Якщо у вас зовсім не виявилося дріжджів, а ваші домашні - великі прихильники випічки, тоді самий раз спробувати новий рецепт не менш смачного бездріжджового хліба і спекти його будинку в духовці. До того ж смак такого хлібця трохи незвичайний, на відміну від простого, можна сказати навіть більш пікантний і повинен вам обов'язково сподобатися. Тому давайте швидше приступимо до процесу приготування бездріжджового, дуже смачного хліба в духовці, а ми вам розповімо, як все зробити самим у себе вдома.
Рецепт домашнього бездріжджового хліба в духовці на заквасці
Інгредієнти: Для закваски:
тепла кип'ячена вода – 370 мл; житнє борошно – 21 ст. ложка; Для тіста:
пшеничне борошно (в/с) – 150 г; цільнозернові борошно – 150 г; житнє борошно – 400 г; рідкий мед – 2 ст. ложки; сіль – 2 ч. ложки; тепла вода – 330 мл; закваска – 6 ст. ложок. Приготування Для приготування потрібної нам закваски беремо теплу воду (100 мл) і змішуємо її у великому, високому лотку з 4 столовими ложками житнього борошна. Накриваємо його і отруюємо в містечко потемніше і тепліше на добу. На 2345 день закваску обов'язково підгодовуємо по 3 столові ложки борошна і 30 мл води, перемішуємо її і відправляємо назад на те місце, де вона стояла. Коли настануть 6 добу, беремо закваску і, перемішавши відбираємо з цього лотка 3 ложки, до яких висипаємо 5 ложок житнього борошна, 70 мілілітрів теплої кип'яченої води і залишаємо все це для майбутнього хліба. Решту закваску добре разжижаем водою і відправляємо в холодильник, не більше ніж на 10 діб.
Підготовлену закваску для хліба ми витримуємо в тому місці, де вона блукала ще 6 годин, а потім додаємо до неї сіль, рідкий мед, теплу воду і все перемішуємо. Борошно в тісто підмішуємо за сортами: спочатку вищого сорту, потім цільнозернове, а житнє вводимо останньої. Вимішане тісто викладаємо відразу в змащену маслом форму і протягом 2 годин даємо йому добре підійти. Потім збризкуємо верхівку водою і ставимо хліб для випічки в прогрітий до 180 градусної температури духовий шафа на 55-60 хвилин.
Рецепт бездріжджового хліба на кефірі в духовці
Інгредієнти: пшеничне борошно (в/с) – 330 г; жирний кефір – 220 мл; харчова сода – 2/3 ч. ложки; кухонна сіль – 2/3 ч. ложки; рослинне масло – 1 ст. ложка. Приготування У миску з теплим кефіром додаємо необхідну кількість харчової соди, кухонної солі і ложку будь-якого рослинного масла. Розмішуємо все і починаємо прямо сюди просіяти борошно, ритмічно змішуючи при цьому її з кефіром. Далі на руки капаємо невелику кількість олії і, виклавши тісто на поверхню чистого столу, з невеликим додаванням борошна, вимішуємо його. Потім переміщуємо наше чудове тісто для майбутнього бездріжджового хліба в підготовлену форму (змащену маслом) і ставимо його в центр духовки, яку за півгодини до цього прогріли до 195 градусів. Випікаємо хлібець всього лише 40 хвилин.