Хліб, спечений самостійно, завжди виходить смачніше, м'якше і ароматні. Сьогодні ми детально розповімо вам, як приготувати бездріжджовий корисний хліб в домашніх умовах і здивувати всіх своїми здібностями.
Рецепт бездріжджового хліба в домашніх умовах
Інгредієнти: борошно – 305 м; кефір нежирний – 290 мл; цукор і дрібна сіль – по 1 ч. ложці; сода харчова – щіпка. Приготування Борошно просіваємо в миску гіркою, кидаємо сіль, соду і цукор. Далі поступово вливаємо кефір і акуратно замішуємо м'яке повітряне тісто. Загорнути його в плівочку і залишаємо на 35 хвилин при кімнатній температурі. Потім формуємо з бездріжджового тіста хліб будь-якої форми і випікаємо в духовці, зробивши на поверхні невеликі надрізи ножем. Готовність перевіряємо дерев'яною лучиною, яка повинна виходити зовсім сухий.
Рецепт бездріжджового хліба в хлібопічці
Інгредієнти: борошно – 305 м; молоко – 205 мл; яйце велике – 2 шт.; кислота лимонна – 15 ч. ложки; сода – щіпка; масло вершкове – 15 г; цукор білий – 20 р. Приготування Перед тим, як спекти в домашніх умовах бездріжджовий хліб, ретельно просіваємо на стіл борошно. Після цього кидаємо в неї соду, цукор, лимонну кислоту і добре перемішуємо. На сковорідці розтоплюємо шматочок вершкового масла і охолодити до теплого стану. Далі розбиваємо в нього яйця і вливаємо молоко. Перемішуємо все ложкою до однорідного стану, поступово всипаємо суху суміш і вимішуємо руками пластичне тісто. Перекладаємо складу в відерце хлібопічки, встановлюємо програму «Бездріжджовий хліб» і натискаємо кнопку «Старт». Через 45 хвилин обережно виймаємо готовий виріб, накриваємо рушником і остуджуємо.
Рецепт житнього бездріжджового хліба на заквасці
Інгредієнти: Для закваски:
житнє борошно – 115 г; вода питна – 205 мл Для тіста:
борошно житнє – 505 г; вода питна – 85 мл; міцна заварка – 145 мл; сіль дрібна – 1 ч. ложка; масло вершкове . Приготування Для приготування бездріжджового хліба в домашніх умовах за цим рецептом, необхідно запастися терпінням, але зате результат вас неодмінно порадує.
Отже, починаємо процес приготування закваски: змішуємо 75 г борошна 100 мл кип'яченої теплої води до отримання густоватой маси, що нагадує по консистенції жирну сметану. Далі прикриваємо нещільно рушником і залишаємо в спокої приблизно на добу. На наступний день починаємо проводити підгодівлю закваски. Для цього протягом 3-х діб щодня в неї додають по 75 г житнього борошна і підливають 100 мл теплої води. Зберігаємо готову закваску в теплому місці і вже на 5-е добу можна переходити до випічці хліба.
Готову закваску розвести теплою водою і додаємо склянку заздалегідь просіяної житнього борошна. Отримане тісто вимішуємо, формуємо грудочку, загортаємо у плівку і прибираємо в тепле місце на 3 години. Після цього додаємо до опарі борошно, додаємо цукор, сіль і виливаємо міцну чайну заварку. Вимішуємо чистими мокрими руками м'яке, але не липке тісто. Покриваємо його чистим
кухонним рушником і залишаємо на 15 години.
Стіл змочують холодною водою, перекладаємо на нього відпочиле тісто, що піднялося і формуємо рівне поліно. Форму для випічки промазуємо вершковим маслом і перекладаємо заготовку. Тепер растаиваем тісто протягом 40 хвилин, а потім відправляємо житній хліб в розігріту духовку, встановивши температуру нагрівання на 195 градусів. Готовий гарячий хліб акуратно виймаємо з форми і змочуємо верхівку невеликою кількістю холодної води, щоб вийшла блискуча красива корочка.