Враховуючи все те розмаїття випічки, що нині представлено на полицях супермаркетів, господині все рідше беруться за приготування домашнього хліба, а даремно. У порівнянні з покупним, домашній продукт виходить не тільки дешевше, але і смачніше. Він має більш хрусткою скоринкою і ніжним м'якушем з вираженим ароматом, повністю виправдовує витрачений на приготування час. Докладно про те, як спекти хліб в домашніх умовах в рецептах з цього матеріалу.
Як спекти хліб без дріжджів?
Почнемо з рецепту, присвяченого всім тим, хто не хоче братися за домашній хліб через наявність у ньому дріжджів. Робота з дріжджами і правда може доставити немало мороки недосвідченим пекарям, а тому ми вирішили включити в список традиційний рецепт ірландського содового хліба.
Інгредієнти: молоко - 235 мл; лимонний сік - 15 мл; борошно - 265 г; сіль, сода - 1/2 ст. ложки. Приготування Змішайте лимонний сік з молоком і відставте отриману суміш в сторону на 10 хвилин. Окремо з'єднайте залишилися сухі компоненти. Після закінчення відведеного часу, влийте молочну суміш до борошна і почніть замішувати тісто. Як тільки вона збереться разом і стане гладким, сформуйте його в кулю і зробіть хрестоподібний надріз на поверхні. При бажанні, поверхня хліба можна злегка змочити і посипати вівсяними пластівцями, маком, насінням. Сформованную буханець відправляють в духовку на 45 хвилин або до зарум'янювання, а після випікання залишають охолонути.
Якщо ви не знаєте, як спекти домашній хліб в мультиварці, то краще всього спробувати цей рецепт. Помістіть буханець запектися в режимі «Випічка» на годину, а потім перевернувши, продовжуйте приготування ще 40 хвилин.
Як спекти житній хліб вдома в духовці?
Житній хліб у народі іменується «чорним» завдяки темній забарвленням шкірочки і м'якуша, одержуваних при випічці. Як правило, хліб не печуть з однією лише житнього борошна, а змішують її ще й з пшеничного для того, щоб м'якуш вийшов більш пишним і ніжним. Крім того, надати рівномірний відтінок всій буханці можна за допомогою невеликої кількості какао. Його смак не буде відчуватися в готовому хлібі.
Інгредієнти: житнє борошно - 265 г; пшеничне борошно - 265 г; дріжджі - 5 г; вода - 330 мл; цукор - 5 г; рослинне масло - 35 мл Приготування Перед тим, як спекти чорний хліб, обидва види борошна слід пропустити через сито, при цьому залишилися від житнього борошна висівки можна змішати з прянощами і посипати поверхню хліба. До борошняної суміші потім додають дріжджі, додають цукор, дрібку солі і вливають теплу воду. Замісивши тісто, залиште його на півтори години для вистоювання, потім влийте до нього рослинне масло, повторіть вимішування і викладіть тісто у форму. Повторіть расстойку протягом аналогічного періоду часу, після чого додайте буханець в розігрітій до 200 градусів духовці на перші 15 хвилин, далі випікання продовжують при 180 градусах ще 40 хвилин.
Як спекти смачний хліб в хлібопічці?
Інгредієнти: цукор - 35 г; молоко - 65 мл; яйце - 1 шт.; дріжджі - 5 г; борошно - 285 г; сир - 95 г; вершкове масло - 25 р. Приготування Першим ділом змішайте рідкі компоненти з допомогою хлібопічки. Змішайте дріжджі з борошном і всипте їх до вмісту пристрою. Виберіть програму «Тісто», а по її завершенні додати м'яке масло. Перенесіть тісто на робочу поверхню, злегка обімніть, розділіть натроє і розтягніть кожен зі шматків в овал руками. Викладіть шматочки сиру, накрийте тестом і скрутіть в рулет. Покладіть шматочки в хлібопічці і залиште на расстойку до збільшення в два рази. Тепер виберіть основний режим і натисніть «Пуск». По завершенні приготування буханець переміщують на решітку до повного охолодження.