Паски готують православні люди один раз в році на велике християнське свято Пасхи. У різних сім'ях існує свій рецепт тіста: хтось ставить опару на кефірі, додає родзинки, корицю, а хтось віддає перевагу насолоджуватися цитрусовим смаком і ароматом випічки. Пропонуємо вам оригінальний рецепт приготування смачних пасок на віденському тесті. Ваші домочадці неодмінно оцінять їх по достоїнству.
Рецепт віденського тесту для паски
Інгредієнти: борошно – 6 ст.; молоко – 395 мл; масло вершкове – 345 г; цукор – 385 г; яйце велике – 6 шт.; дріжджі пресовані – 55 г; спеції; родзинки світлий – за смаком. Приготування Спочатку нам необхідно поставити опару: яйця вспушиваем з цукром і додаємо розтоплене вершкове масло. Підігріваємо Молоко, розчиняємо в ньому дріжджі, виливаємо в яєчну суміш і залишаємо на 25 хвилин. Коли опара підніметься, кидаємо частинами просіяне борошно і вимішуємо руками еластичне тісто. В середині приготування кидаємо промитий, розпарені родзинки і розкладаємо тісто по формах. Накриваємо його рушником і залишаємо на 45 хвилин підходити. Після цього випікаємо паски з віденського дріжджового тіста в добре розпеченій духовці близько 55 хвилин, і перевіряємо готовність шпажкою.
Паска з віденського тесту на кефірі
Інгредієнти: борошно – 335 г; кефір – 15 ст.; масло вершкове – 185 г; сода харчова – 5 г; цукати різнокольорові – 205 г; цукор – 125 р. Приготування Для приготування паски з віденського тесту спочатку готуємо всі інгредієнти. Борошно просіваємо через сито, а соду додаємо в кефір і наполягаємо суміш 5 хвилин. Вершкове масло розтоплюємо, розчиняємо в ньому цукровий пісок і додаємо цукати. Після цього акуратно вливаємо кефірну суміш і ретельно вимішуємо масу. Поступово додаємо борошно і вимішуємо м'яке тісто. Розподіляємо його по формах і випікаємо паски до рум'яного кольору в розігрітій духовці, перевіряючи готовність дерев'яною шпажкою. Далі змащуємо їх білковою глазур'ю і прикрашаємо посипкою.
Віденське тісто зі сметаною для пасок
Інгредієнти: Для закваски:
молоко – 515 мл; борошно – 105 г; цукор – 255 г; маргарин – 95 г; сухі дріжджі – 45 г; яйце велике – 7 шт.; масло рослинне – 25 мл Для тіста:
сметана – 255 г; масло вершкове – 65 г; цукор – 255 г; ванілін – пакетик; борошно – 2 кг; родзинки – 265 р. Для глазурі:
яєчний білок – 2 шт.; цукор – 45 р. Приготування Молоко підігріваємо до теплого стану, а маргарин розтоплюємо в мікрохвильовці. У глибокій каструлі змішуємо борошно, дріжджі, цукор і заливаємо все молоком. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти і залишаємо опару на 15 хвилин. В окремий посуд розбиваємо яйця, злегка збиваємо їх і виливаємо в закваску. Додаємо розтоплений маргарин, рослинна олія, накриваємо рушником і ставимо на 4 години в тепле місце. Після цього вливаємо розтоплене масло, кладемо сметану, цукор і ванілін. Ретельно все вимішуємо і поступово всипаємо
просіяне борошно. Замішуємо м'яке тісто, загортаємо його в харчову плівку і залишаємо підходити приблизно на 15 години. Не гаючи часу, перебираємо родзинки, видаляємо все сміття і промиваємо його. Заливаємо теплою водою, а через 20 хвилин відкидаємо на друшляк. Після обсушуємо ізюм на рушник, додаємо в тісто і перемішуємо, щоб він рівномірно розподілився. Через 25 хвилин розкладаємо його по формах, ставимо на 35 хвилин на расстойку і випікаємо в духовці при 200 градусах. Поверхню пасок змащуємо збитими з цукром білками і присипаємо різнокольоровою присипкою.