Коврижка, нарівні з тульським пряником є символом національної російської кухні, і являє собою смачну випічку з пряникового тесту, в яку обов'язково додаються мед, кориця, гвоздика і т. д. Коврижка - відмінне ласощі, яким можна побалувати себе навіть в піст!
Давайте розглянемо кілька чудових рецептів приготування пряники.
Рецепт пісної пряники
Інгредієнти: рослинна олія - 05 склянки; борошно - 25 склянки; вода - 1 ст.; цукор - 1 ст.; кориця - 1 ч. ложка; волоські горіхи - 100 г; яблуко - 2 шт.; мед - 2 ст. ложки; цукрова пудра, варення - для прикраси; розпушувач - 1 ч. ложка. Приготування Для приготування пряників беремо борошно, цукровий пісок, рослинне масло, корицю, яблука, мед і очищені волоські горіхи. З'єднуємо в глибокій чаші воду, цукор, рослинна олія і розтоплений мед. Все гарненько розмішуємо до повного розчинення цукру і отримання однорідної маси. Потім додаємо в тісто крупно порубані волоські горіхи, розпушувач, мелену корицю і поступово всипаємо борошно. В результаті у вас повинно вийти тісто, що нагадує по своїй консистенції густу сметану. Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими пластинами.
Форму для випічки змащуємо маслом, обережно вливаємо тісто, а зверху викладаємо порізані яблука. Випікаємо десерт в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовці протягом 50 хвилин. Готовність пряники перевіряємо за допомогою дерев'яної шпажки або сірники. Безпосередньо перед подачею на стіл посипаємо ласощі цукровою пудрою, або змащуємо варенням.
Коврижка пісна медова
Інгредієнти: пшеничне борошно - 1 ст.; рослинна олія - 05 склянки; родзинки - 05 склянки; волоські горіхи - 05 склянки; цукор - 1 ст.; кип'ячена вода - 1 ст.; мед - 2 ст. ложки; какао - 2 ст. ложки; розпушувач - 1 ч. ложка; кориця - щіпка. Приготування Як приготувати медову коврижку ? Отже, спочатку розводимо в теплій кип'яченій воді мед, цукор і рослинне масло, гарненько перемішуємо. Далі в окремій чашці змішуємо какао, просіяне борошно, мелену корицю, розпушувач і додаємо рубані волоські горіхи і промитий ізюм. Потім змішуємо всі інгредієнти в одному посуді і ретельно вимішуємо до однорідної маси, що нагадує по консистенції густу сметану. Заздалегідь включаємо духовку для розігріву, форму для випічки застеляємо пергаментним папером і виливаємо в неї приготоване тісто. Випікаємо пісну медову коврижку при температурі 200 градусів протягом 45 хвилин. Перевіряємо готовність ласощі дерев'яною паличкою або зубочисткою. Перед подачею на стіл прикрашаємо десерт цукровою пудрою або свіжими листочками м'яти.
Пісна коврижка в мультиварці
Інгредієнти: свіжозаварений кави - 1 ст.; рослинна олія - 05 склянки; пшеничне борошно - 2 ст.; цукровий пісок - 1 ст.; сіль - щіпка; розпушувач - 05 ч. ложки. Приготування Щоб спекти коврижку в мультиварці, змішуємо в невеликій мисці готовий міцно заварений кави і рослинне масло без запаху.
В окремій неглибокій чаші перемішуємо просіяне раніше борошно з цукром, додаємо дрібку солі і трохи розпушувача. Тепер з'єднуємо вміст двох ємностей і швидко перемішуємо, замішуючи однорідне, не рідке тісто. Чашу мультиварки змащуємо маслом, виливаємо тісто і готуємо на режимі «Випічка» приблизно 50 хвилин. Після сигналу, даємо десерту трохи охолонути, а потім, прикрашаємо пісну кавову коврижку, приготовану в мультиварці, за бажанням, цукровою пудрою, варенням або цукровою глазур'ю.