Вернуться назад Распечатать

Як зробити мастику для торта своїми руками?

Як зробити мастику для торта своїми руками?
Рідкісний свято обходиться без солодощів. Хтось любить прості ласощі, наприклад шоколад, мармелад, фрукти. Іншим подавай складні десерти: торти, тістечка, та не прості, а вишукано оформлені, такі, що і є їх буває шкода. Звичайно, найпростіше купити десерт в магазині або спеціалізованої кондитерської крамниці, проте багато хто воліє торти домашнього приготування. Вони смачніші магазинних, в них відсутні шкідливим добавки, так і те, що ласощі готується з любов'ю і спеціально для когось- це теж багато значить. На жаль, часто трапляється, що неймовірно смачний домашній торт програє магазинного в оформленні. Вихід простий: можна зробити мастику для торта, це нескладно і в домашніх умовах.
Кілька слів про мастиці
Перш ніж розповісти, як зробити мастику для торта своїми руками, уточнимо: мова йде про спеціальну кондитерської маси, якої можна покрити поверхню десерту, приховати огріхи, чудово прикрасити солодощі. Мастика за консистенцією схожа на дуже пластичний пластилін: з неї можна ліпити фігурки або спеціальною формочкою вирізати, її можна розкачати в пласт і кроїти заготовки на поверхню торта або тістечка. Загалом, це відмінний спосіб проявити фантазію, весело провести час на кухні і поліпшити смак десерту.
Готуємо просту мастику
Для початку розповімо, як самому зробити мастику для торта. З простої мастики найчастіше виліплюють невеликі фігурки: квіточки, листочки, героїв мультфільмів або тваринок. Фарбується маса вже після приготування, так що, відокремлюючи невеликі грудочки і фарбуючи їх в потрібні кольори (можна використовувати для цього прості харчові барвники), ви зможете створити будь-який шедевр.
Інгредієнти:

  • вершки сухі – 1 склянка;

  • цукор, змелений в пудру – 1 стакан + 150-170 г;

  • молоко згущене (за ГОСТОМ) – близько 170 мл;

  • барвники натуральні харчові – за бажанням;

  • лимон – 1 шт.


  • Приготування
    Мастику заважаємо в скляній або емальованій ємності. Насипаємо вершки (їх можна купити в супермаркеті), додаємо пудру. Для початку беремо рівні пропорції, потім пудру подсыплем у міру потреби. Вливаємо 2 ч. ложки лимонного соку і згущене молоко. Від його густини залежить консистенція мастики і те, скільки пудри піде на вимішування. Місимо до тих пір, поки маса не стане пластичною і не перестане прилипати до поверхні. Скачуємо її в кулю, закутуємо в плівку і кладемо в холодильник на пару годин. Тепер постає питання, як зробити кольорову мастику для торта. Харчові барвники або сиропи яскравих кольорів (апельсиновий, малиновий, вишневий, чорничний) додаємо до грудочок нашої маси і добре вимішуємо. Далі сміливо творимо.
    Зефірна мастика
    Набагато більш пластична маса готується іншим способом з тягучого жувального зефіру. Розповімо, як зробити мастику з маршмеллоу для торта. Вона теж не містить шкідливих інгредієнтів, а виходить навіть простіше, ніж перший варіант.
    Інгредієнти:

  • жувальний зефір ( маршмеллоу ) – 3 упаковки по 100 г;

  • пудра цукрова – приблизно 05 кг;

  • сік лимона свіжий – 1 ч. ложка;

  • масло «Селянське» – 1 ст. ложка;

  • барвники харчові – за бажанням.


  • Приготування
    В ємність для мікрохвильової печі викладаємо зефір (він повинен бути одного кольору), додаємо лимонний сік і масло. Встановлюємо на розігрів і тримаємо наші маршмеллоу до тих пір, поки вони не збільшаться в об'ємі
    Як зробити мастику для торта своїми руками?
    (від 45 секунд до півтори хвилини). Дістаємо і починаємо заважати мастику: потроху підсипаємо пудру, просіваючи її через ситечко. Барвники в цьому випадку треба додавати відразу, інакше колір мастики буде неоднорідним. Масу вимішуємо на робочої поверхні до тих пір, поки вона не стане зовсім пластичною і гладкою. Далі кілька разів розкачуємо і згортаємо її в кулю, щоб домогтися однорідної структури. Готову мастику тримаємо в холодильнику, щільно обернувши в харчову плівку до тих пір, поки вона не знадобиться. Як бачите, зробити мастику для торта будинку досить нескладно, це під силу і професіоналу, і починаючому кулінару.