Сьогодні мова піде про те, як спекти смачний і м'який житній хліб вдома. Порівняно з покупним, він виходить пишним і дуже ароматним. Приготувавши його один раз, ви назавжди відмовитеся від магазинного хліба.
Як спекти житній хліб вдома в духовці?
Інгредієнти: борошно житнє – 310 г; борошно пшеничне – 310 г; тепла вода – 320 мл; дріжджі миттєві – 10 г; олія рослинна – 15 мл; цукор – 5 г; сіль дрібна – 5 р. Приготування Перед тим, як почати пекти житній хліб, готуємо всі інгредієнти: 2 види борошна просіваємо в миску, а дріжджі розтираємо з цукровим піском, заливаємо водою, підігрітою до теплого стану і залишаємо постояти. У борошно додаємо сіль і вливаємо рослинне масло. Далі вводимо поступово дріжджову опару і вимішуємо тісто. Покриваємо його зверху тканинним рушником і залишаємо на 1 годину. Робочу поверхню притрушиваем борошном, викладаємо тісто, що піднялося і добре розминаємо його руками. Після цього розподіляємо його у формі для запікання, попередньо промазану рослинним маслом. Затягуємо зверху харчовою плівкою і залишаємо заготовку на 25 хвилин. Не гаючи часу, розігріваємо духовку до температури 205 градусів і випікаємо в ній домашній житній хліб протягом 45 хвилин.
Як спекти житній хліб з часником в домашніх умовах?
Інгредієнти: борошно житнє – 305 м; борошно пшеничне – 405 г; вода – 415 мл; сіль – 10 г; цукор – 25 г; сухі дріжджі миттєві – 10 г; часник – 15 г; масло рослинне – 30 мл Приготування Цукор змішуємо в широкій мисці з дріжджами і заливаємо склянкою холодної води. Ретельно перемішуємо суміш і ставимо її у будь тепле місце на 25 хвилин. Як тільки дріжджі запузырятся і на поверхні з'явиться
«шапочка», вводимо залишок води, додаємо трохи олії, кидаємо дрібну кухонну сіль і всипаємо порціями житнє борошно, яку заздалегідь просіваємо. Додаємо очищену, подрібнений часник і замішуємо пластичне тісто. Викладаємо його в миску, накриваємо тканинним рушником і залишаємо на 15 години. Після цього розминаємо його руками і викладаємо у змащену маслом форму. Перед тим, як спекти в духовці домашній житній хліб, залишаємо тісто для вистоювання на 50 хвилин. Духова шафа прогріваємо до 215 градусів і готуємо хліб близько години. В самому кінці скроплюємо водою, загортаємо в рушник і остуджуємо.