Теплі сімейні вечори з чаюванням чудово об'єднують всіх домочадців, і, звичайно, будь-яка господиня завжди готує ароматну випічку до чаю. Класичний рулет з маком, рецепт якого ми вам дамо трохи нижче - знаком всім нам з дитинства. І нехай вас не лякають зайві калорії, таким ласощами, як здобний рулет з маком іноді можна себе побалувати.
Як спекти рулет з маком?
Апетитний, ніжний і смачний рулет з маком завжди готувався на дріжджовому, або сдобном тісті - це класика. Підійшла опару обминають кілька разів, розкочують пласт тіста, викладають макову начинку і відправляють в духовку. А через годину звуть всю сім'ю за стіл. З начинкою ви можете експериментувати - змішувати з родзинками або горіхами, заміняти цукор медом, додати корицю або ванілін для додання випічці аромату.
Здобний рулет з маком
Перед тим, як поставити рулет в духовку, можете змастити його збитим жовтком, щоб випічка підрум'янилася.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 1 кг; дріжджі - 30 г; молоко - 15 склянки; жовтки - 5 шт; масло вершкове - 300 г; сіль - 05 ч. ложки; ванілін. Для начинки:
мед - 150 г; мак - 300 р. Приготування Спочатку приготуємо опару: у теплому молоці розвести дріжджі і змішуємо з половиною просіяного борошна. Потім замішуємо тісто для здобного рулети з маком і ставимо в тепле місце без протягів хвилин на 30-40. Коли наше тісто збільшиться в 2 рази в обсязі, додаємо до нього жовтки, розтерті до білого кольору з ваніліном і цукром, борошно, розтоплене масло і гарненько вимішуємо. Знову ставимо підходити (приблизно на годину).
Тим часом займемося начинкою для нашого смачного рулети з маком: запарюємо мак окропом, накриваємо кришкою і даємо постояти хвилин 30 потім добре віджимаємо і змішуємо з медом.
Тісто розкачуємо на присипаному борошном столі в пласт товщиною близько 1 см, викладаємо зверху начинку, згортаємо рулетом і даємо постояти близько півгодини. Випікається рулет з маком 40 хвилин в нагрітій духовці (180 градусів).
Таким же чином ви можете приготувати рулет з маком і горіхами. Вам всього лише знадобиться 150 грам горіхів, попередньо злегка обсмажених і порізаних на шматочки. Змішайте макову начинку з горішками і готуйте так само, як в рецепті дріжджового рулети з маком - близько 40-50 хвилин. При подачі на стіл можете посипати цукровою пудрою.
З приготованого тесту по цьому рецепту також виходять відмінні булочки з маком .
Рулет з маком без дріжджів
Далеко не кожній господині подобається возитися з дріжджовим тестом - часу займає досить багато, тому, ми хочемо розповісти вам, як приготувати рулет з маком без дріжджів і сподіваємося, що рецепт ароматної випічки доведеться вам за смаком.
Інгредієнти: борошно - 250 г; молоко - 60 мл; масло вершкове - 150 г; сіль - 03 ч. ложки; цукор - 125 г; кориця - 05 ч. ложки; цукрова пудра - 50 г; родзинки - 50 г; мак - 250 р. Приготування Просіваємо 200 г борошна, додаємо до неї 5-6 ст. ложок води, розтоплене масло (50 г) і замішуємо пружне тісто. Скачуємо його в кулю, змащуємо рослинним маслом, загортаємо в харчову плівку або фольгу, і кладемо в каструлю (в тепле місце на півгодини.
За цей час тісто стане еластичним і його буде легше працювати. Для начинки змішуємо мак з цукром, корицею і 50 г розтопленого масла. Наливаємо трохи гарячого молока, але його має бути стільки, щоб начинка не стала рідкою. Тепер розкачуємо тісто в пласт розміром 50 Х 70 см, змащуємо олією, викладаємо начинку, зверху посипаємо родзинками і звертаємо в рулет. Кінці добре притискаємо і перекладаємо рулет з маком та родзинками на змащене деко. Випікаємо близько 50 хвилин в духовці (175 градусів). Перед подачею на стіл посипаємо випічку цукровою пудрою.