрасний натуральний ласощі для тих, хто виключив зі свого раціону тваринні продукти.
Інгредієнти: агар-агар - 8 ст. ложок; фруктовий сік - 1 л. Приготування Формочки для мармеладу посипте крохмалем і додайте в морозильній камері. Тепер приготуйте саму основу для мармеладу, для якої агар-агар спершу всипають до соку і залишають розбухнути хвилин на 5 а потім розміщують суміш на середньому вогні і виварюють до загустіння. Після, майбутній мармелад розливають по формах і повертають назад в холод до застигання. Завдяки високому вмісту агару, такий мармелад виходить щільним і жувальних.
Яблучний мармелад в домашніх умовах
Інгредієнти: желатин - 3 ст. ложки; щіпка кориці; яблучний сік - 125 мл; мед - 15 р. Приготування Змішайте гранули желатину з корицею і залийте все яблучним соком і медом. Проваріть суміш на середньому вогні при постійному помішуванні, поки вона не загусне. Розлийте розчин для мармеладу по змазаним форм і відправте в холод, щоб прискорити застигання.