Паска – головне блюдо в переддень великого світлого християнського свята Великодня. Безумовно, можна купити вже готову випічку, але приготований самостійно з любов'ю, він виходить набагато пахучіше і пористее. Ми пропонуємо вам декілька простих рецептів смачної паски!
Рецепт смачної паски великоднього на сухих дріжджах
Інгредієнти: Для опари:
моментальні сухі дріжджі – 15 г; цукор дрібний – 35 г; борошно – 125 г; кефір нежирний – 485 мл Для тіста:
сметана – 105 мл; масло вершкове – 95 г; маргарин вершковий – 95 г; цукор – 505 г; борошно – 985 г; яйце велике – 4 шт.; ванілін – 2 пакетика; родзинки – 95 г; цукати різнокольорові – 75 г; лимон – 45 г; масло рослинне – 1 ст. ложка. Для глазурі:
яєчні білки – 4 шт.; цукрова пудра – на смак. Приготування Отже, щоб спекти найсмачніший і високий паска спочатку необхідно у хорошому настрої поставити опару: в маленьку миску висипаємо моментальні дріжджі, цукор і невелика кількість просіяного борошна. Далі вливаємо підігрітий кефір, перемішуємо, накриваємо отриману суміш і залишаємо на 30 хвилин в теплі.
Тим часом акуратно відокремлюємо білки від жовтків, а потім останні розтираємо з цукром. Білки збиваємо з дрібкою солі в міцну піну. В опару кладемо сметану, вершкове розм'якшене масло і маргарин. Ретельно перемішуємо всі чистими руками і поступово вводимо жовтки з цукром, лимонний сік, ванілін і викладаємо збиті білки.
Тепер вмішуємо порціями просіяне борошно і замішуємо протягом 30 хвилин м'яке і живе тісто. Накриваємо його плівкою і прибираємо приблизно на 15 години в тепле місце.
Тим часом замочуємо на 15 хвилин в гарячому міцному чаї родзинки, а потім обсушуємо його і обсипаємо трохи борошном. Цукати промиваємо, дрібненько нарізаємо і замочуємо в теплій воді.
Бляшані форми застеляємо папером для випічки і промазуємо її маргарином. В піднялося тісто висипаємо набряклий родзинки, цукати і гарненько обминаємо. Даємо йому знову піднятися і розкладаємо по формах, наповнюючи їх наполовину. Випікаємо в розігрітій духовці до готовності.
Потім паски виймаємо і акуратно укладаємо на бік, щоб вони охололи. Для глазурі збиваємо яєчні білки з цукровою пудрою і покриваємо нашу випічку. Тепер посипаємо смачні великодні паски різнокольоровою присипкою і чекаємо настання світлого Великодня.
Смачний рецепт паски
Інгредієнти: борошно – 985 г; дріжджі свіжі – 35 г; молоко – 475 мл; цукор – 325 г; масло вершкове – 275 г; родзинки – 475 г; свіжі яєчні жовтки – 10 шт. Для глазурі:
білки яєчні – 3 шт.; цукор – на смак; лимонний сік – 10 мл Приготування Отже, для приготування смачної паски без замісу, підігріваємо спочатку молоко. Далі відливаємо трохи в миску і розводимо в ньому свіжі дріжджі. Додаємо півсклянки борошна, перемішуємо і знімаємо опару в сторону на 35 хвилин.
В іншому посуді тим часом розтираємо желточки з цукром і розм'якшеним вершковим маслом. Потім додаємо підійшла опару, розмішуємо і ставимо в тепле місце на 15 години. Після цього додаємо борошно, вливаємо молоко, додаємо промитий ізюм і вимішуємо
ложкою м'яке і пластичне тісто.
Форми промазуємо маслом, викладаємо в них наше тісто, розрівнюємо мокрою ложкою і, накривши рушником, залишаємо на 25 хвилин підходити. Після цього відправляємо паски на 40 хвилин в розігріту духовку, а потім перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою.
Для приготування глазурі збиваємо яєчні білки міксером з цукровою дрібної пудрою і вичавлюємо трохи соку з лимона. Рівномірно покриваємо отриманою масою нашу випічку і посипаємо різнокольоровими прикрасами.
Ось і все, швидкий і смачний паска готовий!