Рідкісний свято обходиться без солодощів. Хтось любить прості ласощі, наприклад шоколад, мармелад, фрукти. Іншим подавай складні десерти: торти, тістечка, та не прості, а вишукано оформлені, такі, що і є їх буває шкода. Звичайно, найпростіше купити десерт в магазині або спеціалізованої кондитерської крамниці, проте багато хто воліє торти домашнього приготування. Вони смачніші магазинних, в них відсутні шкідливим добавки, так і те, що ласощі готується з любов'ю і спеціально для когось- це теж багато значить. На жаль, часто трапляється, що неймовірно смачний домашній торт програє магазинного в оформленні. Вихід простий: можна зробити мастику для торта, це нескладно і в домашніх умовах.
Кілька слів про мастиці Перш ніж розповісти, як зробити мастику для торта своїми руками, уточнимо: мова йде про спеціальну кондитерської маси, якої можна покрити поверхню десерту, приховати огріхи, чудово прикрасити солодощі. Мастика за консистенцією схожа на дуже пластичний пластилін: з неї можна ліпити фігурки або спеціальною формочкою вирізати, її можна розкачати в пласт і кроїти заготовки на поверхню торта або тістечка. Загалом, це відмінний спосіб проявити фантазію, весело провести час на кухні і поліпшити смак десерту.
Готуємо просту мастику Для початку розповімо, як самому зробити мастику для торта. З простої мастики найчастіше виліплюють невеликі фігурки: квіточки, листочки, героїв мультфільмів або тваринок. Фарбується маса вже після приготування, так що, відокремлюючи невеликі грудочки і фарбуючи їх в потрібні кольори (можна використовувати для цього прості харчові барвники), ви зможете створити будь-який шедевр.
Інгредієнти: вершки сухі – 1 склянка; цукор, змелений в пудру – 1 стакан + 150-170 г; молоко згущене (за ГОСТОМ) – близько 170 мл; барвники натуральні харчові – за бажанням; лимон – 1 шт. Приготування Мастику заважаємо в скляній або емальованій ємності. Насипаємо вершки (їх можна купити в супермаркеті), додаємо пудру. Для початку беремо рівні пропорції, потім пудру подсыплем у міру потреби. Вливаємо 2 ч. ложки лимонного соку і згущене молоко. Від його густини залежить консистенція мастики і те, скільки пудри піде на вимішування. Місимо до тих пір, поки маса не стане пластичною і не перестане прилипати до поверхні. Скачуємо її в кулю, закутуємо в плівку і кладемо в холодильник на пару годин. Тепер постає питання, як зробити кольорову мастику для торта. Харчові барвники або сиропи яскравих кольорів (апельсиновий, малиновий, вишневий, чорничний) додаємо до грудочок нашої маси і добре вимішуємо. Далі сміливо творимо.
Зефірна мастика Набагато більш пластична маса готується іншим способом з тягучого жувального зефіру. Розповімо, як зробити мастику з маршмеллоу для торта. Вона теж не містить шкідливих інгредієнтів, а виходить навіть простіше, ніж перший варіант.
Інгредієнти: жувальний зефір ( маршмеллоу ) – 3 упаковки по 100 г; пудра цукрова – приблизно 05 кг; сік лимона свіжий – 1 ч. ложка; масло «Селянське» – 1 ст. ложка; барвники харчові – за бажанням. Приготування В ємність для мікрохвильової печі викладаємо зефір (він повинен бути одного кольору), додаємо лимонний сік і масло. Встановлюємо на розігрів і тримаємо наші маршмеллоу до тих пір, поки вони не збільшаться в об'ємі
(від 45 секунд до півтори хвилини). Дістаємо і починаємо заважати мастику: потроху підсипаємо пудру, просіваючи її через ситечко. Барвники в цьому випадку треба додавати відразу, інакше колір мастики буде неоднорідним. Масу вимішуємо на робочої поверхні до тих пір, поки вона не стане зовсім пластичною і гладкою. Далі кілька разів розкачуємо і згортаємо її в кулю, щоб домогтися однорідної структури. Готову мастику тримаємо в холодильнику, щільно обернувши в харчову плівку до тих пір, поки вона не знадобиться. Як бачите, зробити мастику для торта будинку досить нескладно, це під силу і професіоналу, і починаючому кулінару.