Ми сьогодні розповімо, як можна вдома спекти корисний і смачний житньо-пшеничний хліб. Для вас варіант приготування виробу в хлібопічці на заквасці і в духовці з заварним солодом.
Житньо-пшеничний хліб на заквасці в хлібопічці - рецепт
Інгредієнти: борошно просеянная житнє – 485 г; борошно просеянная пшеничне – 225 г; вода – 510 мл; олія соняшникова без запаху – 60 мл; цукор – 70 г; кухонна сіль – 25 г; закваска для хліба – 220 г; зерна кмину або горошини коріандру (за бажанням) – за смаком. Приготування Житньо-пшеничний хліб на заквасці виходить вдвічі корисніше традиційного, так як користь житній основи доповнюється відсутністю у складі тесту дріжджів. Але час вистоювання і випікання такої хліба дещо відрізняється від класичного дріжджового, тому хлібопічка повинна бути з можливістю індивідуального програмування.
Спочатку закладаємо в посудину хлібопічки закваску, вливаємо воду і масло рослинне без запаху, після чого додаємо всі сухі компоненти, а саме вводимо сіль, цукор, за бажанням коріандр і кмин і просіваємо житнє і пшеничне борошно. Тепер налаштовуємо прилад в ручному режимі, встановивши час замісу - 15 хвилин, час підйому - 45 години і час для випікання - 15 години. Після сигналу пристрою про завершення приготування, витягаємо хліб з хлібопічки і її ємності і даємо охолонути під рушником.
Заварний житньо-пшеничний хліб в духовці
Інгредієнти: борошно просеянная житнє – 320 г; борошно просеянная пшеничне – 220 г; вода кімнатної температури – 345 мл; вода кипячена – 80 мл; темний солод – 40 г; мед – 75 г; кухонна сіль – 15 г; сухі дріжджі – 15 ч. ложки. Приготування Для замісу тесту можна скористатися кухонним комбайном або хлібопічкою, а можна підготувати його і вручну. Для цього з'єднуємо просіяне пшеничне і житнє борошно, заливаємо водою кімнатної температури, перемішуємо, особливо не стараючись, і залишаємо під плівкою на деякий час. Відразу ж беремося за солод. Висипаємо його в миску, заливаємо киплячою водою,
розмішуємо і залишаємо остигати хвилин на двадцять п'ять.
До борошна з водою викладаємо солодову заварку, мед, кухонну сіль і дріжджі сухі і ретельно вимішуємо. Прикриваємо посудину з готовим тестом тканинним відрізу і залишаємо для вистоювання на годину. Тепер трохи обминаємо підійшла пористу масу на припыленном борошном столі, надаємо їй форму і викладаємо в ємність, де виріб буде випікатися. Залишаємо заготовку в теплі до збільшення обсягу вдвічі, після чого відправляємо в прогріту до 240 градусів духовку хвилин на десять, а потім знижуємо температурний режим до 200 градусів і печемо хлібець ще хвилин п'ятдесят.