Домашні рум'яні булочки з маком - це відмінне доповнення до чашки гарячого чаю. Їх запашний аромат і неповторний смак допоможуть розвіяти нудьгу, впоратися з депресією і підняти настрій. Для тих, хто ще не готував таку випічку будинку, ми розповімо, як швидко і просто зробити самі смачні булочки з маком.
Плюшки з маком і цукром з дріжджового тіста - рецепт
Інгредієнти: просеянная борошно – 480-510 г; дріжджі сухі – 1 повна ст. ложка; цукровий пісок – 210 г; масло селянське вершкове – 95 г; молоко незбиране – 235 мл; мелена кориця або ванілін (за бажанням) – 5 г або 1 щіпка; кухонна сіль – 1 щіпка; невелика куряче яйце – 1 шт. Для начинки:
мак – 140 г; цукор – 140 г; вершкове масло для змазування булочок – 150 р. Приготування Для дріжджового тіста додаємо в ємність з теплим молоком гранули сухих дріжджів, додаємо також повну столову ложку цукрового піску, корицю або ванілін за бажанням, ретельно розмішуємо і залишаємо хвилин на двадцять.
По закінченні часу просіваємо порціями в опару борошно, кожен раз масу гарненько вимішуючи. В кінці замісу вводимо м'яке вершкове масло і домагаємося не липкою текстури тіста, добре вимішуючи його руками. Тепер прикриваємо посудину з тістом тканинним відрізу і залишаємо в теплі хвилин на п'ятдесят.
За цей час перемелюємо сухий мак в кавомолці, додаємо до нього цукровий пісок і перемішуємо.
Готове тісто обминаємо, ділимо на порції і скачуємо їх у кульки. Потім розкачуємо кожен з них до отримання коржі товщиною приблизно два-три міліметри, промазуємо її за допомогою пензлика розтопленим вершковим маслом і щедро присипаємо маком з цукром, відступивши не менш сантиметра від країв.
Тепер скачуємо коржик з начинкою рулетом, складаємо його навпіл і защипуємо краю. Робимо за допомогою гострого ножа по центру заготовки поздовжній розріз, трохи не доходячи до краю з защипами, і розгортаємо виріб
як книжку, намагаючись все робити акуратно, щоб начинка не висипалася.
Маємо заготовки на промасленому деку, відступаючи на кілька сантиметрів один від одного. Ставимо в тепло хвилин на двадцять-тридцять для збільшення булочок в обсязі. За цей час прогріваємо духовку, встановивши її на температуру 200 градусів. Щоб приготуватися і підрум'янитися при таких умовах плюшок знадобиться приблизно п'ятнадцять-двадцять хвилин, але час від часу звертаємо увагу на ступінь рум'яності виробів. В кожному окремому випадку час може відрізнятися від заявленого, так як можливості духовок у всіх різні.