Основна маса хліба, який продається на прилавках наших магазинів випікається на дріжджах. А адже є багато людей, яким вони різних причин протипоказані. Що ж їм робити? Можна пошукати у продажу бездріжджовий хліб, але немає гарантії, що він дійсно містить цей важливий інгредієнт, та й не у всіх магазинах в принципі такий продають. Тому радимо пригадати старовинні рецепти випічки на натуральній заквасці і звичайному кефірі або кисляку. Про таких рецептах ми будемо говорити в цій статті, де докладно опишемо як спекти бездріжджовий хліб.
Бездріжджовий хліб в хлібопічці - простий рецепт
Цей рецепт розрахований на 3 буханки хліба по 750 р. Вся вода, яка використовується в рецепті обов'язково не кип'ячена, відстояна або відфільтрована.
Інгредієнти: борошно – 1680 р; вода – 1100 мл; олія соняшникова – 30 мл; сіль. Приготування Перед тим, як замішувати тісто зробимо закваску для бездріжджового хліба. Для цього беремо 100 г борошна і також води, бажано теплою. Перемішуємо і ставимо в тепло на добу, потім додаємо стільки ж борошна, води і знову в тепло на 24 години. Закваска збільшується в розмірі і з'являються бульбашки. Ще раз повторюємо процедуру і закваска готова.
Для опари візьмемо 100 г борошна, і стільки ж води і всю нашу закваску. Борошно обов'язково просіваємо, все ретельно змішуємо і залишаємо на годинку, потім додаємо ще також борошна і води, замішуємо і відставляємо. Через годину знову повторюємо процедуру. Від опари можна відокремити 200 мл і залишити для наступної закваски, а решту масу ділимо на три частини, т. к. для хлібопічки на один раз цього буде багато. Виливаємо одну частину в чашу, туди ж додаємо 170 мл води, 360 г борошна, 10 мл олії і сіль. Випікаємо хліб на програмі білий хліб. Так робимо і з двома іншими частинами залишилася опари.
Бездріжджовий хліб на кефірі
Такий хліб зовсім не клопіткий і швидкий.
Інгредієнти: кефір – 260 мл; борошно – 325 г; сода – 10 г; соєвий соус – 15 мл; олія рафінована – 15 мл; сіль – 5 р; цукор – 25 г; крохмаль – 30 г; Приготування Кефір нагріваємо і додаємо в нього соду, він відразу починає пінитися і збільшується в розмірі, значить процес йде правильно. У велику чашу просіваємо борошно і висипаємо сіль, крохмаль і цукор, перемішуємо. Кефір постояв хвилин десять і вливаємо до нього соєвий соус і масло, перемішуємо і додаємо в борошно. Замісимо тісто, формуємо з нього колобок круглий, викладаємо її на деко і робимо надрізи зверху хрестом, щоб хліб добре пропікся і не порепатися. Можна випікати і в спеціальній формі, якщо вона у вас є. Розігріваємо духовку до 220 градусів, ставимо наше тісто, а під нього посуд з водою для кращого результату. Готуємо близько 40 хвилин, залежить від того наскільки засмажену шкуринку ви любите.
Рецепт бездріжджового житнього хліба в духовці
Для такого хліба закваска готується також, як і з пшеничного борошна, тільки беремо борошно житнє і краще грубого помелу і обов'язково просіваємо.
Інгредієнти: житня закваска – 250 мл; мед – 15 мл; оливкова олія – 15 мл; вода – 125 мл; борошно житнє – 520 г; сіль – 10 г; борошно пшеничне – 230 г; Приготування Беремо велику миску, тільки не металеву, можна керамічну, скляну,
пластикову, ну або емальований. Викладаємо в не закваску, висипаємо борошно, залишивши трохи для подальшого вимішування. У теплій воді розчинний мед, сіль і масло, починаємо замішувати тісто, поступово додаючи воду. Домішувати будемо на столі, притрушенном борошном. Форму або на деко змащуємо олією, тісто формуємо в круглий коржик або цеглинку для форми, викладаємо, накриваємо і залишаємо на 2-3 години. Випікаємо протягом 15 хвилин при 215 градусах, періодично збризкуючи водою, потім зменшуємо до 175 і готуємо ще годину. Дістаємо з форми, накриваємо і даємо повністю охолонути і дійти.