Ватрушку можна сміливо назвати першим російським тартом. Цей відкритий пиріжок з начинкою з сиру отримав широке розповсюдження завдяки своєї варіативності, простотою приготування і зручності сервірування.
Ватрушка з дріжджового тіста з малиною
В основі цих ватрушок лежить легке здобне тісто, наповнене начинкою з чистою малини. Якщо вам достатньо солодощі ягід, то не додавайте додаткову кількість цукру, в іншому випадку приблизно чайної ложки на булочку вистачить для обсипання малини.
Інгредієнти: дріжджі – 1 ч. ложка; молоко – 125 мл; борошно – 275 г; цукор – 75 г; вершкове масло – 65 г; яєчний жовток – 1 шт.; малина – 480 р. Приготування Розведіть дріжджі в чверті склянки теплого молока, попередньо підсолодженого щіпкою цукру. Після активації дріжджів, перелийте розчин до залишився молока, також попередньо його підігрів, а потім змішайте всі з половиною борошна. Липке, рідкувате тісто накрийте серветкою і залиште в теплі до подвоєння в обсязі. Після расстойки вимісіть тісто з додаванням розтопленого масла, підсипаючи борошно, протягом приблизно 10 хвилин. Знову дайте тісту підрости.
Розділіть тісто на рівні порції, розкатати кожну кульку і притисніть дном обсипати борошном склянки. В отриману виїмку викладіть малину, а краї покрийте збитим зі столовою ложкою води яйцем. Залиште в теплі на півгодини.
Ватрушка з малиною випікається при 180 градусах 25 хвилин.
Ватрушка з малиною і сметаною з листкового тіста - рецепт
Як помітно з попереднього рецепту, приготування тіста для ватрушок вимагає чималих витрат часу, а тому, з метою економії, рекомендуємо пустити в хід листкове дріжджове тісто.
Інгредієнти: листкове дріжджове тісто ; вершкове масло – 15 г; сир – 175 г; яйце – 1 шт.; сметана – 45 г; цукор – 30 г; борошно – 15 г; малина – 135 р. Приготування Попередня підготовка тесту зводиться до його разморозке. Після того, як тісто відтануло, візьміться за начинку, збивши сир, яйце і сметану до максимальної однорідності. Отриману масу підсолодіть, додайте до неї зовсім небагато борошна.
Розділіть пласт листкового тіста на диски. Центр диска часто наколіть виделкою і покрийте все наколоті простір начинкою з сиру. Розподіліть малину поверх. Випікайте ватрушки при 210 градусах 15-17 хвилин.
Королевська ватрушка з сиром і малиною
Звання «Королівської» така ватрушка отримала не тільки за свій приголомшливий смак, але і за розміри – така ватрушка являє собою повноцінний малиновий пиріг. Власне, з класичної ватрушкой таке ласощі не має практично нічого спільного.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло – 235 г; цукор – 95 г; борошно – 375 г; розпушувач – 5 р. Для начинки:
цукор – 85 м; сир – 420 г; сметана – 55 г; яйця – 2 шт.; малинове варення – 370 г; крохмаль – 5 р. Приготування Для пісочної основи розімніть разом всі інгредієнти зі списку для тіста і залиште масу в прохолоді на 30 хвилин.
Збийте перетертий сир з яйцем, сметаною і невеликою порцією цукру. Якщо малинове варення і без того солодке, кількість цукру можна зменшити. Покрийте сирною масою пісочну основу, зверху викладіть суміш варення і крохмалю, і помістіть форму в розігрітій до 180 градусів духовці на годину.