Якщо мова заходить про сьогодення казахському рецепті баурсаков на кефірі, то перед очима одразу спливають силуети рум'яних пончиків , зажаристых зовні і повітряних всередині. Пишність баурсаков обумовлена додаванням дріжджів або розпушувача в саме тісто, обидва рецепта ми розберемо нижче.
Справжні казахські баурсаки на кефірі
Традиційна рецептура баурсаков включає в свій склад дріжджі, саме завдяки останнім тісто виходить напрочуд легким. З-за їх легкості дуже важко встежити за кількістю, в якій їх можна поглинати.
Інгредієнти: кефір - 235 мл; сухі дріжджі - 10 г; щіпка цукру; яйце - 1 шт.; борошно - 365 г; вода - 105 мл Приготування Ледь підсолодіть теплу воду і всипте до неї дріжджі. Після розведення дріжджових гранул, дочекайтеся утворення пінки на поверхні, після чого збийте до розчину яйце і додайте кефір кімнатної температури. Завершивши повторне збивання, всипте до рідини борошно. Після замішування, тісто залишають на расстойку, яка триває не більше години. Підійшов ком потім ділять на порції і скручують кожну кулю. Баурсаки обсмажують у великій кількості розігрітого у фритюрі масла, чекаючи зарум'янювання.
Казахські баурсаки на кефірі – рецепт
Незважаючи на те, що дріжджі забезпечують тесту максимальну пишність, не в кожного є бажання і можливість возитися з ними, а потім вичікувати час расстойки, набагато швидше і зручніше додати в тісто соду, або розпушувач.
Інгредієнти: розпушувач - 5 г; кефір - 480 мл; яйце - 1 шт.; щіпка цукру; рослинна олія - 15 мл; борошно - 520 р. Приготування Перед тим, як приготувати баурсаки на кефірі, сухі компоненти рецепту просіюють разом. Подібний прийом
допоможе помітно поліпшити якість готового страви, роблячи булочки більш пишними. Суміш просіяного потім змішують з пучкою солі.
Яйце збивається окремо разом з дрібкою цукру і кефіром. До суміші підливають масло і після повторного збивання починають поступово додавати рідини до сухих компонентів при безперервному помішуванні. Готове тісто вимішують нетривалий час, а потім скачують в джгут. Джгут потім можна нарізати на шматочки і округлити кожну порцію тіста. Після формування баурсаки відправляють в гаряче масло і залишають там до зарум'янювання.