Випічка з маком нікого не залишає байдужим. І сьогодні ми виконаємо дитячу мрію мільйонів про те, щоб пиріжок складався цілком з начинки, запропонувавши рецепт без борошна. Тільки мак, дуже багато маку!
Маковий пиріг без борошна - рецепт
Інгредієнти: мак - 1 ст.; пудра цукрова - 100г; цукор - 4 ст. ложки; кориця мелена - 1 ч. ложка; гвоздика мелена - 1/2 ч. ложки; розпушувач - 1 ч. ложка; лимон - 1 шт.; яйця - 6 шт.; білок яєчний - 4 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; сіль - 1 щіпка. Приготування Мак розтираємо в кавомолці в кілька прийомів. Змішуємо його з цукровою пудрою, корицею, гвоздикою і розпушувачем, додаємо яйця, масло і цедру лимона, збиваємо, поки не з'явиться піна.
Окремо збиваємо білки з цукром, до міцних піків, потім акуратно вводимо їх до основної маси. Змащену маслом форму для пирога присипаємо борошном і заповнюємо рідким тістом. Відправляємо в попередньо розігріту до 170 градусів духовку на 40 хвилин. Перевіряємо готовність зубочисткою. Остиглий корж присипаємо цукровою пудрою. Нарізаємо на порції і подаємо маковник до столу зі сметаною, згущеним молоком або карамельним соусом.
Ніжний сирно-маковий пиріг
Інгредієнти: Для тіста:
масло вершкове - 100 г; цукор - 50 г; борошно - 150 г; кориця мелена - 1 щіпка. горіхи (для присипки) - 1/2 ст. Для сирної начинки:
сир - 250 г; цукор - 50 г; яйця - 2 шт.; крохмаль - 1 ст. ложка; цукор ванільний - 1 пакетик; сік лимона - 1 ч. ложка. Для макової начинки:
мак - 70 г; молоко - 2 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; сухарі панірувальні - 2 ст. ложки. Приготування Рубаємо ножем охолоджене масло, змішуємо його з борошном, цукром і корицею, розтираємо в крихту. Більшу частину цього тесту
утрамбовуємо по дну і стінкам змащеної маслом форми, формуючи основу майбутнього пирога.
В молоко додаємо цукор та перетертий мак, помішуючи, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Коли суміш охолоне, додаємо яйце і всипаємо сухарі. Макова начинка готова.
Для другої начинки сир розтираємо з цукром, ванільним цукром, яйцями і крохмалем.
Тісто ділимо на 2 частини. З однієї скачуємо «ковбаску» і встановлюємо вертикально в центрі форми. Навколо «ковбаски», з допомогою кондитерського шприца, чергуючи, викладаємо начинку: макове кільце, сирне, потім знову мак і так далі, поки форма повністю не заповнитися. Другу частину тіста змішуємо з рубаними горіхами і присипаємо пиріг зверху. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Готовий маково-сирний пиріг дуже ніжний, тому доведеться трохи потерпіти і різати тільки коли він повністю охолоне.
Маково-горіховий пиріг
Інгредієнти: мак - 200 г; манка - 2 ст. ложки; сухарі панірувальні - 3 ст. ложки; мигдаль - 50 г; фундук - 50 г; яйця - 5 шт.; сік лимона - 2 ст. ложки; цукор - 4 ст. ложки; вершки - 1 ст.; молоко згущене (варене) - 1/2 банки. Приготування Мак прокручуємо 2-3 рази через м'ясорубку. Фундук злегка обсмажуємо на сухій сковорідці і знімаємо шкірку. Мигдаль на пару хвилин заливаємо окропом і також знімаємо плівки. Подрібнюємо горіхи в крупну крихту, з'єднуємо з перетертим маком, манкою і сухарями, додаємо збиті з двома ложками цукру жовтки і лимонний сік. До міцних піків збиваємо білки і порціями вводимо їх в тісто.
Виливаємо готове тісто в змащену маслом форму і випікаємо близько півгодини при температурі 180 градусів.
Тим часом ставимо на плиту вершки з цукром, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні 15 хвилин. Коли пиріг охолоне, по всій його поверхні зубочисткою робимо проколи і поступово заливаємо вершковим соусом, пиріг повинен повністю їм просочитися. Зверху обмазуємо маковий пиріг вареним згущеним молоком. Маково-горіховий пиріг стане ще смачніше, якщо дати йому ніч настоятися. Грунтуючись на рецепті такого пирога, можна також спекти коржі для макового торта .