Паска є символом Великодня і невід'ємним атрибутом на святковому столі. У той час як багато не бажають витрачати час на приготування їжі і купують вже готовий продукт, інші чудово знають відмінності покупного паски від зробленого власними руками. І віддають перевагу останньому, не шкодуючи про пару годин проведених за роботою з тестом. Для всіх тих, хто вирішив піч великодню випічку власноруч, представляємо перелік рецептів смачних пасок у цьому матеріалі.
Рецепт найсмачнішого паски
Паска включає до свого складу величезну кількість здоби: вершкового масла, яєчних жовтків і цукру, а тому прийнято вважати, що чим більше здоби в куличе, тим поживніше і смачніше він вийде.
Інгредієнти: борошно - 810 г; молоко - 465 мл; яйця (жовтки) -7 шт.; вершкове масло - 255 г; ізюм або цукати ; цукор - 235 г; коньяк або ром - 15 мл; свіжі дріжджі - 65 р. Приготування Так як в цьому тесті дуже багато здоби, просто замісити і відразу ставити його на расстойку не можна. Спочатку необхідно приготувати опару з теплого молока, змішаного з дрібкою цукру, свіжими дріжджами і половиною борошна. На виході ви отримаєте рідке тісто, яке необхідно залишити підходити до збільшення втричі. Далі до неї опарі додається залишилася борошно (її неодмінно попередньо просівають), а також збиті з маслом і цукром жовтки. Після вимішування тривалістю не менше 10 хвилин, тісто залишають підніматися. Знову ж таки, з-за великого об'єму масла і жовтків йому необхідно буде дати підійти двічі, чекаючи подвоєння в обсязі і обминаючи тісто кожен раз. В результаті нитки клейковини стануть міцними і сформуют пористий м'якуш. Під час останнього вимішування тісто можна додати цукати або родзинки.
Перед тим, як приготувати найсмачніші паски, змастіть вибрані форми і викладіть в них порції тіста так, щоб ті заповнювали форму на третину. Випікайте паски при 180 градусах, перевіряючи готовність дерев'яною шпажкою після того, як верхівка підрум'яниться.
Сирна паска - найсмачніший рецепт
Якщо ви вважаєте м'якуш звичайної паски надто сухим, то цей рецепт стане для вас ідеальним. За рахунок додавання сиру м'якуш виходить дуже соковитим і трохи більш щільним.
Інгредієнти: Для опари:
молоко - 65 мл; борошно - 10 г; цукор - 5 г; дріжджі свіжі - 20 р. Для тіста:
борошно - 255 г; цукор - 145 г; сир - 255 г; вершкове масло - 65 г; жменю родзинок; яйця - 2 шт.; жовток - 1 шт. Приготування Опара для цього тесту підходить дуже швидко, а тому після розведення всіх інгредієнтів в теплому молоці, дайте їй постояти хвилин 20 в теплі, до потроєння в обсязі.
Збийте пару яєць разом з жовтком і цукром, а потім додайте розтертий сир і розтоплене масло. Отриману суміш доповніть борошном, додайте опару і родзинки. На виході вийде щільне тісто, яке буде хоч і з труднощами, але перемішуватися ложкою.
Розподіливши порції тіста за формами для випічки, поставте їх підійти до подвоєння в об'ємі, а потім відправте випікатися при 200 градусах. На перші 10 хвилин і ще на 40 хвилин при 180 (для середньої форми). Найсмачнішу паску на Великдень готовий, покрийте його глазур'ю, поки гарячий і дайте охолонути перед нарізкою.
Найсмачнішу паску в домашніх умовах
Інгредієнти: молоко - 310 мл; яйця - 6 шт.; дріжджі - 10 г; цукор - 280 м; вершкове масло - 245 г; сметана - 115 мл; борошно - 990 м; родзинки. Приготування У теплому молоці розведіть цукор з дріжджами, додати масло, сметану, збиті яйця і половину борошна. Липке тісто вимішуйте близько 10 хвилин, а потім поставте на півторагодинну расстойку. Додайте борошно і родзинки, добре вимісіть тісто дайте йому підійти 2 години. Розподіліть тісто по 20-см формами, залиште на вторинний двогодинний підйом, а потім відправте в духовку на 40 хвилин при 180.