Ароматний рулет із здобного дріжджового тіста, наповнений ніжним, солодким маком,
зараз найчастіше господині печуть лише напередодні Великої Пасхи разом з пасками . Адже пригадується, коли практично кожного з нас бабусі часто балували цим смачним ласощами. Спробуйте спекти смачний рулет із запропонованих нижче рецептами.
Рецепт здобного рулети з маком
Інгредієнти: вершкове масло – 75 г; вершковий маргарин – 75 г; жирне молоко – 320 мл; борошно (вищий сорт) – 750 г; дріжджі – 45 г; цукровий пісок – 270 г; яйця (великі) – 3 шт.; густа сметана – 2 ст. ложки; мак – 140 г; цукрова пудра – 5 ст. ложок; яєчний жовток – 1 шт. Приготування Дріжджі розламуємо на максимально дрібні шматочки і викладаємо їх у молоко, заздалегідь підігріту десь до 45-50 градусів. Чекаємо повного розчинення дріжджів і після вводимо цукровий пісок. Розтоплене масло разом з маргарином також вливаємо молоко. Додаємо пару ложок густої сметани, додаємо свіжі курячі яйця і гарненько розмішуємо всю суміш великою ложкою, при цьому поступово підмішуємо вищого гатунку борошно. Ставимо це чудове тісто в саме тепленьке місце і обминаємо його через кожні 40 хвилин, два рази.
У мисочку з маком наливаємо крутий окріп. Даємо йому постояти близько 20 хвилин, акуратно злив з нього воду заливаємо мак знову ще на такий же час. Викладаємо його в чисту марлю і коли стечуть залишки води переміщуємо знову в миску. Додаємо сюди цукрову пудру і перемішуємо начинку.
Тісто викладаємо на стіл і качалкою, змазаній рослинною олією, розкачуємо його. Викладаємо солодку макову начинку, пальчиками рівномірно розподіляємо її і з зручного вам краю скручуємо тісто до кінця, отримавши гарний рулет. За допомогою пензлика покриваємо його зовнішню поверхню розбитим жовтком, перекладаємо в зручну форму для випічки і випікаємо в духовці при 190 градусній температурі 25 хвилин.
Рецепт здобних рулетів з маком і горіхами
Інгредієнти: готове здобне дріжджове тісто – 2 упаковки по 450 р.; молоко – 300 мл; вершкове масло – 100 г; мак – 200 г; ядра волоських горіхів – 150 г; дрібний цукор – 160 г; жовток курячого яйця – 1 шт. Приготування Витягуємо з упаковок здобне тісто, яке ми будемо використовувати для випічки чудових рулетів з маком і горіхами, а потім залишаємо
його на поверхні столу для розморожування.
Мак протягом 4-6 хвилин проварюємо в доброму молоці, зціджуємо його залишки, а сам мак остуджуємо. Далі додаємо до нього пропущені через м'ясорубку волоські горіхи, дрібний цукор і перемішуємо.
Тісто з кожної упаковки поділяємо навпіл, розгортаємо кожен з шматочків і намазуємо м'якеньким вершковим маслом. На всі чотири пластини тіста розподіляємо начинку, скручуємо їх в рулетики, які викладаємо на деко. Верхівки покриваємо желточком і випікаємо все в духовій шафі близько півгодини при 185 градусах.