Вернуться назад Распечатать

Житньо-пшеничний хліб

Житньо-пшеничний хліб
Ми сьогодні розповімо, як можна вдома спекти корисний і смачний житньо-пшеничний хліб. Для вас варіант приготування виробу в хлібопічці на заквасці і в духовці з заварним солодом.

Житньо-пшеничний хліб на заквасці в хлібопічці - рецепт


Інгредієнти:

  • борошно просеянная житнє – 485 г;

  • борошно просеянная пшеничне – 225 г;

  • вода – 510 мл;

  • олія соняшникова без запаху – 60 мл;

  • цукор – 70 г;

  • кухонна сіль – 25 г;

  • закваска для хліба – 220 г;

  • зерна кмину або горошини коріандру (за бажанням) – за смаком.


  • Приготування
    Житньо-пшеничний хліб на заквасці виходить вдвічі корисніше традиційного, так як користь житній основи доповнюється відсутністю у складі тесту дріжджів. Але час вистоювання і випікання такої хліба дещо відрізняється від класичного дріжджового, тому хлібопічка повинна бути з можливістю індивідуального програмування.
    Спочатку закладаємо в посудину хлібопічки закваску, вливаємо воду і масло рослинне без запаху, після чого додаємо всі сухі компоненти, а саме вводимо сіль, цукор, за бажанням коріандр і кмин і просіваємо житнє і пшеничне борошно. Тепер налаштовуємо прилад в ручному режимі, встановивши час замісу - 15 хвилин, час підйому - 45 години і час для випікання - 15 години. Після сигналу пристрою про завершення приготування, витягаємо хліб з хлібопічки і її ємності і даємо охолонути під рушником.

    Заварний житньо-пшеничний хліб в духовці


    Інгредієнти:

  • борошно просеянная житнє – 320 г;

  • борошно просеянная пшеничне – 220 г;

  • вода кімнатної температури – 345 мл;

  • вода кипячена – 80 мл;

  • темний солод – 40 г;

  • мед – 75 г;

  • кухонна сіль – 15 г;

  • сухі дріжджі – 15 ч. ложки.


  • Приготування
    Для замісу тесту можна скористатися кухонним комбайном або хлібопічкою, а можна підготувати його і вручну. Для цього з'єднуємо просіяне пшеничне і житнє борошно, заливаємо водою кімнатної температури, перемішуємо, особливо не стараючись, і залишаємо під плівкою на деякий час. Відразу ж беремося за солод. Висипаємо його в миску, заливаємо киплячою водою,
    Житньо-пшеничний хліб
    розмішуємо і залишаємо остигати хвилин на двадцять п'ять.
    До борошна з водою викладаємо солодову заварку, мед, кухонну сіль і дріжджі сухі і ретельно вимішуємо. Прикриваємо посудину з готовим тестом тканинним відрізу і залишаємо для вистоювання на годину. Тепер трохи обминаємо підійшла пористу масу на припыленном борошном столі, надаємо їй форму і викладаємо в ємність, де виріб буде випікатися. Залишаємо заготовку в теплі до збільшення обсягу вдвічі, після чого відправляємо в прогріту до 240 градусів духовку хвилин на десять, а потім знижуємо температурний режим до 200 градусів і печемо хлібець ще хвилин п'ятдесят.